To unge mænd spiller fodbold og bliver på et tidspunkt forelsket i hinanden. Da et kærlighedsforhold opstår, bliver mændene i tvivl om deres fremtid, hvordan venner og familie reagerer, og hvilket ben de skal stå på.
I en ny forestilling tager Teatret Masken i Nykøbing Falster sammen med den københavnske teatergruppe Hils din mor livtag om et af de største problemer i fodboldmiljøet, homofobi.
Forestillingen, der hedder Offside, handler om Nick og Asbjørn, der spilles af Peter Schlie og Mathias Bøgelund.
De bliver holdkammerater på et fodboldhold og hurtigt lægger mærke til hinanden. De bliver gode venner og snart også forelsket, og så melder tvivlen og spørgsmålet sig i dem begge: Kan man være homoseksuel og fodboldspiller på samme tid?
I forbindelse med forestillingens tilblivelse har folkene bag rakt ud til unge for at blive klogere på, hvordan de ser på sport og seksualitet. Det har dannet udgangspunkt for manuskriptet, der er skrevet af dramatiker Peter-Clement Woetmann.
- Det har været en inspirationskilde, at de unge har været involveret i projektet, siger Jesper Frølund Hansen, projektleder i teatergruppen Hils din mor.
Artiklen fortsætter under billedet.
Billedet af fodbolden som maskulin skal fjernes
Forestillingen spilles i første omgang kun for folkeskoleelever på Lolland og Falster, men en tilhørende kampagne på sociale medier, der giver det røde kort til homofobi, har også nået vej til spillerne på Nykøbing FC's 2. divisionshold.
Her bakker man op om budskabet i forestillingen.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Vi synes, det er et godt og nødvendigt budskab i en tid, hvor der heldigvis er plads til at tale om forskellighed. Alle har ret til at være dem selv, siger fodboldspiller Søren Christensen.
I 2021 er der fortsat ingen åbne homoseksuelle, mandlige fodboldspillere i dansk topfodbold. Og det kommer ikke bag på Søren Christensen.
- I mange år har det været normalt at bruge nedsættende ord omkring homoseksuelle, og jeg tror, det har at gøre med, at der er blevet skabt et stereotypt billede på fodbolden som værende maskulint, siger han.
Selvom der er lang vej endnu, mener Søren Christensen, at det er begyndt at gå den rigtige vej, og at omtanke er vejen frem.
- Det kan godt være, det ikke er tænkt ondt eller nedsættende, men det er vigtigt, at man tænker over, hvordan man taler til hinanden, siger han.
Forestillingen kører i første omgang frem til den 23. april. Senere på året vil den blive sat op igen.