Tidligere elev savner nuance i debatten: - Herlufsholm blev min redning

Tidligere elev på Herlufsholm føler sig splittet efter TV 2’s dokumentar om den kendte skole. Han beskriver sin skoletid som meget positiv, men er bange for han har været blind for en negativ kultur.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For snart seks år siden blev jeg selv student fra Herlufsholm og afsluttede de utvivlsomt fem bedste år af min skoletid. Men det nytter ikke noget, at jeg og mange andre har haft en lykkelig tid på Herlufsholm, for de episoder, der er kommet frem, er så åbenlyst forkerte.

Sådan indleder studerende Frederik Nagel Fryland, der oprindeligt kommer fra Skælskør, et opslag på LinkedIn.

Han er tidligere elev på Herlufsholm. Han startede på skolen i 8. klasse, indtil han blev student for seks år siden.

- Jeg kom fra en folkeskole, hvor jeg har haft nogle rigtig kedelige oplevelser, hvor jeg var blevet mobbet. Der stod Herlufsholm i total kontrast. Der var lærere, der bekymrede sig om mit ve og vel og min faglige udvikling, men også lærere, der greb ind, hvis de så tendenser på, at nogle hævdede sig over andre. Hvis der var voldelige episoder eller krænkelser, så greb ledelsen ind. Det var klart min oplevelse. Jeg følte, de skabte nogle ekstremt trygge rammer at være elev i i de fem år, jeg gik der. I hvert fald for mig, siger Frederik Nagel Fryland til TV2 ØST.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Han har som mange andre set dokumentaren ”Herlufsholms hemmeligheder” på TV 2 og fulgt med i debatten. Her er skildringen af skolen kommet meget bag på ham.

- Min skolegang står i kæmpe kontrast. Det er også derfor, at det giver anledning til refleksion og selvransagelse. Man kan ikke lade være med at tænke, om man selv har været en del af problemet, og man selv har været med til at fremme den kultur, som jo er åbenlyst forkastelig, siger han og fortsætter:

- Noget af det, dokumentaren skildrer, er sket sideløbende med, at man selv har haft en virkelig positiv oplevelse. Det giver anledning til refleksion. Det er ikke, fordi jeg tror, at der ikke er sket lignende episoder, da jeg gik der. Jeg tror desværre, at mange af os har været blinde over for det, fordi det ikke er flertallet, det er gået ud over, siger Frederik Nagel Fryland.

En ledelse, der tog ansvar

Da Frederik Nagel Fryland var dagelev, var det med rektoren gennem 23 år Klaus Eusebius ved roret. Siden har der været to andre rektorer, men Frederik Nagel Fryland havde en oplevelse af, at Klaus Eusebius prøvede at gøre op med uhensigtsmæssige traditioner.

- De lærere, jeg kender fra min tid på Herlufsholm, dækkede ikke over det her. De gik aktivt ind og evaluerede. Hver gang, der var en hændelse, så gik de ind og evaluerede i lærerteamet, så i ledelsen og i bestyrelsen. Skal vi ændre noget? Skal vi gribe ind? Skal vi gøre noget anderledes? Det er det Herlufsholm, jeg kender. Som en samvittighedsfuld organisation, der orienterer og kærer sig om sine elevers bedste. Det føler jeg ikke, man har haft blik for i de senere år, men angiveligt heller ikke i høj nok grad de år, jeg gik der.

Læs også
Rektor på Herlufsholm fyret efter kritisk dokumentar
Læs også
Rektor på Herlufsholm fyret efter kritisk dokumentar

Frederik Nagel Fryland fortæller, at der i hans tid på skolen, blev gjort op med flere af privilegier som præfekterne havde, og der blev skabt et mere ligevægtigt forhold mellem kost- og dagelever. Og så blev der sagt fra, hvis man ikke opførte sig ordentligt.

- Jeg har selv været forbi Klaus’ (Eusebius, red.) kontor. Jeg kan ikke helt huske, hvad jeg havde gjort, men jeg havde i hvert fald også overtrådt nogle regler. Han tog det meget seriøst. Han sørgede for, at der ikke var nogen, der følte, at de havde retten til at hævde sig over andre.

VIDEO: Se hele interviewet fra søndag aften med tidligere rektor på Herlufsholm Skole Klaus Eusebius, som var rektor i 23 år. Ligesom Frederik Nagel Fryland mener han også, at debatten er blevet for unuanceret.

Afstand fra pøkamp

Når Frederik Nagel Fryland husker tilbage, så er der dog enkelte episoder, hvor han godt kan huske, at han følte, at tingene gik over stregen. Det gælder blandt andet den såkaldte pø-kamp, hvor det handler om, at 3.g’erne skal forsvare en lille ø ved at skubbe andre elever i vandet.

- Til pøkamp, der havde jeg gået på skolen i fem år. Der, tænkte jeg, er det okay, at man som skole opfordrer til slåskamp så åbenlyst? Så tydeligt at fremme en voldskultur? Det var en af de episoder, hvor jeg tænkte, at det her, det er underligt.

quote Når det er sagt, så er de episoder, der kommet frem, så forfærdelige, at de ikke må glemmes

Frederik Nagel Fryland, tidligere Herlufsholm-elev

På trods af, at der er episoder, der er gået over stregen for Frederik Nagel Fryland, og han er i tvivl om, hvorvidt han selv har været blind for en negativ kultur, så synes han, debatten til tider mangler nuancer.

- I stedet for at alle elever, for sådan kan det hurtigt komme til at lyde, bliver skildret som voldpsykopater og socialt afmarcherede følelsesafstumpede krænkere. For det er vi ikke. Det er langt størstedelen af os ikke. Det er ikke det, jeg genkender. Når det er sagt, så er de episoder, der kommet frem, så forfærdelige, at de ikke må glemmes. Der er masser af skæbner, der har lidt et knæk på grund af den kultur, der også er blevet fremmet, siger han.

Læs også
Forældrerepræsentant ønsker ny rektor på Herlufsholm skal komme udefra: - Der skal nye kræfter til
Læs også
Forældrerepræsentant ønsker ny rektor på Herlufsholm skal komme udefra: - Der skal nye kræfter til

Frederik Nagel Fryland ser positivt på, at der nu bliver indført en whistleblowerordning på skolen, og han håber, at der bliver skabt et godt og trygt miljø, så folk tør fortælle om deres oplevelser.

- Den nye ledelse skal sørge for at skabe en psykologisk tryghed, så eleverne oprigtig føler, at de kan gå til sovesalslærerne, at de kan gå til deres lærere og andre af skolens ansatte, hvis der sker noget med dem eller med andre.

Lørdag valgte bestyrelsen at fyre rektor Mikkel Kjellberg. Derudover indførte de en række handlingspunkter, som kan ses herunder.

Handlingsplanens punkter:

  • Præfekt-ordningen afskaffes.
  • Den nuværende ordning med sovesale ændres gennemgribende, så alle elever kan gå trygt i seng. Alle kostelever kan fra i dag sove på eget værelse.
  •  Skolens ledelse udvides med en ekstra medarbejder dedikeret til at forestå arbejdet med trivsel på skolen.
  •  Whistleblowerordning for elever som supplement til den eksisterende ordning for forældre på Undervisningsministeriets hjemmeside.
  •  Hjælp tilbydes til nuværende som tidligere elever som har følt sig krænket eller har været udsat for fysisk eller psykisk pres på skolen.
  •  Bestyrelsen vil afskaffe traditioner, der kan føre til fysisk eller psykisk krænkende adfærd, heriblandt den i TV 2-udsendelsen omtalte PØ-kamp.
  •  Bestyrelsen vil søge fagprofessionel bistand fra en ekstern forsker til arbejdet med at forandre kulturen på skolen.

Kilde: Herlufsholm Skole


Nyhedsoverblik