Ny løsning for mangel på læger - køres ind til praksis i minibus

Nysted har netop fået ny læge efter længere tids mangel. Ikke fordi en ny læge er flyttet til byen, men en ny ordning er kommet problemet til livs.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det gik rigtig fint. Som det plejer. Vi har rigeligt at lave undervejs, så vi glemmer tiden, siger Anders Beich, der er praktiserende læge i Nysted.

Han fortæller fra den minibus, som hver dag er starten og slutningen på hans nye arbejdsdag.

I Nysted ligger et lægehus, som ligner et helt almindeligt lægehus – og det er det også, bortset fra, at lægerne her kommer trillende i bus for at udføre deres arbejde.

Anders Beich kommer med bus fra hovedstaden – men hjælper i Nysted med at afhjælpe den massive lægemangel. Han er ny i denne praksis og er kommet ombord på bussen for godt en måned siden – og han oplever store forskelle ved at arbejde på Lolland og arbejde i København.

Han kommer nemlig fra en praksis på Nørrebro, men har valgt at springe på bussen.

- Jeg ser mange flere syge patienter hernede, vil jeg sige. Jeg tror, der er en anden tærskel for at søge læge, når man bor på Lolland, end når man bor på Nørrebro, siger han.

Læs også
Manglende lægedækning i yderområderne - flere og flere borgere er uden en fast læge
Læs også
Manglende lægedækning i yderområderne - flere og flere borgere er uden en fast læge

Større udfordringer

Hvor udfordringen i København er at få folk til at gå lidt mindre til lægen, så er den omvendt på Lolland.

Jeg opildner patienterne til måske næste gang at komme lidt før. Før, på Nørrebro, har jeg brugt en del tid på at overbevise folk om, at de kan blive raske af sig selv, og de måske godt nogle gange kan varetage deres egen sundhed, siger han.

Samtidig, så er det også lidt mere svært at se, hvad der skal ske med patienterne.

- Jeg ser hver dag patienter, hvor jeg virkelig skal bruge min lægefaglighed og mit lægefaglige skøn for at være omhyggelig med at finde ud af, hvem jeg skal have en andens vurdering til, og hvem der måske skal en tur på hospitalet. Det er noget, man gør i langt større omfang, når man sidder et sted som her, siger han.

Den nye læge i sit store konsultationslokale.
Den nye læge i sit store konsultationslokale. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Tidligere havde alle danskere en familielæge, men især i yderområderne kniber det med lægedækningen. I Region Sjælland står 45.500 borgere uden en egen fast læge. De er i stedet tilknyttet en regions- eller udbudsklinik. Det svarer til 5,4 procent af regionens indbyggere.

Læs også
Udenlandske læger venter tre år på autorisation
Læs også
Udenlandske læger venter tre år på autorisation

På landsplan er tallet 1,5 procent.

- Der er noget længere imellem dem, hvis patienterne hernede henvises til speciallæge her end i København. Det betyder, at der er længere ventetid, og fordi der samtidig er længere til hospitalet her, så betyder det, at man skal være rimelig skrap på, hvornår man beslutter sig for, at en patient er nødt til at komme på hospitalet. Det skal jo ikke være sådan, så ambulancerne optages af nogen, der har mere behov for dem, siger han.

Glæde på Lolland

Anders Beich var på forhånd nervøs for udsigten til knap to timers transport hver vej hver dag.

- Jeg tænkte, at det godtnok er langt, men at jeg ville prøve det. Og jeg prøvede at køre herned i min egen bil, og var ved at falde i søvn undervejs. Men forskellen er jo, at vi arbejder undervejs her, så vi sidder jo i en bus, og kan tage telefoner, og ordne papirarbejde. Så på den måde forekommer tiden overhovedet ikke lang, siger han, og fremhæver, at tiden på Lolland derefter kan bruges med patienter.

Christina Svanholm  er glad for, at der er kommet endnu en læge til Nysted.
Christina Svanholm er glad for, at der er kommet endnu en læge til Nysted. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Læge Christina Svanholm startede sin praksis i Nysted i 2017. Hun har kaldt tiden for turbulent.

- Det har været rigtig spændende, men også hårdt. Det har især været hårdt at tiltrække læger. Vi har mange rigtig syge mennesker med mange forskellige sygdomme, så der er altid mange patienter her, så det er selvfølgelig rigtig dejligt, at der kommer noget hjælp, siger hun.

Læs også
Knap 130.000 danskere har ikke egen praktiserende læge
Læs også
Knap 130.000 danskere har ikke egen praktiserende læge

Hun er derfor glad for, at Anders Beich er kommet til.

Han er jo en garvet læge, så det er rigtig dejligt at have en at sparre med fagligt. Også fordi jeg ellers primært har haft mange unge læger ansat, siger hun.

Også patienterne er glade for ordningen med de tilkørende læger.

Benny Hansen fra Nysted er glad for, at det er lykkedes at lokke en læge til Nysted.
Benny Hansen fra Nysted er glad for, at det er lykkedes at lokke en læge til Nysted. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

- Der er jo mangel på læger og sygeplejersker. Og der er ikke mange, der vil ud i de der små steder. Så hvad skal de ellers gøre, siger Benny Hansen fra Nysted. 


Nyhedsoverblik