Den store vikingeborg midt på Falster er blandt de allerbedste fund i 2020.
Det fastslår Slots- og Kulturstyrelsen, der har sat borgen på listen over de ti vigtigste fund i Danmark i det seneste år.
Borgen, der senere blev kendt som Trygge Slot, var i foråret centrum for en storstilet undersøgelse, som museet foretog i samarbejde med Aarhus Universitet.
Arkæolog ved Museum Lolland-Falster Leif Plith Lauritsen udtrykker stor glæde over, at borgen er på listen.
- Det er utrolig fedt. Og jeg synes også, at det er et rigtig vigtigt fund, fordi den har potentialet til at ændre Danmarkshistorien, siger han til TV2 ØST.
Han var leder af udgravningen i foråret, og her lykkedes det at fravriste det mere end 1.000 år gamle forsvarsværk en lang række hemmeligheder.
- Vi fandt beviser for, at borgen har været udbygget i mindst fem omgange - og vi fik bevist, at både den nordlige vold og den midterste vold rent faktisk er menneskeskabte og en del af forsvarsværket, siger Leif Plith Lauritsen.
Han kalder den mængde fund, som arkæologerne fik under udgravningen, for langt ud over, hvad de på forhånd forventede at finde.
- Vi har fastslået, at stort set hele anlægget er bygget af mennesker. Voldene er altså ikke bygget ovenpå for eksempel en lille bakke i landskabet. Og det gør anlægget endnu mere imponerende i forhold til sin tid i forhold til den arbejdskraft, som har været nødvendig til at opføre bygningsværket, siger Leif Plith Lauritsen.
Mere at komme efter
Dateringerne for sommerens undersøgelse er endnu ikke klar. Men tidligere undersøgelser har slået fast, at borgen i hvert fald har været i brug i årene mellem 850 og 1250 - men der er muligvis tale om et endnu ældre forsvarsværk.
Der er tale om et meget omfangsrigt forsvarsanlæg, der ligger på en højderyg midt på Falster. Den har været omgivet af volde op op til otte meters højde - og har i omfang været langt større end de ringformede trelleborge, der blev bygget i slutningen af vikingetiden en række steder i Danmark.
Top 10 i ikke-prioriteret rækkefølge
- Fund i Gilleleje om jægerstenalderfolkets fiskevaner.
- Sagnomspunden ødekirke fundet i Bjerringbro.
- Fund af teglværk på Djurslund, der har leveret sten til Gammel Estrup.
- Fund af gravfyldt helligområde i Himmerland med metaldetektorfører.
- Fund af vægtlodder og et stort antal udenlandske mønter på Havsmarken på Ærø.
- 43 nye helleristningsskibe fundet på Hammersholm på Bornholm.
- Fæstningsanlæg på Falster.
- Hesteskoformede voldanlæg fundet i København.
- 64 velbevarede middelaldergrave på ”Klosterplads” i Svendborg.
- Fund af gravkompleks i Horsens.
Udgravningerne har samtidig dokumenteret, at der tilsyneladende knytter sig en dramatisk historie til borgen, hvor der i voldene indgår et mere end 20 centimeter tykt lag af trækul og beviser på, at bygninger er brændt.
Leif Plith Lauritsen oplyser, at placeringen på listen kan gøre det lettere at skaffe midler til yderligere undersøgelser på borgen.
- DTU Space har lavet en række undersøgelser i området, der viser, at der er rigtig meget mere at komme efter på borgen. Så vi er spændte på at komme videre med undersøgelserne, siger Leif Plith Lauritsen.
Han oplyser dog, at der endnu ikke er sat datoer på, hvornår udforskningen af borgen vil kunne fortsætte, siger han og hentyder til en række geotekniske målinger, som DTU har lavet af borgen, som viser tegn på en række bygninger i området.
På listen tredje år i træk
Borgen ventes også at kunne blive centrum for et seminar, hvor det videre udforskningsarbejde skal drøftes mellem fagfolkene.
- Fundene giver os et sjældent indblik i, hvordan vores samfund og kultur har ændret sig gennem tiden. Fundene og fortællingerne er vi fælles om at eje. Der er desværre stadig mange danskere, som alt for sjældent eller slet ikke går på museum. Dem skal vi have bedre fat i. Mange museer er i fuld gang, og med årets Top 10, venter der museernes gæster et væld af nye, spændende fortællinger om vores fælles historie, siger kulturminister Joy Mogensen (S) i pressemeddelelsen.
Det er tredje år i træk, at fund fra Lolland og Falster er at finde på listen. Sidste år endte udgravningen af borgen Grimstrup på listen, mens det året før var tandmærker i en lerskive lavet for 5.000 år siden.