Et borgerforslag om forbedrede barselsvilkår for forældre til for tidligt fødte børn bliver nu båret direkte ind i de kommende finanslovsforhandlinger.
Det er rigtig skidt for både barnet og lægger et urimeligt pres på familierne
Og det på trods af, at forslaget endnu kun har fået godt 13.700 underskrifter.
Normalt kræver det 50.000 underskrifter for et forslag at opnå politisk behandling på Christiansborg.
Det er SF, der rejser forslaget på baggrund af Olivia Toftegaard Eriksens fortælling om at blive mor til en pige født i uge 24 – 16 uger for tidligt med en fødselsvægt på blot 573 gram.
Den 1. september i år fortalte Olivia Toftegaard Eriksen – der bor i Sundby på det østlige Lolland – om, hvordan hendes datter har været indlagt i fire en halv måned.
Men som reglerne er i dag, kan hun kun få op til tre måneders ekstra barsel.
- Min datter er seks måneder gammel, men fordi hun er for tidligt født, er hun kun udviklet som et barn på to måneder.
- Som barselsreglerne er i dag, bliver vi nødt til at sende Isla i institution, når hun er ni måneder gammel. Det bliver hun slet ikke klar til, fortalte Olivia Toftegaard Eriksen for 2,5 måned siden til TV2 ØST.
Og det er helt urimeligt, mener politisk ordfører Signe Munk (SF):
- Det er rigtig skidt for både barnet og lægger et urimeligt pres på familierne, der har brug for ro omkring det tidligt fødte barns udvikling.
Huller i barselsloven
Ifølge SF skal familierne have ret til ekstra barsel udover tre måneder, hvis et for tidligt født barn er indlagt i længere tid.
Signe Munk peger på, at der ifølge SF er to huller i barselslovgivningen, som forældre til et for tidligt født barn risikerer at støde på.
Det er nu et af partiets hovedprioriteter at få lappet de huller ved de kommende finanslovsforhandlinger.
- Som reglerne er i dag, kan du maksimalt få lagt tre måneder oven i den barsel, selvom det for tidligt fødte barn måtte kræve behandling, der varer mere end tre måneder.
De ekstra måneders barsel gives også kun ved indlæggelse på sygehuset. Det går ud over de familier, der vælger hjemmebehandling.
- Det er et skørt dilemma, for noget, hvor det samlet set er bedst for familien at være hjemme, siger Signe Munk.
SF vurderer, at forslaget vil koste 20 millioner kroner.
- Lige nu er der plads i dansk økonomi til at skabe bedre velfærd.
Video: Herunder kan du se hele indslaget fra 1. september med borgerforslaget om barsel til familier med for tidligt fødte børn.