Som europamester og VM-sølvvinder ved Turpal Bisultanov, hvad det vil sige at vinde.
Men nu kan den 21-årige bryder løfte en anden slags trofæ over hovedet.
Han tænker dansk, han joker på dansk, og han har den ironi, som danskere normalt har
For tirsdag den 8. august er elitebryderen med tjetjenske rødder, der har adresse i Nykøbing Falster, blevet tildelt sit danske statsborgerskab.
Det betyder, at det unge brydetalent kan få mulighed for at indfri sin ambition om at repræsentere Danmark ved de olympiske lege i brydning, som afholdes i Paris næste år.
- Jeg har glædet mig helt vildt. Det er en ubeskrivelig følelse endelig at få beviset og dansk statsborgerskab, lyder det fra hovedpersonen selv ved grundlovsceremonien på rådhuset i Nykøbing Falster.
En indædt kamp
I maj 2023 lykkedes det for Turpal Bisultanov at bestå den danske indfødsretsprøve, som er adgangsbilletten til det rødbedefarvede pas.
Det tog talentet fire runder i ringen med de 45 spørgsmål, før han bestod.
- Som I alle ved, har jeg kæmpet flere år for at blive dansker. Den kamp har fyldt meget i mit hjerte – nogle gange så meget, at det har gjort helt ondt, sagde brydetalentet dengang om sin beståede prøve.
Ved grundlovsceremonien modtog Turpal Bisultanov det officielle statsborgerretbevis efter et håndtryk med kommunens borgmester.
Mange meritter
Turpal Bisultanov flygtede til Danmark fra Tjetjenien med sin familie, da han var seks år gammel.
Sidenhen flyttede han til Nykøbing Falster med sin familie for at dyrke sin passion. For allerede som seksårig fik han sin start på brydekarrieren i den lokale klub Thor.
I 2021 vandt han guld i brydedisciplinen græsk-romersk stil ved europamesterskaberne for juniorer.
Året efter graduerede han til de voksnes rækker og gik fra verdensmesterskaberne for seniorer i Serbien med en sølvmedalje om halsen.
Præstationerne gik ikke ubemærket hen. I 2022 skrev han sig på listen over vindere af prisen Årets Olympiske Håb ved Sport22, som svømmer Lotte Friis og badmintonspiller Viktor Axelsen også har modtaget.
Gigantiske ambitioner
Szymon Kogut er seniorlandstræner for den danske brydningsdelegation og har stået Turpal Bisultanov bi, siden han som 15-årig OL-aspirant begyndte hos i brydeklubben i Nykøbing Falster.
Uden hende tror jeg ikke, jeg havde bestået den prøve
Derfor har landstræneren også været førstehåndsvidne til den viljestyrke, som har drevet Turpal Bisultanov siden teenagealderen.
- Han er en ganske almindelig, sød dreng, som har gigantiske ambitioner, siger han og tilføjer:
- Viljen til at vinde OL-medaljen – og helst guld – er så vanvittigt stor, at han er villig til at gå på kompromis med alt andet.
For Szymon Kogut er det også på sin plads, at europamesteren endelig modtager sit danske pas.
- Han tænker dansk, han joker på dansk, og han har den ironi, som danskere normalt har. I mine øjne er han helt dansker, siger han.
Ikke alene om sejren
Szymon Kogut er ikke den eneste, der har banet vejen for, at elitebryderen har kunnet opnå sine drømme.
Tulpar Bisultanovs dansklærer, Alma Larsen, som afgik ved døden sidste år, spillede en stor rolle i hans forberedelser til indfødsretsprøven.
Derfor havde danskeren også sin trofaste tutor i tankerne, da TV2 ØST bad ham sætte ord på sin nye status som dansk statsborger.
- Det er en sejr for hende også. Uden hende tror jeg ikke, jeg havde bestået den prøve, siger han og tilføjer:
- Hun brugte så mange timer på, at jeg skulle lære det. Jeg ville ønske, hun kunne fejre sejren sammen med mig.
Kvalifikation må vente
Rejsen mod olympisk metal kommer dog sjældent uden bump på vejen, og Turpal Bisultanovs er ingen undtagelse.
Brydetalentet har pådraget sig en skulderskade, der afholder ham fra at deltage i verdensmesterskaber i Serbien.
Havde han sluttet som en af de fem bedste i turneringen, havde han skaffet sig direkte adgang til OL i Frankrig.
Men det har ikke rokket ved atletens ambitionsniveau.
- Han blev opereret i skulderen i maj, og han er vildt sulten efter at komme tilbage. Han går virkelig all in, og han sjusker ikke med noget. Han tænker ikke det er bare genoptræning, fortæller Szymon Kogut.
Ingen VM-plads er dog ikke ensbetydende med, at Turpals OL-drøm er slukket.
Ifølge Szymon Kogut forventes Turpal Bisultanov at stå klar til april, hvor han med en andenplads i den såkaldte Continental-mesterskaber kan stemple billetten til Paris.
Chancen byder sig igen i maj, hvor de tre bedste præsterende i verdenskvalifikationen også vil kvalificeres til legene.
I maj 2023 bragte TV2 ØST serien Næsten Dansker, der fulgte Turpal Bisultanov i sin kamp for at bestå den danske indfødsretsprøve.
Serien består af tre afsnit og kan ses på TV 2 Play. Du kan se serien her.