Det var et tilfælde, der tilbage i 1979 førte den i dag verdensberømte dansk-vietnamesiske kunstner Danh Vo til Danmark.
I årene efter kommunisternes sejr i Vietnamkrigen flygtede han sammen med sine forældre, storebror og to søstre en septemberdag i farerens hjemmebyggede båd. De havde kurs mod USA og drømmen om et bedre liv.
Men efter to dage på Stillehavet blev de samlet op af et dansk Mærsk-skib og endte i flygtningelejr i Singapore, inden de nåede frem til Nivå.
Tilfældighederne spillede ind, og Danh Vo begyndte at interessere sig for kunst. Da han kom i 20erne, forsøgte han at blive optaget på Kunstakademiet i København.
Det er stort, at han delvist kommer tilbage igen, og jeg har en fornemmelse af, at han ser sit nye sted på Falster som at give noget tilbage til Danmark
Her blev han afvist tre gange, inden han blev optaget fjerde gang efter et afbud. Hans værker og evne til at fortælle historier gennem kunsten gjorde ham hurtigt populær. Senere bosatte Danh Vo sig i Mexico City og fik studie i Berling i håbet om for alvor at erobre kunstverden.
En af kunstscenens mest intense stjerneskud
I 2009 døbte Dagbladet Information ham en af kunstscenens mest intense stjerneskud, den britiske avis The Observer nævnte ham som en af de 51 kunstnere, der ændrer kunstverden i 2018, og han har som en af de få kunstnere i verden haft en soloudstilling på det verdensberømte kunstmuseum Guggenheim i New York.
Artiklen fortæstter under billederne.
Inden længe kan hele Danmark opleve hans kunst, når han fra den 30. august er aktuel med udstillingen Take My Breath Away på Statens Museum for Kunst i København, og på Falster lidt ved Ore Strand øst for Stubbekøbing vil de lokale formentligt se lidt mere til den verdensberømt dansk-vietnamesiske kunstner.
Danh Vo har nemlig købt en gammel herskabsvilla, som han sammen med nogle venner er ved at sætte i stand. Herskabsvillaen ved vandet skal være deres nye samlingssted i Danmark.
- Først kiggede vi efter noget i Nordsjælland, og det gik ikke så godt. Men så fandt vi det her, og det var helt fantastisk, siger Danh Vo, mens hans viser rundt på grunden ved Ore Strand.
Det var træerne, markene, skoven og vandet, vennerne og Danh Vo faldt for. Nu overvejer han at omdanne noget af herskabsvillaen til kunstudstilling.
Giver noget tilbage til Danmark
Marianne Torp, der er uddannet kunsthistoriker og museumsinspektør ved Statens Museum for Kunst, har gennem flere år fulgt Danh Vo og hans arbejde. Hun tøver ikke med at betegne det som stort, at Danh Vo rykker til Falster.
Han er en kæmpestor kunstner
- Han forlod for mange år siden Danmark, hvor han ikke helt følte sig tilpas. Selvfølgelig har den internationale kunstverden også trukket i ham, men i al den tid har hans familie, hans søskende og deres børn været forankret i Danmark, så har selvfølgelig besøgt Danmark frem og tilbage. Men jeg synes, det er stort, at han delvist kommer tilbage igen, og jeg har en fornemmelse af, at han ser sit nye sted på Falster som at give noget tilbage til Danmark og den danske kunstverden, siger Marianne Torp.
Artiklen fortæstter under billederne.
Det er ifølge museumsinspektøren en helt særlig kunstner, der er kommet til Falster.
- Han er en kæmpestor kunstner, fordi han laver nogle fantastiske værker, og det har den store verden fået øje på. Især hans udstilling på Guggenheim var en stor bedrift, det er meget få levende kunstnere, der midt i deres karriere får en stor soloudstilling i den økonomiske bygning i New York, siger Marianne Torp og fortsætter:
Artiklen fortæstter under billedet.
- Det særlige ved ham som kunstner, er hans blik for sammenhæng og nogle helt specifikke ting, objekter og dokumenter, der på en eller anden måde peger ind i en stor verdenspolitisk og kulturel sammenhæng. Han kan eksempelvis hænge en lysekrone op, men det er ikke en hvilken som helst lysekrone, også bliver den en skulptur, det var den lysekrone, der hang over det store konferencebord i Paris, hvor Vietnam og USA skrev de første indledende fredsaftaler i 1973.
Take My Breath Away kan opleves på Statens Museum for Kunst i København fra den 30. august til 2. december.