Landets sygehuse har været tvunget til at suspendere en lang række operationer for at tackle udfordringerne med coronavirussen. Derfor sidder der lige nu mange patienter med andre typer lidelser end coronavirus og venter i uvished på, hvornår de kan blive opereret.
Det bekymrer mig, om det når helt der ud, hvor den låser helt eller går ud af led
En af dem er Bente Hebsgaard fra Holbæk. Hun har leddegigt, som især går ud over hendes hofter
- Smerterne er konstante stikkende og borende, forklarer hun.
I juli måned sidste år fik hun skiftet sin venstre hofte. Yderligere en operation for højre var planlagt til den 1. april. Men det satte virussen en stopper for.
- Jeg blev ked af det, men havde også forståelse for det, for vi skal have den her sygdom stoppet, siger Bente Hebsgaard, som dog savner information om, hvornår en ny operation så vil kunne finde ssted.
- Er det om tre måneder, eller er det om et halvt år?
Artiklen fortsætter under billedet
Onsdag kom der imidlertid et lyspunkt midt i alt uvisheden. Her oplyste Region Sjælland, at man skruer op for aktiviteten i sundhedsvæsenet. Nogen dato for de første operationer, fik patienterne dog ikke.
Uvished forstærker smerter
Hos Gigtforeningen er man bekymrede for, at deres medlemmer ikke kan få en klar melding om, hvornår deres operationer kan gennemføres.
- Når man ikke får en ny operationsdato, forstærker uvisheden de smerter, man har, og det gør, man har svært ved at leve sit liv. Jeg tænker, man godt nu kan begynde at se på, hvilke patienter er det, som det er nødvendigt for deres funktionsniveau, at de kan komme tilbage og få en operation, siger Mette Bryde Lind, direktør i Gigtforeningen.
Og netop uvisheden om, hvornår Bente Hebsgaard kan få en ny hofte, påvirker hende.
- Det bekymrer mig, om det når helt der ud, hvor den låser helt eller går ud af led, siger hun.
Hun har nemlig mærket en forværring den seneste måned. Så nu er selv de simple opgaver besværlige. Derfor ville en operation gøre underværker.
- En ny hofte ville gøre, at jeg er fri fra smerter og vil kunne komme af med smertestillende medicin, og så vil jeg kunne dyrke meget mere motion, siger Bente Hebsgaard.
Kan få svar om "få uger"
En af dem, der er med til at bestemme, hvornår Bente Hebsgård kan blive opereret, er Knut Borch Johnsen, vicedirektør på Holbæk Sygehus.
- Vi gør alt, hvad vi kan, for at det kan ske så hurtigt som muligt, for vi er rigtig kede af, der er så mange patienter, der har måttet vente. Jeg forventer, at vi indenfor få uger vil være i stand til at komme med en plan for, hvornår man kan forvente at komme ind, forklarer han.
Der vil dog ikke være tale om en nøjagtig dato endnu.
Artiklen fortsætter under billedet
Knut Borch Johnsen forklarer, at de patienter, der vil kunne komme først til, er de patienter, som er meget smertepåvirkede, eller hvor sygdommen udvikler sig, og derfor er en risiko for varige skader, hvis ikke de kommer til hurtigt.
- Det har vi bedt afdelingerne om at se på som det allerførste. Det vil sige lave en prioritetsliste, hvem skal på og hvornår.
Hvor længe de patienter, som ikke står først for, risikerer at få lov til at vente, kan Knut Borch Johnsen ikke give svar på i dag.
- Det afhænger af, hvad der sker med covid-infektionen ude i samfundet. Blusser den op igen, vil det blokere vores intensivafdelinger og det vil blokere vores operationsstuer.
Holbæk Sygehus har allerede åbnet for de første operationer og forventer at have alle operationsstuer i gang igen fra næste uge.