Mandskab fra Beredskabsstyrelsen Sjælland måtte fredag aften i beskyttelsesdragterne.
For et dødt vildsvin var drevet i land på stranden ved Gedser Odde, og det betyder, at Beredskabsstyrelsen skal træde til for at fjerne det forsvarligt, så der ikke bliver spredt smitte.
Det forklarer vagthavende Niels Jørgen Mikkelsen fra Beredskabsstyrelsen Sjælland.
- Vi har en aftale med Fødevarestyrelsen om, at vi hjælper til, når der er vildsvin, som er drevet i land. Så kører vi det til Nørre Alslev, hvor der er sådan en modtagerstation, hvor de destruerer den slags farligt biologisk affald, så det bliver bortskaffet korrekt, siger Niels Jørgen Mikkelsen til TV ØST.
Hvor vildvinet kommer fra, er uvist. Men Niels Jørgen Mikkelsen formoder, at det er fra enten Tyskland eller Polen, og har levet vildt, siden det har kunne forvilde sig ud i havet og drukne.
Artiklen fortsætter under billedet.
Vildsvinet vejede omkring 60-70 kilo, lyder det fra en af de beredskabsfolk, der var med til aften.
De var seks mand under indsatsen, og det er ren procedure, forklarer Niels Jørgen Mikkelsen.
- Vi kører sådan organiseret én holdleder plus fem mand. For vi ved aldrig, hvor store de er. Det kan være et lille hunsvin på en 50 kilo, men hvis det er en stor orne, kan den veje 400 kilo, og så skal der flere til at slæbe den derfra, fortæller han.
Det er med fuld beskyttelse, at beredskabet fjerner smittefarlige dyr. Fuldstændig som ved fugleinfluenza, forklarer Niels Jørgen Mikkelsen:
- Så skal man have beskyttelsesdragter på, og det er engangsdragter, som bagefter bliver destrueret. Så har vi sprøjter med med desinficerende væske i, så vi kan skylle området i, og det udstyr den har været i nærheden af bliver også desinficeret. Plus at mandskabet der er med på sådan en opgave, de må ikke komme i nærheden af et svinelandbrug de næste 48 timer.
Artiklen fortsætter under billedet.
Det er netop kommet frem i går, torsdag, at regeringen og Dansk Folkeparti ønsker at sætte et hegn op langs den dansk-tyske grænse for at skærme Danmark for den afrikanske svinepest.
For hvis den afrikanske svinepest først spredes i Danmark kan det få store konsekvenser for svineproduktionen.
Men det er altså ikke, fordi man lige har besluttet, der skal laves hegn i Sønderjylland, at Beredskabsstyrelsen Sjælland i dag rykkede til Gedser Odde.
- Det er ikke fordi man lige har besluttet, der skal laves hegn i Sønderjylland, det er en aftale vi har haft i mange år, siger Niels Jørgen Mikkelsen.
Men det er ikke hver dag, at der skyller vildsvin op på land.
- Den tid vi har kørt ordningen mener jeg, vi måske har hentet en fem-seks styks i alt, og det er nok over en periode på syv år, siger Niels Jørgen Mikkelsen.