Strid om kæmpesommerhuse fortsætter - Venstre stemmer for nedrivning

Venstre i Gulborgsund Kommune stemte i januar 2020 for opførelsen af de ti kæmpesommerhuse i Marielyst, men nu stemmer de for en nedrivning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De ti sorte og hvide nyopførte kæmpesommerhuse i Marielyst har de sidste mange måneder ført til en del drøftelser mellem politikerne i Guldborgsund Kommune.

Drøftelserne om sommerhusene er opstået, efter Planklagenævnet afgjorde, at byggetilladelsen til dem er udstedt i strid med lokalplanen, og derfor er der nu kun to muligheder: Enten skal sommerhusene rives ned, eller også skal lokalplanen ændres.

Netop det spørgsmål var i går til afstemning i Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalget, og her stemte et flertal for nedrivningen af de ellers splinternye 200 kvadratmeter store sommerhuse.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan her ser kæmpesommerhusene blandt andet ud.
Sådan her ser kæmpesommerhusene blandt andet ud. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Fra ja til nedrivning

Et af de partier, der stemte for nedrivningen, er Venstre, der ellers i første omgang stemte for opførelsen af sommerhusene.

- Det hænger sådan sammen, at da vi havde sagen oppe i januar 2020, fik vi en sagsfremstilling, hvor der stod, at der var retskrav på en byggetilladelse: Altså at bygherren havde krav på at gå i gang, og når der er retskrav på noget, så er vi nødt til at acceptere det, siger Ole K. Larsen (V), 2. viceborgmester i Guldborgsund Kommune. 

- Men nu viser det sig, at den sagsfremstilling var lodret forkert. Der var altså ikke retskrav, så vi har truffet en beslutning på et forkert grundlag, og det skal vi selvfølgelig anerkende politisk.

Læs også
Kommunens egen rådgiver undsiger byråd – advarede mod kæmpesommerhuse
Læs også
Kommunens egen rådgiver undsiger byråd – advarede mod kæmpesommerhuse

Ole K. Larsen mener ikke, at han og Venstre har ændret holdning, for han siger, at han hele tiden har ment, at sommerhusene ikke hørte til på området, og at partiet blot stemte for, fordi der var retskrav.

- Det er helt utænkeligt, at man politisk ikke går ind og anerkender et retskrav. Man stemmer jo heller ikke imod, at fru Jensen har retskrav på ældrepleje. Det respekterer man, siger Ole K. Larsen.

Læs også
Flertal i udvalg stemmer for nedrivning af kæmpesommerhuse: - Det er en forfærdelig sag
Læs også
Flertal i udvalg stemmer for nedrivning af kæmpesommerhuse: - Det er en forfærdelig sag

Sund fornuft

Anderledes forholder borgmester John Brædder fra Gulborgsundlisten sig. Han kalder muligheden for at beholde sommerhusene for den mest fornuftige og understreger samtidig, at forvaltningen har handlet i god tro.

- Det, man skal kigge på, er, om retssikkerheden er krænket? Ja, det ville den være, hvis det her byggeri var bygget på fuldstændig vilde vilkår, og det er det altså ikke. Det er faktisk bygget efter noget, der var lagt op og juridisk vurderet. Forvaltningen havde vurderet, at det her var det rigtige, og det er også sket i god tro. Det er ikke sket for at genere nogen, slet ikke de gode borgere, der bor i området.

quote Det er ikke sund fornuft at rive de her sommerhuse ned

John Brædder, borgmester, Guldborgsund Kommune

Men hvorfor havde I ikke styr på det, inden I gav de her byggetilladelser? Det kan jo komme til at koste 50-60 millioner kroner.

- Jeg skal ikke gøre mig til talsmand for, hvad det her kommer til at koste, og vi må heller ikke tage bestik af den situation omkring prisen. Men man må godt tage bestik omkring sund fornuft, og sund fornuft er ikke at rive de her sommerhuse ned, og så umiddelbart efter bygge noget andet op, siger John Brædder og henviser til, at hvis sommerhusene bliver revet ned, så er det muligt at bygge nye og flere sommerhuse, bare på færre kvadratmeter.

Læs også
Nyt stort sommerhus skaber nye store frustrationer: - Det er jo idyllen, der bliver ødelagt
Læs også
Nyt stort sommerhus skaber nye store frustrationer: - Det er jo idyllen, der bliver ødelagt

Anbefalingen med et flertal for nedrivning af sommerhusene fra Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalget bliver sendt videre til først Økonomiudvalget og dernæst byrådet i Guldborgsund Kommune, hvor afgørelsen falder i midten af april. 


Nyhedsoverblik