- Det er en farlig vej. Og det må og skal laves om. Det kan ikke blive ved det her.
Sådan siger Stefan Petersen, hvis far skulle have været gift med den kvinde, der lørdag mistede livet i en dødsulykke på Gaabensevej mellem Nykøbing Falster og Sydmotorvejen.
Vi kan ikke have, at folk kører sig ihjel på denne strækning
Ulykken skete lørdag klokken 08.02, hvor en overhaling på Gaabensevej gik galt, og to biler stødte frontalt sammen nær Stubberup. Føreren af begge biler, den 31-årige kvinde og en 37-årig mand, afgik efterfølgende ved døden.
- Det hele ramlede sammen. Der er faktisk ikke så meget andet at sige. Man prøver at klare det så godt, som man kan. Det kan man bare ikke. Vi er helt færdige alle sammen, fortæller Stefan Petersen.
Artiklen fortsætter under kortet.
Plaget af alvorlige ulykker
Gaabensevej har gennem mange år været plaget af mange alvorlige trafikulykker.
TV2 ØST har således kunnet fortælle om alvorlige færdselsulykker på vejen i blandt andet 2010, 2012, 2014, 2017, 2018, 2019 og senest denne lørdag i år.
Kun cirka 100 meter fra det aktuelle ulykkessted mistede en 25-årig mand sidste år livet i en overhalingsulykke. På ulykkesstedet ligger stadig lys og blomster.
Vejen er også kendt af politiet som en farlig strækning.
- Vejen er bred, og den indbyder jo til, at man kan køre hurtigt. Mange tror, at der er plads, hvor der måske ikke er det, siger vagtchef Kent Edvardsen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til TV2 ØST.
Artiklen fortsætter under billedet.
Behandlet politisk
Gaabensevej er en del af rute E55. Det er en statsvej, og sikkerheden på vejen er derfor statens ansvar.
Spørgsmålet om vejen har da også flere gange været behandlet på Christiansborg. Blandt andet i 2017, hvor den daværende transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) besluttede, at der skulle opstilles en stærekasse på vejen for at få farten ned. Den blev opstillet i 2018, få hundrede meter fra det aktuelle ulykkessted.
- Vejdirektoratet har i samarbejde med Rigspolitiet vurderet, at Gaabensevej ved Nykøbing Falster er blandt de 11 farlige strækninger, hvor bilisterne skal lette foden fra speederen. Ulykkeshistorikken og hastighedsmålinger viser nemlig, at der er behov for fartkontrol på netop de 11 udvalgte strækninger, skrev ministeren dengang i et læserbrev til Lolland Falsters Folketidende.
De borgerlige partier besluttede desuden i trafikplanen umiddelbart før folketingsvalget i 2019, at Gaabensevej skulle opgraderes til en firesporet landevej. Et arbejde, der skulle indledes i 2021. Udmøntningen af denne plan har dog siden valget været sat i bero.
Efter ulykken på stedet i sommeren 2019 rejste Rene Christensen (DF) sagen politisk. Og nu ender sagen igen på ministerens bord.
- Der er desværre ikke sket noget, fordi vores planlagte infrastrukturplan blev skrottet. Vejen her var blandt de første ting, der skulle ordnes efter den plan, fordi vejen er så farlig. Men der skal altså gøres noget, og det skal ske nu, siger han.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Jeg vil gå til transportministeren allerede i morgen. Vi er klar til at gå i gang med at gøre vejen mere sikker – alt forarbejdet er lavet, og vi kan altså ikke stå på mål for, at vejen er så farlig og så tæt trafikeret, som tilfældet er. Hastigheden er måske også høj – men det er vejens forløb, som vi er nødt til at se på hurtigst muligt, lyder det fra René Christensen.
Vil have handling nu
Socialdemokraternes Lennart Damsbo-Andersen, der er medlem af Folketingets Transportudvalg, erkender, at der det seneste stykke tid ikke har været meget fokus på trafikforliget, men lover, at sagen snart kommer på dagsordenen.
- Det her er en forfærdelig situation. Det er så ulykkeligt, fordi vi bare venter på, at vi kan få bygget den her vej. Men vi kan ikke vente, til vejen er færdigudbygget. Vi er nødt til at sætte ind mod problemet nu med midlertidige foranstaltninger, mens vi venter på, at vejen er klar, siger han.
Artiklen fortsætter under billedet.
De midlertidige foranstaltninger kan være alt fra fartbegrænsninger over fuldt optrukne midterlinjer til en ekstra stærekasse, som den der allerede er at finde på strækningen, forklarer han.
- Jeg kontakter Transportministeriet nu. Vi kan ikke have, at folk kører sig ihjel på denne strækning, siger han.
De pårørende til kvinden håber, at ministeren lytter til kravet om hurtig handling, så andre ikke skal opleve den sorg, de selv står i nu.
- Der skal gøres noget ved den vej, og det kan kun gå for langsomt. Det kan ikke være rigtigt, at der skal ske flere dødsfald her, siger Stefan Petersen.