Stor plan på vej - rekordmange solceller kan brede sig ud over Lolland og Falster

Byrådet i Guldborgsund Kommune skal torsdag aften tage stilling til i alt seks store solcelleanlæg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der kan blive udsigt til masser af sorte, skinnende flader i Guldborgsund Kommune i fremtiden. I hvert fald hvis politikerne ved byrådsmødet torsdag aften beslutter at sende seks nye solcelleanlæg ud i høring som forberedelse til et nyt kommunalplantillæg.

Hvis alle seks projekter bliver til virkelighed, vil de kunne producere grøn strøm nok at dække forbruget i 127.000 husstande. Det er svarer til, at en tredjedel af alle husstande i hele Region Sjælland kan få deres strøm fra anlæggene i Guldborgsund Kommune.

Solceller
Læs også
Solcelleparker skyder frem - prisen er styrtdykket
Solceller
Læs også
Solcelleparker skyder frem - prisen er styrtdykket

Der er lige nu planer om seks projekter. Det er ved Vålse, Stangerup og ved Bøtø på Falster. På Lolland er der ansøgninger om at etablere solcelleparker ved Grænge, Radsted og ved Berritzgaard Gods. Det samlede areal for alle seks projekter er på næsten 800 hektar.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Der er lige nu planer om seks projekter.
Der er lige nu planer om seks projekter. Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

- Hele byen bliver omringet af solceller

quote Det ser ud, som om hele byen bliver omringet af solceller

Steffen Erik Tjørnbjerg Hansen, beboer, Grænge

Det største enkeltprojekt ligger omkring landsbyen Grænge – mellem Sakskøbing og Nykøbing F. Det er på 235 hektar. Og det har skabt bekymring. Steffen Erik Tjørnbjerg Hansen, der bor i Grænge, ærgrer sig over det store projekt.

- Det ser ud, som om hele byen bliver omringet af solceller. Det er ikke en udsigt, der vil lokke nye beboere til. Det kan blive meget svært at sælge huse i et ellers dejligt område, siger han.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Projektet omkring Grænge er det største med sine godt 200 hektar.
Projektet omkring Grænge er det største med sine godt 200 hektar. Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

Peter Bring-Larsen (Guldborgsundlisten), der er formand for Teknik-, Miljø-, og Ejendomsudvalget, oplyser, at han allerede inden planerne er sendt i høring, har fået en del klager og reaktioner. Han forsøger at berolige borgerne.

Jens Venzel Andreasen, DTU Energi
Læs også
Ekspert om solceller: - De er nødvendige for at undgå klimaforandringer
Jens Venzel Andreasen, DTU Energi
Læs også
Ekspert om solceller: - De er nødvendige for at undgå klimaforandringer

- Vi vil naturligvis gerne være en grøn og bæredygtig kommune, men vi skal finde den rigtige balance af hensyn til de borgere, der skal være naboer til anlæggene. Jeg er derfor sikker på, at solcelleanlæggene bliver væsentlig mindre, når de bliver sendt i høring, end de planer, der ligger lige nu, siger udvalgsformanden.

quote Vi vil naturligvis gerne være en grøn og bæredygtig kommune, men vi skal finde den rigtige balance af hensyn til de borgere, der skal være naboer til anlæggene

Peter Bring-Larsen (Guldborgsundlisten), formand for Teknik-, Miljø-, og Ejendomsudvalget

Tager hensyn til naboer og natur

Peter Bring-Larsen peger på, at byrådet torsdag aften også vedtager nye principper for opstilling af solcelleanlæg i kommunen.

- Det betyder blandt meget andet, at afstanden til beboelse bliver på minimum 100 meter. Der skal også tages hensyn til særligt naturskønne og værdifulde områder, og vi vil også forsøge at få anlæggene placeret på lavtliggende områder – altså på den mindre gode landbrugsjord, forklarer han.

Vand på Lolland
Læs også
Lolland udvalgt til ambitiøst klimaprojekt
Vand på Lolland
Læs også
Lolland udvalgt til ambitiøst klimaprojekt

Borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) og byrådsmedlem Henrik Høegh-Andersen (V) lægger begge jord til to af projekterne, derfor deltager de ikke i behandlingen af sagen. John Brædder har heller ikke noget med sagen at gøre i det daglige på rådhuset. Arbejdet med de seks solcelleanlæg går uden om hans skrivebord.

Hvis politikerne siger ja til at gå videre med planerne om de seks solcelleanlæg, skal de enkelte projekter rettes til efter kommunens nye placeringsprincipper. Efterfølgende skal planerne ud i fire uger høringsperiode. På baggrund af høringen udarbejder administrationen lokalplan og kommuneplantillæg, der efterfølgende skal i høring i otte uger.

Det er to selskaber, der står bag de seks ansøgninger – Better Energy og IEnergy. Typisk lejer selskaberne jorden til solcelleanlæggene i en lang årrække af ejerne.


Nyhedsoverblik