Bekymring for lugtgener og tung trafik har sat en endelig stopper for planerne om at opføre et biogasanlæg ved Regstrup.
Mandag aften afholdt Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet et fælles møde. På dagsordenen havde de ét punkt: Stillingtagen til placeringen af et biogasanlæg i Snævre Vest. Det skriver partierne i en pressemedelelse.
I Socialdemokratiet vil vi gerne have biogas, men det skal ikke være for enhver pris
På baggrund af mødet udtaler Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S):
- Det har ikke været nogen hemmelighed, at vi i Socialdemokratiet har været bekymret for placeringen af biogasanlægget, særligt når det handler om tung trafik. I løbet af høringsperioden har vi ikke kunne få manet vores bekymringer helt i jorden, og derfor kan vi ikke stemme ja til placeringen i Snævre Vest.
Dermed er det stort set en enig kommunalbestyrelse, der med al sandsynlighed ender med at stemme nej til et biogasanlæg i Snævre Vest, når sagen skal til afstemning i kommunalbestyrelsen den 19. juni. Borgmesteren ser dog lyst på fremtiden for den grønne omstilling i Holbæk Kommune:
- I Socialdemokratiet vil vi gerne have biogas, men det skal ikke være for enhver pris. Nu glæder jeg mig over, at en samlet kommunalbestyrelse har givet udtryk for, at vi skal sætte gang i den grønne omstilling. Det arbejder glæder jeg mig til - med eller uden biogas, siger hun i pressemeddelelsen.
Opbakning fra leverandørforeningen
Formand for leverandørforeningen, Klaus Pedersen, er ærgerlig over, at projektet i Snævre Vest ikke bliver til noget. Omvendt forstår han godt bekymringerne hos Socialdemokratiet, SF og Dansk Folkeparti:
- Fra Leverandørforeningens side er jeg glad for at, at man er positiv over for biogasanlæg, og vi vil gerne samarbejde om en anden løsning. Jeg har fuld respekt for politikernes beslutning, og der er fuld opbakning fra vores side, udtaler Klaus Pedersen i pressemeddelelsen.
Formanden slår fast, at selvom anlægget med virksomheden Nature Energy ikke bliver til noget, vil foreningen stadig gerne samarbejde med Holbæk Kommune om et andet anlæg. Også selvom det må betyde, at det bliver uden Nature Energy.
Massive protester
Siden byrådet i Holbæk offentliggjorde planerne om biogasanlægget, har anlægget mødt massiv modstand blandt beboerne i Regstrup-området.
Både i januar og i marts var borgerne på gaden for at vise deres utilfredshed med planerne om bygge biogasanlægget.
I marts 2019 så det ud som om byrådspolitikerne ville gennemføre planerne om anlægget, der skulle ligge mellem Nørre Jernløse, Sønder Jernløse og Snævre.
Men det fik ikke demonstranterne til at tabe gejsten. Det slår Karina Moll Ravn fast overfor TV ØST her til aften.
- Vi bliver ved. Vi giver ikke op. Vi synes ikke, det er rimeligt, at de ikke vil høre på borgerne, og at vi ikke bliver taget alvorligt i vores protester sagde Karina Moll Ravn, der er formand for Regstrup Natur- og Miljøforening, dengang til TV2 ØST.
Artiklen fortsætter under billedet.
Ifølge politisk redaktør hos TV2 ØST, Ivan Nielsen er nogle af grundene til, at det ender med et nej til at etablere et biogasanlæg syd for Regstrup, følgende:
1: Beboerne i Regstrup-området har været vedholdende. De har med aktindsigter og undersøgelser hele tiden formået sætte spørgsmålstegn ved projektet, og enhver, der kører gennem området, kører også igennem en skilteskov af plakater mod anlægget.
2: Nature Energy kom for sent ind i kampen. Først her den seneste måned har selskabet, der trods alt kæmper for en investering på par hundrede millioner kroner, for alvor meldt sig ind den offentlige debat og svaret på kritikken fra borgerne i Regstrup-området.
3: Peter Nilsson brugte næsen. Venstre-manden tog i november selv over og snusede ind ved biogasanlægget i Brande. Han konstaterede, at det lugtede fælt, og fik med sin enmandsmission ændret den politiske proces.