På Falster er en over 90 år gammel slagterforretning blevet politianmeldt af Fødevarestyrelsen på grund af kritisabel hygiejne.
Derudover er butikken også lukket på grund af myndighederne på grund af manglende renlighed.
Over døren ind til kølerummet i krydderirum ses der skimmellignende vækst
Slagtermester ved Maglebrænde Slagterforretning, Klaus Ove Pedersen, er ikke enig i kritikken.
- Myndighederne er strenge i dag. De er urimelige. Men vi åbner lørdag igen, siger han.
Maglebrænde Slagterforretning er en populær slagter i Maglebrænde ikke langt fra Stubbekøbing på Falster. Forretningen blev grundlagt i 1930'erne og er gået i arv i tre generationer. Nuværende slagtermester Klaus Ove Pedersen overtog forretningen fra sin far, Karl Ove Pedersen, den 1. januar 2006. Virksomheden beskæftiger omkring 13 personer.
Utilstrækkelig rengøring
I løbet af maj fik slagterforretningen to sure smileyer af Fødevarestyrelsen. I styrelsens rapport fra 11. maj, beskriver kontrolløren, hvordan flere redskaber var tildækket med gamle brunlige produktrester.
- På indpakningspapirholder ses afskrabelige brunlige produktrester af ældre dato, vægten, som står på bordet på disken fremstår ved kontrolbesøget med afskrabelige brunlige produktrester af ældre dato, står der i rapporten.
Vi holder virksomheden lukket, indtil de melder til os, at de har bragt tingene i orden
Under det 1,5 time lange kontrolbesøg fandt kontrolløren også tegn på, at der var skimmelsvamp i forretningen:
- Over døren ind til kølerummet i krydderirum ses der skimmellignende vækst samt på hængsler til højre ind til køler, står der i rapporten.
Under samme besøg nedlagde Fødevarestyrelsen et forbud mod forretningens brug af deres saltsprøjte. Forbuddet trådte i kraft med øjeblikkelig virkning. På saltsprøjten kunne der nemlig også ses gamle, brunlige produktrester og sorte plamager.
Derfor har butikken holdt lukket, fortæller Annette Bernhoff Bay, sektionsleder på Sjælland, Lolland og Falster for Fødevarestyrelsen.
- Styrelsen lukker for den del af virksomheden, der benytter saltsprøjten, da de lægger forbud mod at bruge den, siger hun.
Rengøringsselskab fik sparket
Slagtermester Klaus Ove Pedersen mener ikke, at kritikken fra myndighederne rokker ved kvaliteten af virksomhedens slagtervarer.
- Varerne er i orden. Fødevaresikkerheden er i top. Kunderne kan trygt handle her, det har ikke noget med varerne at gøre, siger han til TV2 ØST.
Der har blandt andet været kritik af, at der er brune pletter på indpakningspapirsholderen, og indpakningspapiret har jo så rørt fødevarerne
De har set sig sure på mig
- Det er blevet kasseret. Vi har hyret et nyt rengøringsselskab og kasseret det tidligere selskab. Der er blevet strammet op på forskellige ting. Men Fødevarestyrelsen er ikke tilfredse alligevel. De har set sig sure på mig, mener han.
Hos Fødevarestyrelsen kan Annette Bernhoff Bay godt forstå, hvorfor slagtermesteren kan føle, at Fødevarstyrelsen har set sig sur på ham.
- Det er naturligt og menneskeligt, at man tænker sådan. Vi har et særligt fokus på de virksomheder, hvor der er brug for det i forhold til fødevaresikkerheden. Vi giver generelt meget vejledning også.
Da Fødevarestyrelsen vendte tilbage den 19. maj, havde forretningen taget kritikken om saltsprøjten til sig. Saltsprøjten fremstod rengjort, og der var kommet nye procedurer for rengøring af saltsprøjten. Derfor fik Maglebrænde Slagteren en glad smiley for det specifikke forhold.
- Vi holder virksomheden lukket, indtil de melder til os, at de er klar igen og har bragt tingene i orden. Vi forsøger selv at tage kontakt, hvis der går lang tid, uden vi hører fra en virksomhed, men som udgangspunkt er det virksomheden, der skal melde tilbage, siger sektionsleder Annette Bernhoff Bay.
En åbning krævede, at Maglebrænde Slagterforretning havde forholdt sig til politianmeldelsen og rettet op på resten af de kritiserede hygiejneforhold.
Og efter et besøg fra styrelsen fredag har virksomheden fået endnu en glad smiley, fordi de har rettet op på flere af de kritiserede forhold. Det betyder at forretningen kan åbne igen fra lørdag morgen.
- Og der er store smil på, lover slagtermester Klaus Ove Pedersen.