Drømmene er store i Nykøbing Falster, hvor den gamle erhvervshavn efter planen skal omdannes til et helt nyt byområde med adgang til vandet, grønne områder og et væld af aktiviteter langs sundet mellem Lolland og Falster.
Havneplanen, der er udarbejdet af det skandinaviske arkitektfirma C.F. Møller Architects, er netop blevet afsløret, og borgmester John Brædder fra Guldborgsundlisten har svært ved at skjule sin begejstring over planerne for området.
Da vi fik planen fremlagt, brød samtlige 29 politikere ud i klapsalver ad flere omgange
- Det er noget af det mest visionære, jeg overhovedet har set i min politiske periode i Guldborgsund Kommune. Der er tænkt nogle tanker, som man ikke kunne have tænkt, hvis man gradvist var gået i gang med at bygge på havnen. Alle muligheder er åbne, fordi det er en gammel industrihavn, siger John Brædder og tilføjer:
- Jeg kan næsten ikke få armene ned.
Helt konkret foreslår helhedsplanen fem nye og forskellige byrum med cirka 500 boliger, tre nye boligkvarterer ved vandet, en promenade fra syd til nord samt sikring af området og byen mod højvandssituationer.
Det centrale er desuden, at der skal være plads til alle beboere. De unge, børnefamilierne, de enlige og de ældre, foreninger, arbejdspladser, kulturinstitutioner og offentlige tilbud. Samtidig lægger havneplanen vægt på at gøre Nykøbing Falster grønnere med parker og beplantning omkring de forskellige bygninger.
- Der bliver ikke bygget højt, fordi man respekterer skyline, man kan se over fra Sundby, så vi kommer ikke til at plastre højhuse til, siger John Brædder.
Kommune afsætter 100 millioner kroner
Guldborgsund Kommune, der i forvejen ejer havneområdet, har afsat 100 millioner kroner til byggeprojektet. Millionerne skal især bruges på at byggemodne området og opgradere infrastrukturen.
Helhedsplanen, der har fået titlen Guldborgsund Havneby, er opdelt i seks etaper. Det betyder, at man ikke straks går i gang med at omdanne hele det 1,4 kilometer store havneområde i ét hug. Det vil i stedet ske i løbet af de kommende 10-15 år.
Eksempelvis er der i planen planlagt et havnebad i forbindelse med en gang- og cykelbro over Guldborg Sund til Sundby.
Hvis det ikke er muligt at etablere broen, kan havnebadet dog flyttes til en anden placering. Sådan rummer helhedsplanen mulighed for løbende tilpasning hen over de kommende år, planen strækker sig over, og planerne rummer ifølge borgmesteren et stort potentiale.
- Vi vil gerne tiltrække folk, som vil bo ved vandet, og med det her projekt bliver vi mere synlige for investorer, hvis der skal etableres kontorfaciliteter eller laves et hotel i området. Jeg tror også, at os der bor i kommunen, vil få en helt anden adgang til vandet, siger John Brædder.
I havneplanen lægger arkitektfirmaet op til, at alle gader fra centrum får kig til vandet, så der bliver sammenhæng mellem midtby og vandet.
Samtidig vil det nye område på havnen ikke rumme detailbutikker eller på anden måde konkurrere med midtbyen, fordi udviklingen skal styrke den samlede by.
Desuden bevares flere af områdets historiske og karakteristiske bygninger som Det Gule Pakhus, siloen, Kondensen og vejerboden.
- Vi kan få sat Guldborgsund Kommune på landkortet med det her projekt, og mulige investorer kan få øjnene op for området, siger John Brædder.
Erhvervschef savner hotelplaner
Hos sammenslutningen af byens butikker glæder man sig også over visionerne for havneområdet, der længe har været forbeholdt virksomheder bag et højt terrorhegn, som blev opsat for flere år siden.
Jeg frygter, at det kommer til at gå for langsomt og bliver en byggeplads, der står stille
- Det er dejligt, og det ser ved første øjekast fornuftigt og fint ud. Vi har kæmpet for at få terrorhegnet langs havneområdet ned og få inddraget havnen med resten af byen. Vi har en enorm stor mulighed for at lave et lækkert miljø på havnen, og det kommer nu siger, André Adsersen, erhvervs- og citychef for Vores Nykøbing.
- Vi har faktisk en ret stor tilflytning til vores by, og der er havnen bare et enormt uudnyttet potentiale, som kan gøre, at vi får et langt bedre miljø i byen, tilføjer han.
Men der mangler ifølge André Adsersen hotelplaner i det materiale, som arkitektfirmaet har fremlagt for havneområdet.
- Vi har længe sukket efter et stort hotel i byen, og det hotel kan jeg ikke se i de konkrete planer. Vi mangler især hotellet, når Nykøbing Falster Revyen spiller, og der går 650 publikummer ind ad døren hver aften, siger han og frygter samtidig, at planerne med at opføre de mange boliger kommer for sent i gang.
- Jeg frygter, at det kommer til at gå for langsomt og bliver en byggeplads, der står stille, fordi konjunkturen ændrer sig. Vi skal gribe den chance og den optur, som vi lige nu oplever i området med blandt andet Femern-byggeriet, så de skal bare give den gas, siger André Adsersen.
Stor virksomhed forlader området
Udviklingen af erhvervshavnen vil foregå i etaper over de næste år, og helhedsplanen giver mulighed for, at erhvervshavnen stadig kan være i drift en række år endnu ved, at nogle funktioner bliver flyttet til det nordlige område af havnen.
Men for Dan Gødning betyder havneplanen, at virksomheden snart stopper sin aktivitet på havnen i Nykøbing Falster. Andre virksomheder risikerer også helt at skulle forlade området.
- På længere sigt vil vi ophøre med vores aktiviteter i Nykøbing Falster og flytte dem til et andet område på Falster eller Lolland, siger Kenneth Frederiksen, administrerende direktør hos Dan Gødning, og betegner det som en naturlig udvikling, da kommunen længe har ønsket at inddrage havneområdet til boligbyggeri.
To personer er ansat hos Dan Gødning i Nykøbing Falster og kan ifølge Kenneth Frederiksen flyttes til en anden afdeling i gødningsvirksomheden. Til gengæld forudser han, at kommunens byggeplaner kommer til at betyde nye investeringer i virksomheden andetsteds.
- Vi skal investere i et ny anlæg et andet sted, men markedsmæssigt betyder det ikke noget, at vi ikke er i Nykøbing Falster, siger den administrerende direktør.
Den første etape af helhedsplanen bliver udviklingen af bropladsen, som er området lige ud for Brogade, nord for pop-up miljøet, som blev etableret i sommer. Placeringen er central på den nye havnefront og bliver et samlingssted med mulighed for at komme tæt på vandet.
Selve havneplanen har været knap tre år undervejs og skabte ifølge John Brædder stor jubel blandt samtlige byrådsmedlemmer.
- Da vi fik planen fremlagt, brød samtlige 29 politikere ud i klapsalver ad flere omgange. Det er sjældent, man fremlægger noget så tæt på valget, som er så fantastisk, og hvor alle bare er enige, siger han.
Men er der nogen speciel grund til, at havneplanen kommer så tæt på kommunalvalget den 16. november?
- Nej, det er fuldstændig tilfældigt. Vi har arbejdet med det her i byrådet de seneste to til tre år, svarer John Brædder.
Arkitektfirmaet vil på tre dialogmøder præsentere helhedsplanen, og alle er velkomne til at deltage.
Alle møder foregår i Kartoffelladen på Fejøgade 2 i Nykøbing Falster fra klokken 18.30 til 21.00. Det sker henholdsvis tirsdag den 28. september, onsdag den 6. oktober og tirsdag den 12. oktober.