Herlufsholm Kostskole har i flere hundrede år været elitens foretrukne skole. Store erhvervsnavne, kendte kunstnere og ikke mindst de royale har trådt deres ungdomssko på skolens gange. Blandt andet går prins Christian på skolen og lillesøster, prinsesse Isabella, starter i niende klasse til næste skoleår.
Men TV 2-dokumentaren Herlufsholms Hemmeligheder sætter nu fokus på skolens kultur. En kultur, som en række tidligere elever beskylder for at være krænkende og voldelig.
I programmet fortæller en tidligere elev, at han blev holdt fast i sin seng, mens en ældre elev stak fingre op i hans endetarm. En anden fortæller om korporlige afstraffelser hver uge, mens en tredje angiveligt blev overfaldet og slået til blods under en fest på skolen.
I november sidste år blev fire elever bortvist, da de ifølge programmet både havde krænket en række elever groft samt filmet krænkelserne.
Ifølge de tidligere elever vendte ledelsen og lærerne på skolen det blinde øje til – på trods af viden om overgrebene.
Voldskultur
Flere eksperter – herunder advokat Mads Pramming, der også var advokat i sagen om overgrebene, der foregik på børnehjemmet Godhavn – er rystet over ledelsens manglende indgriben.
- Man understøtter en voldskultur, og det er totalt rystende, at man ikke selv kan se det her, lyder det fra advokaten i dokumentaren.
Forstander på Herlufsholm Kostskole, Mikkel Kjellberg, kan ikke genkende kritikken.
- Dokumentaren bygger på en lang række udsagn fra tidligere elever, så jeg kan ikke genkende kritikken. Vi har en række trivselsmålinger, der ligger over landsgennemsnittet. Og vi har lavet en lang række tiltag for at højne trivslen og få luget ud i nogle af de gamle måder, man engang kørte tingene på her på skolen.
Hvordan har du det så med de udsagn, som eleverne kommer med i dokumentaren?
- Jeg tager da selvfølgelig udsagnene alvorligt. Én krænket elev på Herlufsholm er en elev for meget. Derfor er vi også i gang med at undersøge sagerne.
Tillid fra bestyrelsen
I vil blandt andet ansætte en pædagogisk trivselsmedarbejder. Er det ikke tegn på, at der er problemer?
- Siden jeg startede som rektor, har vi indført en lang række ændringer for at øge trivslen, men vi er nok kommet dertil nu, at vi har brug for en person, der kan koordinere det og få det ud i alle områder.
Har bestyrelsen tiltro til dig som leder?
- Bestyrelsen har tillid til, at jeg fortsætter som rektor.
Hvad med dig selv? Synes du, at du kan fortsætte som leder?
- Det vil jeg lade andre om at vurdere, men jeg har stor gå-på-mod til at fortsætte rejsen, siger Mikkel Kjellberg.
Redegørelse på vej
Den 10. februar indkaldte tilsynet i Børne- og Ungeministeriet kostskolens ledelse til et møde. I forlængelse af mødet krævede tilsynet en redegørelse fra ledelsen, da man er bekymret for mistrivsel og mobning på skolen.
Redegørelsen om problemer med mistrivsel og mobning på skolen er lavet, men den er endnu ikke færdigbehandlet af tilsynet.
På baggrund af kritikken har bestyrelsen på Herlufsholm desuden bedt om en uvildig undersøgelse.
Undersøgelseskommissionen skal ledes af advokat, Jon Lauritzen.