Stor efterspørgsel på specialøl: Antallet af mikrobryggerier eksploderer

Det går rigtig godt for de sjællandske øl. Nye bryggeri bliver ved med at skyde op, ikke mindst i år 2017, hvor hele seks nye bryggerier åbnede.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er øl med gulerødder, der de helt mørke øl og så er dem, der smager af hyldeblomst. 

Øl kan efterhånden fås i mange varianter, og det er blandt andet takket være de mange nye bryggerier, der skyder op.

Alene i TV ØST’s sendeområde åbnede syv bryggerier fra 2013-2016, men i år 2017 blev det tal næsten fordoblet, da hele syv bryggerier så dagens lys. Det viser tal fra hjemmesiden beerticker.dk, der har udarbejdet tallene for Bryggeriforeningen. 

Bryggerier styrker sammenhængskræften

De mange nye bryggerier er ikke kun en tendens på Sjælland, men er faktisk gældende for hele landet. Sidste år kom det højeste antal nye øl på markedet, 1622 i alt, og flest antal bryggerier åbnede nogensinde. Og det er der en meget god forklaring på.

- Danskerne har opdaget, at øl ikke bare er øl. Der er et overflødighedshorn af smagsnuancer i øl, som også passer godt til dansk madkultur. Samtidig ser vi nogle bryggere, der elsker at eksperimentere, og det går rigtig godt i spænd med, at danskerne er blevet nysgerrige på øl, siger Louis Illum Honoré, der er kommunikationschef hos Bryggeriforeningen. 

juels_bryggeri.jpg
Læs også
Lille bryggeri hædret for lokalt initiativ: Vi er meget beærede
juels_bryggeri.jpg
Læs også
Lille bryggeri hædret for lokalt initiativ: Vi er meget beærede

De mange nye bryggerier åbner især i de mindre byer, hvilket ifølge Bryggeriforeningen har meget stor betydning for de mindre samfund.

- Sammenhængskræft er noget, de lokale bryggerier skaber, fordi folk har et sted at gå hen. Folk vil gerne støtte det lokale bryggeri. De får sig en øl, en bid brød og kan lytte til lidt musik, og samtidig bliver der skabt arbejdspladser, siger Louis Illum Honoré. 

Nyt bryggeri i Væggerløse

Et af de bryggerier der senest er åbnet i vores sendeområde, er Væggerløse Håndbryg på Falster. Brygmesteren er Martin Iversen, der har lejet frisørens ekstra lokaler. I 2017 valgte han at sige sit job som op og starte sit eget bryggeri, der endeligt slog dørene op den. 27. oktober 2017.

- Jeg har altid godt kunne lide at producere og få et produkt ud i den anden ende. Jeg kan også se, at der har været et behov for det, siger Martin Iversen. 

Læs også
Et af Danmarks mindste mikrobryggerier slog dørene op
Læs også
Et af Danmarks mindste mikrobryggerier slog dørene op

Hvert år producerer han samlet 25.000 flasker øl og kan sådan lige med nød og næppe følge med efterspørgslen. For selvom han kun har haft bryggeriet i ganske kort tid, er efterspørgslen allerede stor. 

- Nu kan jeg nogenlunde følge med, men jeg kan også se, at turistsæsonen kun lige er startet, så der går ikke lang tid, før mine forhandlere begynder at sige, at nu må der komme noget øl, fortæller Martin Iversen. 

Martin Iversen har en fortid indenfor vinbranchen og har derfor en forståelse af, hvad der skal til. På trods af det har det alligevel været en stor omvæltning at blive producent, fortæller bryggeren. Han har nu mere eller mindre hældt sin drøm på flaske i håb om, at øllene en dag bliver hans levevej.

- Jeg håber da at kunne leve af det. Jeg satser på, at jeg kan udbetale løn til mig selv også, siger Martin Iversen.

I hele landet åbnede der 30 nye bryggerier sidste år, så der på landsplan er 197 bryggerier. 


Nyhedsoverblik