Sådan aflaster sygehus travle kollegaer på presset akutafdeling

For at undgå pres på akutafdelingen har Nykøbing Falster Sygehus indført en ny model, der hedder subakut.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er tidlig morgen på dagafsnittet på medicinsk afdeling på Nykøbing Falster Sygehus. 

Patienterne sidder klar i venteværelset og bliver kaldt ind til konsultation én efter én. En af dem er Tina Simonsen fra Vordingborg. Hun har gennem længere tid følt sig sløj og uden energi.

- Jeg gik til lægen, fordi jeg følte mig utilpas, træt, havde ondt i lænden og så har jeg fået taget nogle blodprøver, der viste, at jeg havde for lav blodprocent, fortæller hun.

quote Jeg er ikke det menneske, der kan lide at være indlagt på et sygehus

Tina Simonsen, Vordingborg

Derfor har Tina Simonsen fået en såkaldt subakut-tid på medicinsk afdeling på Nykøbing Falster Sygehus.

- Min læge ringede til mig og sagde, at de havde en tid til mig hernede, og han så helst jeg kom herned så hurtigt som muligt, siger hun. 

- Der er gået et par timer, men jeg synes, at det er gået stærkt, og så kan jeg tage hjem frem for at ligge her og fylde i en seng, som andre kan bruge, siger Tina Simonsen, der er glad for at hun har fået en sub akut tid.
- Der er gået et par timer, men jeg synes, at det er gået stærkt, og så kan jeg tage hjem frem for at ligge her og fylde i en seng, som andre kan bruge, siger Tina Simonsen, der er glad for at hun har fået en sub akut tid. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

TV2 ØST har i serien Akutafdelingen skildret travlheden på akutafdelingen på Slagelse Sygehus, hvor der mangler læger og sygeplejersker, mens antallet af patienter stiger. 

Men problemerne er de samme på regionens øvrige akutafdelinger i henholdsvis Næstved, Køge og netop Nykøbing Falster.

Derfor indførte Nykøbing Falster Sygehus for et år siden en model med subakutte tider for blandt andet at aflaste sygehusets akutafdeling.

Skal tilses inden for 48 timer

Tidligere havde de praktiserende læger kun mulighed for enten at indlægge en patient, som de gerne vil have udredt eller henvise dem til en ambulant undersøgelse på sygehuset, hvor der er ventetid.

Modellen med subakutte-tider er med andre ord en mellemting, hvor patienterne skal tilses af en læge indenfor 48 timer.

- Det fungerer godt. Det aflaster dem dernede (på akutafdelingen, red.). Når de får en patient indlagt, vurderer de dem og undersøger, hvad patienten fejler. Hvis de så kan se, det ikke er så slemt, at man behøver at blive indlagt, kan de bruge dagafsnittet, forklarer Christian Christiansen, der er cheflæge og ph.d. på Medicinsk Afdeling på Nykøbing Falster Sygehus, og fortsætter:

- På den måde får de nogle af alle de utrolig mange, de har til at ligge i alle mulige hjørner dernede, ud af butikken, og så kommer de herop. Så får de mere tid til de patienter, der er tilbage, og som de skal se på, så det er en kæmpe fordel for dem.

Venteværelset på dagafsnittet på Medicinsk Afdeling summer af liv. Her venter patienterne på at komme ind til konsultation og på at få svar på de forskellige prøver, de får taget.
Venteværelset på dagafsnittet på Medicinsk Afdeling summer af liv. Her venter patienterne på at komme ind til konsultation og på at få svar på de forskellige prøver, de får taget. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Det er reservelæge Shireen Bangash, der tager imod Tina Simonsen og viser hende ind i konsultationsværelset. Her spørger hun ind til sygdomshistorik og symptomer.

Shireen Bangash har de samme muligheder for at hjælpe patienterne, som personalet på akutafdelingen har. Hun kan blandt andet spørge sygehusets speciallæger til råds og sende patienterne til blodprøver, røntgen, EKG og ultralyd.

Desuden kan patienterne på afsnittet få blodtransfusion, rygmarvsprøver samt få væske, blod, jern og antibiotika.

- Det er typisk ældre patienter, der har stor fordel af at komme her. Hvis ikke de har behov for en indlæggelse, så har de et bedre forløb hos os, for de er skrøbelige, de bliver nemt forvirrede og sover dårligt, når de er indlagt. De har det bedre i trygge rammer i deres eget hjem, siger Shireen Bangash.

- Jeg har et tæt samarbejde med speciallæger indenfor forskellige specialer og dem har jeg mulighed for at trække på, jeg kan ringe til dem og bede dem om at komme forbi, fortæller reservelæge Shireen Bangash.
- Jeg har et tæt samarbejde med speciallæger indenfor forskellige specialer og dem har jeg mulighed for at trække på, jeg kan ringe til dem og bede dem om at komme forbi, fortæller reservelæge Shireen Bangash. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Patienter, der kommer ind på sygehuset med en subakut-tid, bliver udredt lige så hurtigt, som hvis de var blevet indlagt akut.

- Vores tilbud er lige så godt, som hvis man var blevet indlagt. Vi kan tilbyde de samme behandlinger, som de har i akutmodtagelsen. Derudover er jeg en del af en medicinsk afdeling, så jeg har et tæt samarbejde med speciallæger inden for forskellige specialer, og dem har jeg mulighed for at trække på, siger Shireen Bangash.

Bedre end at være indlagt

Efter undersøgelsen får Tina Simonsen taget blodprøver, og mens hun venter på svar på prøverne, drikker hun en kop kaffe i venteværelset.

- Jeg er glad for det her tilbud, jeg har det bedre med at komme her end at blive indlagt. Så har jeg mulighed for at komme hjem, jeg er ikke det menneske, der kan lide at være indlagt på et sygehus, hvor man måske ligger på en to-mandsstue med en medpatient, der snorker om natten og ikke vil se det fjernsyn, jeg gerne vil se, siger hun. 

- De patienter, der kan vente en dag eller to, får bedre patientforløb, end hvis de bliver indlagt på en fortravlet akutafdeling, fortæller Christian Christiansen, der er cheflæge og ph.d. på Medicinsk afdeling på Nykøbing Falster Sygehus.
- De patienter, der kan vente en dag eller to, får bedre patientforløb, end hvis de bliver indlagt på en fortravlet akutafdeling, fortæller Christian Christiansen, der er cheflæge og ph.d. på Medicinsk afdeling på Nykøbing Falster Sygehus. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Tiltaget med subakutte-tider er ifølge personalet en fordel for patienterne, der slipper for at blive indlagt. Men den er også en fordel for akutafdelingen og de andre afdelinger på et hårdt presset sygehus.

- Vi har en gennemsnitlig liggetid på tre dage på vores patienter. Det vil sige, at hvis vi hver dag kan få tre patienter sendt op i vores dagafsnit, så er der ni sengepladser, vi ikke skal bruge på sengeafdelingen, siger Christian Christiansen.

- Alle ved, vi har overbelægning hele tiden, så der er et kæmpe potentiale, tilføjer han.

Sikrer gode patientforløb

Samtidig er det vigtigt for sygehuset, at patienterne får nogle gode forløb.

- Hvis den praktiserende læge ikke har andre muligheder end at indlægge akut, fordi der ikke er plads til undersøgelser i ambulatorierne, så er det, vi risikerer, at en patient kommer ind en aften klokken 19.00, hvor der er stor travlhed. Så er det langt bedre for patienten, at vi ser på dem den næste dag, siger Christian Christiansen. 

Læs også
Akutmodtagelsen er presset - nogle gange er der patienter over alt
Læs også
Akutmodtagelsen er presset - nogle gange er der patienter over alt

De praktiserende læger er glade for ordningen. Gennem flere år har de efterspurgt en mellemting mellem at få undersøgt deres patienter akut eller at sende en henvisning.

- Problemet med de almindelige henvisninger er, at der kan være lang ventetid, så vi har savnet lidt en mellemting, for det er ikke altid, at de akutte problemstillinger er så akutte, at det behøver at være lige her og nu, fortæller Peter Wied, der er praktiserende læge i Nykøbing Falster og næstformand i PLO Sjælland.

- Vi manglede en mellemting mellem akut og henvisning, fortæller Peter Wied, der er praktiserende læge i Nykøbing Falster og næstformand i PLO Sjælland.
- Vi manglede en mellemting mellem akut og henvisning, fortæller Peter Wied, der er praktiserende læge i Nykøbing Falster og næstformand i PLO Sjælland. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

PLO Sjælland håber, at subakut-ordningen på Nykøbing Falster Sygehus kan bruges på regionens øvrige akutsygehuse.

- Det er virkelig en fordel for alle, så vi håber, at dét, at der nu er kommet et gennembrud hernede i Nykøbing Falster, kan smitte af på de andre sygehuse og deres patienter. Vi deltager gerne i en salgskampagne for det her initiativ, siger Peter Wied og fortsætter:

Læs også
Patienter måler sig selv - nu er antallet af akutte indlæggelser halveret
Læs også
Patienter måler sig selv - nu er antallet af akutte indlæggelser halveret

- Vi skal hjælpe hinanden med at få tingene til at fungere så hensigtsmæssigt som muligt. Også at vi har respekt for ressourcerne og bruger dem på så smart en måde som muligt. Det vil vi gerne bidrage til, det koster ikke os noget, tværtimod så er vi glade for at patienterne får et mere strømlinet forløb, og at man ude på akutafdelingen og på sygehuset kan tilrettelægge lidt bedre. Det er samlet set en fordel for os alle sammen, siger han.

Svarene på de blodprøver, som Tina Simonsen har fået taget, er kommet. De viser, at hun skal have jern og blod, som hun kan få med det samme på en af afdelingens stuer.

- Der er gået et par timer, men jeg synes, at det er gået stærkt, og så kan jeg tage hjem frem for at ligge her og fylde i en seng, som andre kan bruge. Så jeg synes, at det er rigtig godt, jeg er glad for det. Så nu får jeg det, og så skal jeg hjem, siger hun.



Nyhedsoverblik