Bandekonflikten er blusset op på Lolland og Falster. Hen over weekenden rykkede Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi ud til episoder, hvor grupperinger i miljøet stødte sammen og sloges med slagvåben. Det endte i flere anholdelser.
Natten til tirsdag eskalerede konflikten, hvor der blev affyret flere skud mod Nete´s Kiosk på Vestergade i Sakskøbing.
De strides om kriminalitetsmarkedet på Falster og Lolland
Det seneste bandeskyderi er ifølge Kim Kliver, politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, en konsekvens af, at der igennem den seneste tid har været nogle konfrontationer mellem nogle personer i bandemiljøet. Det er personer med forbindelserne til banderne Mongols og Satudarah, som er lokalt forankret.
- Op til weekenden har vi set to ret tydelige markeringer, hvor vi blandt i fredags var i Nykøbing Falster og fik kontakt til en større gruppe personer, som primært var fra bandemiljøet. Der var også personer uden for vores område, men stadig fra bandemiljøet, til stede, siger politiinspektør Kim Kliver til TV ØST og tilføjer:
- De strides om kriminalitetsmarkedet på Falster og Lolland.
Når du siger kriminalitetsmarkedet, mener du så salg af narkotika?
- Blandt andet, men det er også andre ting, svarer Kim Kliver.
20 personer i masseslagsmål
Hvad skete der mere konkret over weekenden?
- Man har konfronteret hinanden og har ydet vold mod hinanden. Primært ved brug af slagvåben.
Det er dog ifølge politiinspektøren usikkert, hvorvidt nogen kom til skade ved konfrontationerne.
- Det er sådan i det her miljø, at man ikke er særlig informativ, så vi er nødt til selv at dokumentere, om der er eventuelt tilskadekomne, fortæller Kim Kliver.
De evner ikke dialog. Derfor ser vi afregninger i form af vold mod hinanden og i yderste konsekvens, at man skyder mod hinanden
Har man anholdt nogen efter weekendens konfrontationer?
- Vi har anholdt personer efter konfrontationerne. Jeg kan ikke sige, hvor mange vi har anholdt, men vi var i kontakt med mere end 20 personer fredag aften. I forbindelse med nattens skyderi i Sakskøbing har vi ikke foretaget anholdelser, svarer Kim Kliver.
Det skaber utryghed i lokalmiljøet
Er bandekonflikten eskaleret i området?
- Nej, det er desværre sådan, viser erfaringerne, at når vi opererer med konflikter i bandemiljøet, så er det her måden, de henvender sig på. De evner ikke dialog. Derfor ser vi afregninger i form af vold mod hinanden og i yderste konsekvens, at man skyder mod hinanden. Det er aldeles uacceptabelt, men det er desværre ikke overraskende. Det positive i denne sammenhæng er, at vi har opbygget en del erfaring på området, og vi bruger de virkemidler, som vi kender, svarer Kim Kliver og fortsætter:
- Man skal ikke spekulere i, om politiet har nok ressourcer til det her arbejde, fordi det prioriterer vi selvfølgelig højt. Det er utryghedsskabende, når der bliver skudt, og derfor ser vi på det her med den største alvor.
Kan borgerne føle sig trygge efter disse episoder?
- Man kan føle sig tryg ved, at politiet gør deres yderste i forhold til at bringe det her til ophør. Miljøet går efter hinanden, og det er decideret rettet mod medlemmer i miljøet. Men vi ved selvfølgelig godt, at når der bliver skudt i det offentlige rum, så er det en situation, hvor man kan risikere at ramme andre, og derfor skal vi selvfølgelig slå hårdt ned på det, svarer Kim Kliver.
Søger vidner i sagen
Hvorfor blev der skudt mod kiosken i Sakskøbing?
- Der er blevet skudt mod stedet i forlængelse af den konflikt. Jeg vil ikke gå nærmere ind på vores vurdering af det egentlige grundlag. Men det er en del af den konflikt mellem Mongols og Satudarah, fortæller Kim Kliver.
Nu arbejder politiet videre med at indhente tekniske undersøgelser og håber på, at eventuelle vidner vil henvende sig.
- Vi er allerede godt i gang med at efterforske de tidligere hændelser, der er sket i den seneste tid. Så vi må klø på, siger Kim Kliver.
Hvis man har oplysninger i sagen, kan man henvende sig til politiet på telefon 1-1-4.