Nyt museum, bibliotek og kulturcenter under samme tag

Den multifunktionelle bygning anslås til at blive i alt 9.500 m2 og bliver den første store milepæl i omdannelsen af erhvervshavnen i Nykøbing Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et nyt, stort byggeri centralt på havnen i Nykøbing Falster skal samle flere institutioner under samme tag. 

Således skal projektet med navnet Bastebro rumme både Museum Lolland-Falster, Bibliotek og Borgerservice, musikskolen og kulturskolen. 

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Guldborgsund Kommune. 

Det er E+N Arkitektur, der har lavet visionsoplægget, som er blevet godkendt af Udvalget for Landdistrikter, Kultur og Fritid. 

- Det er et visionært oplæg, som både tager højde for de institutioner, der skal bo i huset, og i særdeleshed også for brugerne, som i den grad er sat i centrum. Med Bastebro ønsker vi at skabe et rekreativt og kreativt sted, der fremmer livsmestring. Der skal både være plads til fordybelse, oplevelser, læring, dialog og samvær, udtaler udvalgsformand Ole K. Larsen (V). 

Den nye bygning kommer til at ligge ved den planlagte cykel- og gangbro, som skal binde Lolland og Falster sammen.
Den nye bygning kommer til at ligge ved den planlagte cykel- og gangbro, som skal binde Lolland og Falster sammen. Foto: E+N Arkitektur

Splinternyt museum

Det står allerede nu klart, at den nye bygning får placering ud for Bastebrostræde. 

Hvordan huset ender med at se ud, er endnu uvist. 

Visionsoplægget fra E+N Arkitektur danner foreløbigt kun grundlag for en kommende arkitektkonkurrence om husets endelige udseende. 

Det samlede byggeri anslås til at blive i alt 9.500 m2. I oplægget er det fordelt på to etager.

Hos Museum Lolland-Falster glæder man sig til at arbejde videre med visionen.

- Det ambitiøse prospekt for Bastebrohuset er en vigtig milepæl i bestræbelserne på at skabe rammerne om en ny formidling af Lolland og Falsters historie. Kommunens fremsynede visionsplan for en ny bydel med kulturen som centrum, er med til at bane vejene ind til de fonde, som skal tilvejebringe museets andel, og vi står meget stærkt takket være den store opbakning og tillid fra Guldborgsund Kommune, siger direktør for Museum Lolland-Falster, Ulla Schaltz.

I oplægget udgør Museum Lolland-Falster 4.141 m2 af det samlede areal i bygningen. 

Bastebro kommer blandt andet til at bestå at en studiecafé, et bibliotek, en billedskole og en læsehule.
Bastebro kommer blandt andet til at bestå at en studiecafé, et bibliotek, en billedskole og en læsehule. Foto: E+N Arkitektur

Forvandling af havnen

Oplægget til Bastebro tager udgangspunkt i helhedsplanen for erhvervshavnen i Nykøbing Falster. 

Havnen skal over de næste 10-15 år omdannes fra industri til boliger, grønne områder og adgang til vandet. Her vil det kommende multifunktionelle Bastebro blive den første store milepæl på havnen.

For at tilgodese hver enkel institution er huset bygget op af mindre bygninger under samme tag, mens der også er tænkt ind i inspirerende fællesarealer. 

Desuden giver pladsen omkring huset en direkte forbindelse til vandet, så borgere og besøgende kan nyde vandet og kysten. 

- Jeg ved, at de fire institutioner har haft workshops for i fællesskab at finde frem til, hvad de hver især kan, og hvor der er synergier, der skal dyrkes. Jeg vil gerne kvittere for det store arbejde, der er lagt i det visionsoplæg, som vi sidder med nu, og som skal danne grundlag for, hvordan bygningen og omgivelserne kommer til at se ud, slutter Ole K. Larsen (V). 

Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune skal i første omgang tage stilling til visionsoplægget, inden Byrådet skal godkende det endeligt den 19. januar 2023. 

Skitsen viser, hvordan Bastebro kan komme til at se ud. Visionen er at lave en aktiv hus med liv på alle tider af dagen, året rundt.
Skitsen viser, hvordan Bastebro kan komme til at se ud. Visionen er at lave en aktiv hus med liv på alle tider af dagen, året rundt. Foto: E+N Arkitektur



Nyhedsoverblik