- Det er et underligt punktum at sætte. Det var ikke den afgang, jeg havde drømt om med mit livsværk.
Sådan siger skuespiller og tidligere revydirektør Flemming Krøll, der sammen med sin kone Birthe Krøll har valgt at stoppe på Nykøbing F. Revyen efter 29 år.
Det er mit livsværk
Gennem årene har han fra scenekanten fået gæsterne i salen til at græde af grin og selv siddet i direktørstolen for den prisvindende revy. I 2018 valgte han at trække sig og overlade direktørposten til Mickey Pless og Pernille Schrøder med aftalen om, at han skulle forsætte som konsulent og producer for revyen frem til næste sæson.
Men så ramte den verserende coronapandemi Danmark og Flemming Krølls fremtidsplaner. Nykøbing F. Revyen besluttede at aflyse årets revy af frygt for smittespredning, og derfor foreslog Mickey Pless at stoppe samarbejdet med Flemming og Birthe Krøll allerede nu.
- Men det er den rigtige løsning alting taget i betragtning. Det er jeg ikke i tvivl om, siger Flemming Krøll.
Artiklen fortsætter billedet.
Selvom det ikke var den afsked, revyparret havde drømt om, har de fuld forståelse for den nuværende direktørs forslag og trækker sig tilbage fra revyen, der sommer efter sommer tiltrækker cirka 30.000 gæster.
- Jeg skulle have været inde over indtil den 1. november i år – altså være med til at producere og så videre. Fuldstændig på højde med sæsonen 2019. Derefter skulle jeg have været konsulent i det efterfølgende år. Sådan bliver det så ikke. Det er lidt ærgerligt, men vi må jo ikke lukke 600 mennesker ind i teatersalen, siger Flemming Krøll.
Keld og Hilda overtog revyen
Forholdet til den danske revyscene blev indledt i sommeren 1974, da den dengang 19-årige Flemming Krøll for første gang trådte ind på scenen i Hanstholm Revyen i det nordlige Jylland. Herefter optrådte han på forskellige revyer rundt omkring i landet.
Men i sommeren 1985 skete der noget særligt. Den i dag 65-årige Flemming Krøll med det landskendte overskæg fik det år sin debut på revyscenen i Nykøbing Faster. Derfor lægger han heller ikke skjul på, at afskeden med revyen uden nogen stor finale er hård.
- Det er mit livsværk. Det er det, jeg har brugt mest tid på, og jeg har haft det rigtig godt med det. Det har været en livsstil. Sådan noget banker man jo ikke bare op på 14 dage.
- I 1985 startede jeg på gulvet. Der havde været seks direktioner efter Volmer-Sørensen. Det gik galt for dem alle. Så jeg fik etableret en lille scene ude i foyeren, så vi kun havde 150 publikummer og bedre kunne få det til at løbe rundt. Sådan kørte vi det i tre år, indtil vi kunne skalere op, fortæller Flemming Krøll.
Trods succes smuttede de nu mere erfarne revyskuespiller videre, og Keld og Hilda Heick overtog revyen i 1992.
- Men i 1999 kom jeg tilbage, og så har jeg været her lige siden. I år skulle det have været sæson nummer 29, siger Flemming Krøll.
Åbner Danmarks første revyskole
Afskeden til de skrå brædder på Nykøbing F. Revyen betyder dog, at Flemming og Birthe Krøll får mere tid til hinanden og til at holde ferie i sommerperioden.
- Birthe og jeg flyttede sammen i 1976. Vi har nærmest ikke haft en sommer sammen siden 1978. Det skal vi prøve nu. Det bliver godt for os. Vi har da haft fri søndag og mandag aften, så lidt fritid har der været. Men nu får vi meget mere tid sammen, siger han.
Mit skæg bliver der fandeme ikke pillet ved. Det er mit varemærke
Men Flemming Krøll tager ikke afsked med revyscenen.
For inden længe skal Nykøbing Falster være omdrejningspunktet for en revyskole og talentprogram for unge mellem 15 og 25 år.
Politikerne i Kultur-, Fritid- og Bosætningsudvalget i Guldborgsund Kommune besluttede i december sidste år at give tilskud til opstart af en skole, hvor man har fokus på revy- og scenekunst. En revyskole, som ifølge Guldborgsund Kommune er Danmarks første. Og det bliver Flemming Krøll, der skal stå i spidsen for den nye revyskole.
- Jeg synes, det er en oplagt idé. Den er opstået i samarbejde med kommunen. I Fredericia har man et musicalakademi. Der findes balletakademier og rytmiske musikskoler.
- Der findes alle mulige former for scenekunstskoler, og Nykøbing Falster er en traditionsrig revyby - hvis der skal laves en revyskole i Danmark, så skal det da være i Nykøbing Falster, udtalte Flemming Krøll i forbindelse med offentliggørelsen af den kommende skole.
Artiklen fortsætter under billedet.
Ud over revy vil lokale kulturinstitutioner som Guldborgsund Musikskole og Teatret Masken også kunne byde ind med hver deres spor i den nye skole. Det første hold af talenter skal efter planen starte op i efteråret 2020, og her kan eleverne forvente at møde Flemming Krøll med sit kendte overskæg.
- Jeg er blevet sommerklippet. Men mit skæg bliver der fandeme ikke pillet ved. Det er mit varemærke. Det kommer til at bestå, siger han.
I 2018 lavede vi et portræt af Flemming Krøll. Du kan se programmet her: