Plan for bekæmpelse af giftig plante på vej

Efter flere år med problemer med planten kæmpebjørneklo har Guldborgsund Kommune nu lavet en handleplan for at bekæmpe den.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis du ser en høj skærmplante med små hvide blomster trone højt i landskabet, så se ekstra godt efter.

Der kan være tale om en kæmpebjørneklo, som er en invasiv og skadelig plante - ikke bare for de omkringværende plantearter, men også for mennesker.

Saften fra planten kan nemlig gøre ens hud meget følsom over for sollys.

Planten har i flere år været et problem på blandt andet Lolland-Falster, og nu har Guldborgsund Kommune vedtaget en handleplan for bekæmpelse af planten. 

Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Ekstra indsats 

Bekæmpelsen af kæmpebjørneklo kommer i første omgang til at foregå de steder, hvor borgerne færdes tæt på planterne så som gang- og cykelstier. 

Samtidig bliver der udarbejdet en strategi for en større bekæmpelse i de kommende år, oplyser Jesper Blomberg, der er formand for kommunens teknik, klima og miljøudvalg.

- Vi er en af de få kommuner, der ikke har haft en handleplan til mange borgeres undren. Men det er der nu styr på, og samtidig skruer vi op for indsatsen, så vi i højere grad kan bekæmpe de store planter, udtaler han. 

Guldborgsund Kommune modtager hver sommer mange henvendelser fra borgere, når kæmpebjørnekloen dukker op. 

Mere om bjørneklo

Der findes tre forskellige typer af bjørneklo i Danmark. Det er kæmpebjørneklo, rundlobet bjørneklo og hårfrugtet bjørneklo.  

Kæmpebjørneklo er den mest almindelige i landet, imens de to andre er meget sjældne. De ligner dog alle sammen kæmpebjørneklo og bliver bekæmpet på samme måde.  

Kæmpebjørneklo er en skærmplante, der kan blive mellem to til fem meter høj og kan få op til tre meter lange blade. Stænglen er genkendelig da den typisk er håret og med rødlige pletter nederst.  

Når den er i blomst, har den store hvide blomster i toppen af stænglen, som sidder i skærme.  

Kæmpebjørnekloen stammer oprindelig fra Kaukasus og i 1830’erne blev den indført i botaniske haver. 

Plantesaften er som sagt giftig og kan gøre, at man bliver allergisk over for sollys.

Den er også invasiv og har spredt sig meget i den danske natur. Hverken sommerfugle, fugle eller mange andre dyr vil leve under kæmpebjørneklo. Det er primært snegle og enkelte insekter, der kan leve under planten. 

Har du set en invasiv plante, kan du melde det på arter.dk  eller på app’en Giv et Praj. 

Kilde: Miljøstyrelsen

Tidligere har kommunen bekæmpet planterne, når det passede ind i den daglige planlægning, men nu bliver indsatsen mod planten altså mere struktureret, lover kommunen.

Borgere tipper om planten

Bekæmpelsen bliver hjulpet på vej af kommunens borgere. Flere har nemlig hjulpet kommunen ved at tippe om, hvor der vokser kæmpebjørneklo via ”Giv et Praj”-funktionen.

De henvendelser danner ifølge kommunen et godt datagrundlag for at planlægge den kommende bekæmpelsesindsats mod planten.

Der vil dog gå noget tid, før borgerne vil opleve, at planten er nedkæmpet. Ifølge kommunen kan der gå år, før indsatsen for alvor har en effekt over hele kommunens areal.

Bjørnekloen har blandt andet vist sig flere gange ved Middelaldercentret ved Nykøbing Falster. Arkivfoto.
Bjørnekloen har blandt andet vist sig flere gange ved Middelaldercentret ved Nykøbing Falster. Arkivfoto. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Det skyldes, at kommunens medarbejdere skal forbi planterne flere gange, før de er bekæmpet, og at kommunearealet er stort. 

Udenfor kommunens arealer er det grundejernes eget ansvar at lave en indsats mod kæmpebjørnekloen.  

Læs også
Naturgasrørledning er godkendt
Læs også
Naturgasrørledning er godkendt

Som TV2 ØST tidligere har fortalt, er kæmpebjørnekloen især vokset frem omkring Middelaldercentret ved Nykøbing Falster, hvor man mener, at planten er startet med at gro på kommunens areal og derefter har spredt sig til Middelaldercentrets område.  


Nyhedsoverblik