Den syner ikke af meget med sine knap tre centimeter. Alligevel skaber sommerfuglen - også kendt som sort ildfugl - meget glæde i Guldborgsund.
- Det er helt fantastisk, siger Anita Pedersen, projektleder på Bøtøskoven, Guldborgsund Kommune.
Hidtil har den sorte ildfugl nemlig kun ynglet et sted i Danmark. Og det har været ved diget et stykke væk fra Bøtøskoven. Og det har gjort den meget sårbar, fordi den ikke har haft meget plads at være på.
Vi har lavet kiler fra diget og ind i skoven til lysningerne. Og sommerfuglene har tydeligvis forstået budskabet
Men nu er der i hvert fald udklækket tre hanner af den sjældne art i de lysninger, der er blevet ryddet i den tidligere meget tætte skov. Måske er der klækket flere, men det er dem, der er blevet set indtil videre.
- Vi har fældet rigtig mange grantræer for at skabe bedre forhold for den sorte ildfugl. Og det tyder på, vi har gjort det rigtige, fortæller Mads Jakobsen, chefkonsulent i Den Danske Naturfond.
Og Anita Pedersen supplerer:
- Vi har lavet kiler fra diget og ind i skoven til lysningerne. Og sommerfuglene har tydeligvis forstået budskabet.
En følsom sommerfugl
Den sorte ildfugl er meget følsom overfor gødning og sprøjtegifte og derfor har den ikke tidligere bevæget sig uden for digeområdet.
Sidste år købte Den Danske Naturfond skoven ved Bøtø og sammen med Guldborgsund Kommune besluttede de at prøve at skabe bedre ynglevilkår for blandt andet den sorte ildfugl.
Da sommerfuglen er tilhænger af åbne tørre områder, var der ikke andet at gøre, end at begynde at fælde nogle af træerne.
- Hvis vi kan skabe mere plads, hvor den har lyst til at være, får vi en større bestand. Det skaber mere sikkerhed for den, fortæller Mads Jakobsen.
- Nu er hannerne klækket. Og så er det hunnernes tur i næste uge. De klækker ikke samtidig. Så må vi se, hvor mange der kommer, siger Anita Pedersen.
Hvis vi kan skabe mere plads, hvor den har lyst til at være, får vi en større bestand
40 forskellige arter
Den sorte ildfugl findes andre steder i Europa og i Asien. Men den er kun observeret i området ved Bøtø herhjemme.
Første gang den blev observeret herhjemme var i 2004. Den er formentlig vandret fra Polen eller Tyskland og har slået sig ned på Falster.
Ud over den sorte ildfugl er der også mange andre arter, som holder af stedet. Man kan finde op til 40 forskellige sommerfuglearter i området i løbet af året.