Vejene omkring Holbæk Museum måtte spærres af, så der var bedst mulige flyttebetingelser.
Det var nemlig ikke et hvilket som helst artefakt, der mandag formiddag vendte retur til den sjællandske by.
Nationalmuseet udlåner nemlig Gislingebåden til museet. En båd, der i 1993 ved et tilfælde blev fundet på en mark ved Gislinge bare 12 kilometer fra Holbæk.
- Det er vigtigt for os at få båden udstillet her på Holbæk Museum. Båden er jo fundet lige nordvest for Holbæk, så på en måde kommer den hjem, siger Jonas Abkjær Andersen, der er projektleder ved Museum Vestsjælland, som Holbæk Museum hører under.
'Vikingeskib' fra middelalderen
Gislingebåden skal være centrum for udstillingen ’Det sidste vikingeskib?’, hvor båden bliver udstillet i en særlig klima- og tyverisikret montre.
Spørgsmålet er så bare, som navnet på udstillingen også indikerer, om der rent faktisk er tale om et vikingeskib.
Båden antages at være bygget i 1130, altså i den tidlige middelalder umiddelbart efter vikingetiden var slut.
Til gengæld er den klinkbygget, har trappeformede stævne og spor efter brug af sideror og råsejlsrigning, ligesom den er fladbundet, så den kunne sejle på lavt vand.
- Det er en teknik, vi især kender fra vikingetidens både, men som også er blevet brugt i årtusinder bagefter, siger Jonas Abkjær Andersen.
Gislingebåden er 7,7 meter lang og 1,5 meter bred. Den er derfor noget mindre end de langskibe, som vikingerne er særligt kendte for.
- Det er ikke en krigsbåd. Det er en brugsbåd. Men det er samme byggeteknik, siger projektlederen.
Et heldigt fund
Han vurderer, at båden har været i brug i cirka 50 år, hvor den er blevet brugt til at fragte mennesker, dyr og varer på fjorde og lavvandede åer omkring Holbæk.
- Vi ved det jo ikke med sikkerhed, men vi kan se, at den er blevet brugt i mange år, at den er blevet lappet, og man har passet på den, siger Jonas Abkjær Andersen.
Gislingebåden lå i næsten 900 år begravet i sand og silt nær Gislinge i Lammefjorden. Det var først i forbindelse med et drænarbejde i 1993, at en privatperson stødte på de gamle træbjælker, der altså udgjorde det, der skulle vise sig at være et historisk fund.
- Vi er utroligt heldige med, at han gravede præcis det sted, og at han vidste, at det var noget specielt, som museet skulle tage sig af, siger Jonas Abkjær Andersen.
Vigtig for forståelsen
Siden båden blev fundet, har den gennemgået et 20 år langt konserveringsarbejde på Nationalmuseet og skal nu udstilles for første gang.
- Vi er utrolig glade for, at Gislingebåden snart kan opleves af museumsgæster i Holbæk. Den er blot en af flere genstande fra vores samlinger, som udstilles i det område, hvor den er fundet, og hvor den har stor kulturhistorisk betydning - også for den lokale identitet og stolthed, udtaler direktør for Nationalmuseet, Rane Willerslev i en pressemeddelelse.
Og den begejstring deles af direktøren for Museum Vestsjælland, Eskil Vagn Olsen.
- Det er fantastisk, at vi i mange år frem kan udstille en genstand, der er så imponerende flot og velbevaret, og som har en utrolig stor og vigtig betydning for forståelsen af Vestsjællands og Danmarks maritime kulturarv, siger han.
Har du lyst til at se Gislingebåden ved selvsyn, så åbner udstillingen på Holbæk Museum i februar 2025.