Det er en kølig sensommermorgen, og personalebussen fra København svinger ind på parkeringspladsen foran Nykøbing Falster Sygehus. De ansatte stiger ud af bussen og bevæger sig over mod deres afdelinger.
En af dem er Laura Hansen, der tager med bussen fra hovedstaden hver dag. Hun er yngre læge på medicinsk afdeling og har været der i et år.
- Det er en ordning, jeg er meget glad for, det fungerer supergodt. Det er gode vilkår, at man kan sidde og tage en lur om morgenen, fortæller hun.
Bussen er ikke en almindelig bus, men et særligt tilbud til medarbejderne på Nykøbing Falster Sygehus - og det er der en god grund til.
Artiklen fortsætter under billedet.
Som TV2 ØST i dag fortæller, er det en stor udfordring for Nykøbing Falster Sygehus at tiltrække det nødvendige personale.
Der er ellers problemer nok at tage fat på. Børnedødeligheden i Lolland Kommune er for eksempel fire gange højere end på Frederiksberg. Den gennemsnitlige levealder er også mærkbart kortere. I Guldborgsund og Vordingborg er den 79,1 år og i Lolland er den 77,9 år. På landsplan er gennemsnitslevealderen 80,9 år.
Trods problemerne er det svært at finde personale. Det skyldes ikke mindst, at mange læger bor i Købehavnsområdet og derfor har over 100 kilometer til Falster. For at løse det problem har sygehuset skaffet en personalebus, som hver morgen fragter medarbejdere fra hovedstadsområdet til Falster.
Selma Schreiber fra Nørrebro i København er en af de yngre læger, der har glæde af bussen. Hun har været på Gynækologisk Afdeling i fem måneder:
- Rent logistisk gør bussen det nemmere at komme herned frem for offentlig transport, så jeg er glad for den. Men jeg arbejder her også, fordi jeg fik tilbudt en stilling, hvor jeg også forsker, fortæller hun.
Artiklen fortsætter under billedet.
Personalebussen er blot ét ud af mange initiativer, der skal skaffe sundhedspersonale til sygehuset.
Der er værelser og lejligheder på personalehotellet, hvor man billigt kan overnatte. Der er oprettet flere rekrutteringssider på nettet, hvor ansatte fortæller om deres arbejde på Regions Sjællands sydligste akutsygehus. Og så er der er tilbud om uddannelse og forskning. Altsammen tiltag, der skal gøre sygehuset til en attraktiv arbejdsplads.
Problemet for det her sygehus er beliggenheden. Vi ved, at personalet er rigtig glade for at være her og arbejde her, men jeg kan jo konstarere, at vi ligger 130 kilometer fra København
- Det er skruet sammen sådan, at man kan få tid til nogle ugers betalt forskning. Det er en del af lægernes uddannelse, og her giver vi tid og rum til det. Det er endnu en måde at rekruttere på, at skrue noget attraktivt sammen, forskning, efteruddannelse og andre ophold, som gør, at det er interessant at være hos os, fortæller direktør på Nykøbing Falster Sygehus, Ricco Dyhr.
Manglen på læger og andet sundhedspersonale understreger, at der er behov for at tænke nyt for at tiltrække personale til et sygehus, hvor der er stærkt brug for gode kompetente kræfter.
- Vi har en forpligtelse til at levere et højt fagligt sundhedstilbud til alle borgere i det her område og sørge for, at de er sunde og raske. Hvis vi ikke kan det, så betyder det jo også, at vi ikke kan ændre på børnedødeligheden, at vi ikke kan ændre på den gennemsnitlige levealder. Det vil vi jo rigtig gerne, men det kræver jo, at vi har personalet til det, siger Ricco Dyhr.