Nyt fængsel rummer høj sikkerhed og æstetik

Det nye fængsel er både topsikret og har celler med lækkert inventar, aktivitetscenter og besøgslejligheder. Det bidrager til resocialisering, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det nye Storstrøm Fængsel ser både godt ud og er topsikret.

Ifølge fungerende institutionschef og fængselsansvarlig Michael Gjørup er fængslet nemlig ikke alene et opholdssted for 250 indsatte, men det er også en arbejdsplads for cirka 220 ansatte. Derfor skal fængselsrammerne både rumme høj sikkerhed og æstetik.

- Når man bygger så stort et byggeri, så er det vigtigt at have fokus på, at det her byggeri skal stå her i mindst 100 år, siger Michael Gjørup til TV ØST.

Efter fem års byggeri står fængslet ved Nørre Alslev på Nordfalster endelig klar og har åbningsdag onsdag den 27. september.

Sikkerheden i top

Det nye fængsel kan rumme 250 indsatte, som har en længerevarende fængselsstraf. For at blive anbragt i Storstrøm Fængsel er selve forbrydelsen ikke det afgørende, men derimod den sikkerhedsmæssige betragtning af de indsatte. Her spiller adfærden den vigtigste rolle og om de indsatte er egnet til at sidde i et åbent fængsel – kan de ikke det, vil de ifølge institutionschefen anbringes her.

quote Udover den måde det er bygget på, er det jo plastret til med kameraer og alarmsystemer, hegn, ringmure, helikoptersikring, lukket gårdtursanlæg og sektionering ned til fire indsatte.

Michael Gjørup, fungerende institutionschef, Storstrøm Fængsel

Fængslet er det seneste skud på stammen inden for betegnelsen ’moderne fængsel’. 

Det betyder, at sikkerheden er i top, blandt andet med et avanceret sikkerheds- og alarmsystem og cirka 300 kameraer.

Det er omkredset af en mere end en kilometer lang og seks meter høj ringmur, og i byggeriet er der lagt vægt på at skabe nogle rammer, hvori kriminalforsorgen kan håndtere forskellige sikringsmæssige udfordringer.

- Udover den måde det er bygget på, er det jo plastret til med kameraer og alarmsystemer, hegn, ringmure, helikoptersikring, lukket gårdtursanlæg og sektionering ned til fire indsatte. Så vi har en mulighed for at spille på sikkerhedspaletten med alle tangenter, siger Michael Gjørup.

Storstrøm Fængsel
Læs også
1.140.000 mursten senere: Nu står det nye statsfængsel på Falster klar
Storstrøm Fængsel
Læs også
1.140.000 mursten senere: Nu står det nye statsfængsel på Falster klar

Celler med adgang til opholdsarealer

Når det sikkerhedsmæssige er på plads, skal der også være pænt og ordentligt, fortæller institutionschefen. De indsatte får hver en celle på 12 kvadratmeter, som er indrettet med en seng, to skabe, et køleskab, et fjernsyn, et bord, en stol og en lille reol. Cellerne er samlede boenheder af fire til syv celler med adgang til opholdsareal, fælleskøkken og diverse aktivitetsafdelinger.  

quote De mennesker skal jo tilbage i samfundet på et tidspunkt, og hvis vi behandler dem som dyr, så bliver de til dyr, og så bliver det noget rigtig skidt at få dem lukket ud i samfundet igen.

Michael Gjørup, fungerende institutionschef, Storstrøm Fængsel

De indsatte også mulighed for at modtage behandling og undervisning, mens de afsoner deres straf, og for at støtte de indsatte forhold til familie og børn, rummer fængslets også familiefaciliter, som blandt andet består af en besøgsafdeling, tre besøgslejligheder og en legeplads.

Æstetik med resocialisering for øje

- Når vi bygger noget, vil vi gerne have, at det skal se ordentligt og godt ud. Ikke sagt, at det er luksuriøst, men det skal bare se ordentligt ud. Her har man haft mulighed for at lege med arkitekturen, og det synes jeg, at man er sluppet rigtig godt fra, siger han.

Og der er en ganske særlig grund til, at fængslet, som er bygget som en landsby, ser ud som det gør.

Det store fokus på æstetik og udfoldelsesmuligheder inden for fængslets mure er med tanke på at skabe pæne og ordentlige omgivelser, som ifølge Kriminalforsorgen skal bidrage til positive relationer og styrke resocialiseringen af de indsatte. Ifølge Michael Gjørup skal de indsatte nemlig kunne indgå i et samfund, når de en dag forlader fængslet.

Det nye Storstrøm Fængsel er designet som en landsby.
Det nye Storstrøm Fængsel er designet som en landsby. Foto: Kriminalforsorgen

- Alle forskningsresultater viser, at dét at behandle mennesker dårligt, får man ikke bedre resultater af. De mennesker skal jo tilbage i samfundet på et tidspunkt, og hvis vi behandler dem som dyr, så bliver de til dyr, og så bliver det noget rigtig skidt at få dem lukket ud i samfundet igen, siger institutionschefen.

I forhold til de pæne rammer i fængslet fastslår Michael Gjørup, at kriminalforsorgen overholder lovgivningen med de retningslinjer, der er til offentligt nybyggeri.


Nyhedsoverblik