Birgit Mortensen modtager slet ikke hjemmehjælp.
Men hun venter i øjeblikket på en hofteoperation og går dårligt, så da det ringede på døren i hendes lejlighed i Nykøbing Falster søndag eftermiddag, og en ung kvinde præsenterede sig som hjemmehjælper, lukkede hun hende ind.
Jeg tænkte, det var da mærkeligt. Hvad er det her for noget? Jeg begyndte at ryste over hele kroppen.
- Jeg studsede ikke over noget og fattede ikke mistanke, husker Birgit Mortensen, der er 73 år.
Ville hente plaster
Kvinden, der var dansker, havde en blå kittel på og sagde, at hun hed Lisa.
Hun havde sort pagehår til skuldrene, var cirka 30 år, slank, med et smalt ansigt og omkring 160 cm høj. Hun bad Birgit Mortensen om at gå ud på badeværelset. Her trak hun hendes lange bukser ned og bad hende om at sætte sig på toiletbrættet, fordi hun ville mærke på hendes hofte.
- Så skyllede hun sine fingre og sagde, at hun ville ned og hente noget plaster. Og så pludselig var hun væk. Så forsvandt hun, fortæller Birgit Mortensen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Der gik lidt tid, hvor Birgit Mortensen ikke kunne forstå, hvor den unge kvinde blev af. Så besluttede hun sig for at gå ud af badeværelset, fordi hun ville have en smøg.
- Så opdagede jeg, at døren til soveværelset stod åben, og normalt plejer jeg altid at lukke min dør. Jeg tænkte, det var da mærkeligt. Hvad er det her for noget? Jeg begyndte at ryste over hele kroppen. Jeg har boet her i 30 år, jeg har aldrig været udsat for tyveri før, fortæller hun.
Havde lovet sit barnbarn smykkesæt
Birgit Mortensen havde fået stjålet sine smykker, og øverste skrivebordsskuffe i skrivebordet på sønnens værelse var brudt op.
Heldigvis havde tricktyvene ikke taget den Falck-kasse, der lå i skuffen, som hendes penge og hævekort lå i. Men smykkerne, der havde høj affektionsværdi, er væk.
- Jeg havde et meget gammelt sæt i sølv, som jeg fik i konfirmationsgave i 1960. Der var halskæde, armbånd og øreringe. Det havde jeg lovet mit barnebarn, at hun skulle have, og det kan ikke erstattes.
Artiklen fortsætter under billedet.
Udover konfirmationssmykkerne har Birgit Mortensen fået stjålet et hårbånd med broche, en guldring med rubin, safir og zirkonia, en sølvring, to brocher, et sølvhjerte og to forlovelsesringe i sølv. Hun håber meget, at tyvene får dårlig samvittighed og leverer smykkerne tilbage.
- Jeg har fået min lærestreg. Jeg lukker ikke længere nogen ind. Dem, der har taget mine smykker, må meget gerne levere dem tilbage.
Ret til at bede om legitimation
Det er ikke første gang, politiet får anmeldelser om lignende tricktyverier.
Fredag i sidste uge blev en 78-årig kvinde i Nykøbing Falster udsat for et tricktyveri, da en kvinde ringede på og bad om at låne papir til at notere et telefonnummer på. Senere opdagede den 78-årige, at hun manglede flere af sine smykker.
- Det er desværre ikke et ukendt fænomen. Med jævne mellemrum får vi anmeldelser om tricktyverier. Det er især de ældre, det går ud over. Vi oplever både, at folk udgiver sig som hjemmehjælpere, men også at der kommer folk og udgiver sig som vicevært fra ejendomsselskabet, fortæller vicepolitiinspektør Allan Holm fra Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Et eller andet sted er det rigtig dejligt, at vi lever i et samfund, hvor der er tillid til folk. Men det er vigtigt, at man forholder sig kritisk i forhold til, hvem det er, man lukker ind og gerne stiller spørgsmål til, hvor de kommer fra. Man er i sin gode ret til at bede om legitimation, når man er i sit private hjem, og man ikke har nogen aftaler, siger han.
Artiklen fortsætter under billedet.
Politiet har flere gode råd til de ældre. Det er en god ide at have en dørkæde, og det er vigtigt at gemme smykker væk, så de ikke ligger synligt fremme.
Samtidig er det vigtigt, at man ikke har store kontantbeløb liggende hjemme.
- Er tyvene kommet ind, så ved de, at de har kort tid. De tager lige de steder, hvor de ved, at folk har smykker og penge liggende. Det kan man jo tænke lidt over, uden at man skal indrette sit hjem som Fort Knox, siger Allan Holm.