Det er skridt i den rigtige retning, når Herlufsholm i kølvandet på kritisk dokumentar tager afsked med præfekt-ordning og de fælles sovesale på kostskolen. Det vurderer Red Barnet.
- Først og fremmest er det godt, at man tilsyneladende endelig har erkendt, at der er et stort problem. Det må man også sige er på tide, efter de historier der er kommet frem, siger psykolog i Red Barnet Ane Lemche.
Hun hæfter sig ved, at Herlufsholms bestyrelse vil oprette en whistleblowerordning og vil afskaffe skolens omdiskuterede præfekt-ordning.
Med de her forslag, så har man taget et godt første skridt
- Der er jo ikke noget i vejen med at have en buddy-ordning. Men præfekt-ordningen har tilsyneladende givet en større værdi og en større magt til nogle bestemte elever, som de ikke har kunnet forvalte, siger hun.
I præfekt-ordningen har skolen udvalgt en række store elever, som har skullet tage et ekstra ansvar for de yngre.
De voksne skal i arbejdstøjet
Men trods ændringer er der stadig lang vej endnu, mener Ane Lemche.
- Med de her forslag, så har man taget et godt første skridt. Det, man skal gøre sig klart er, at der er en masse voksne, som har svigtet deres ansvar over lang tid, siger hun.
Hun understreger, at det vil tage lang tid at ændre en kultur, der er så voldsom som de historier, der tidligere på ugen kom frem i TV 2's dokumentar om kostskolen.
- Det er i meget høj grad de voksne, der skal i arbejdstøjet. Man ændrer ikke en kultur som den her på en skole, hvis ikke de voksne går forrest, siger hun.
Herlufsholms kultur er kommet i søgelyset oven på en TV 2-dokumentar, som blev vist torsdag aften.
Her fortalte tidligere elever om vold og overgreb begået af de andre elever.
Herlufsholms bestyrelse vil også tage nogle af skolens traditioner op til overvejelse. Bestyrelsen har også valgt at fyre skolens rektor, Mikkel Kjellberg.
VIDEO: Se hele interviewet med bestyrelsesformand Torben von Lowzow om, hvorfor rektoren skulle fyres, og hvordan man vil rette op på kulturen på skolen.