Besparelser rammer de ældre: - Det er som at tisse i bukserne for at holde varmen

Holbæk Kommune skal spare knap fem millioner kroner på ældre- og sundhedsområdet. Forbund er uforstående overfor kommunens plan.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Holbæk Kommune skal spare 42,8 millioner kroner i årets budget. Onsdag aften blev besparelserne vedtaget af en enig kommunalbestyrelse.

Af kommunens sparekatalog fremgår det, at alene på ældre- og sundhedsområdet vil der være besparelser for knap fem millioner kroner.

På blandt andet plejecentre- og hjemmeplejeområdet skal der skæres i antallet af medarbejdere.

Eksempelvis skal der spares 650.000 kroner ved en halvering fra seks til tre ernæringsmedarbejdere på kommunens tre plejecentre med kostfagligt personale.

quote Det er som at tisse i bukserne for at holde varmen – det er en kortsigtet løsning

John Harpøth (UP), formand for Udvalget for Ældre og Sundhed i Holbæk Kommune

Lige nu består hvert sted af to ernæringsuddannede, som står for at anrette og tilberede måltider, mellemmåltider, hjemmebag og specialkost.

Forkert sted at spare

Marianne Fredslund Hansen er uddannet ernæringsassistent og tillidsrepræsentant for det kostfaglige personale i Holbæk Kommune. 

Hun er vred over, at man vil spare på plejecentrene.

- Det er et helt forkert sted at spare. Medarbejderne ude på de lokale plejecentre gør en kæmpe indsats for at bibeholde den gode ernæring og sørge for, at de ældre får den rette mad i den rette konsistens, siger hun. 

Marianne Fredslund Hansen er uddannet ernæringsassistent. Hun foreslår, at man i stedet kunne spare på personalegoder som kaffe og gavekort til jul. Det forslag har John Harpøth, formand for Udvalget for Ældre og Sundhed i Holbæk Kommune, ikke nogen kommentarer til.
Marianne Fredslund Hansen er uddannet ernæringsassistent. Hun foreslår, at man i stedet kunne spare på personalegoder som kaffe og gavekort til jul. Det forslag har John Harpøth, formand for Udvalget for Ældre og Sundhed i Holbæk Kommune, ikke nogen kommentarer til. Foto: Marianne Fredslund Hansen

Hun fortæller, at det kostfaglige personale de seneste år har brugt meget tid på at dygtiggøre sig indenfor bæredygtighed, økologi og dysfagi-kost, som er blød kost til personer med tygge- og synkebesvær. Alt dette smides nu på jorden, mener hun.

- Man ved, at særligt mellemmåltider og det faktum, at eksempelvis dysfagi-kost ligner den kost, de andre får, er vigtigt. Jeg frygter, at borgerne ikke får den kost, de har behov for, fordi der simpelthen ikke vil være tid til det med kun én kostfaglig person på hvert plejecenter, siger hun og tilføjer, at det kan føre til underernæring hos de ældre borgere.

Ikke længere fokus på livskvalitet og madglæde

Udover underernæring ser Marianne Fredslund også et fremtidigt hygiejneproblem. 

- Det kostfaglige personale er med til at sikre hygiejnen. Og hvis det pludselig er plejepersonalet, som skal til at lave mad i det tøj, de bruger i dagligdagen, kan det blive et stort problem, siger hun.

Sådan ser de gennemførte spareforslag ud i Holbæk Kommune

  • Økonomiudvalget: 10,5 millioner kroner.

  • Udvalget for Børn og Skole: 5,8 millioner kroner.

  • Socialudvalget: 5,1 millioner kroner.

  • Udvalget for Kultur og Fritid: 2,5 millioner kroner.

  • Udvalget for Beskæftigelse, Uddannelse og Erhverv: 2,5 millioner kroner.

  • Udvalget for Ældre og Sundhed: 4,8 millioner kroner.

  • Udvalget for Plan, Bolig og Lokal Udvikling: 10 millioner kroner.

  • Udvalget for Klima, Miljø og Natur: 1,6 millioner kroner.

Tallene er affrundet til nærmeste 100.000 kroner.

Kilde: Holbæk Kommune

Og det er Rikke Kristensen, regionsformand for Kost og Ernæringsforbundet i Region Sjælland, enig i. Hun mener også, at man burde kunne finde de 650.000 kroner et andet sted.

Læs også
Kommunale besparelser er ikke et særsyn - ekspert forudser flere genåbnede budgetter
Læs også
Kommunale besparelser er ikke et særsyn - ekspert forudser flere genåbnede budgetter

- Køkkenerne kommer formentlig til at fungere som et modtagerkøkken fremover, hvor man ikke kan tage hensyn til den enkeltes behov. Det er virkelig ærgerligt, siger hun og understreger vigtigheden i, at duften af maden får lov at brede sig rundt til de ældre, hvilket den ikke i samme grad vil kunne i fremtiden.

- Nu er det åbenbart ikke vigtigt at have fokus på livskvalitet og madglæde, siger hun.

Medlemmer af Kost og Ernæringsforbundet var onsdag mødt op til demonstration ved Holbæk Rådhus for at vise deres utilfredshed med kommunens spareplaner
Medlemmer af Kost og Ernæringsforbundet var onsdag mødt op til demonstration ved Holbæk Rådhus for at vise deres utilfredshed med kommunens spareplaner Foto: Marianne Fredslund Hansen

To skridt frem og fire tilbage 

Og at det er plejepersonalet, der fremover kommer til at stå for en del af maden, er da også noget, Holbæk Kommune selv er klar over. Om besparelsen står der blandt andet i sparekataloget:

Anretning og tilberedning af mad skal fremover i højere grad varetages af plejepersonalet. Det betyder, at denne opgave vil blive prioriteret frem for andre opgaver som eksempelvis en til en tid mellem borger og medarbejder. Derudover vil borgerne opleve mindre synlighed blandt medarbejderne på fællesarealerne.

John Harpøth (løsgænger) er formand for Udvalget for Ældre og Sundhed i Holbæk Kommune. Han fortæller, at de i udvalget har forsøgt at finde pengene et andet sted, men det har ikke været muligt.

Læs også
Voldsomme kommunale besparelser fører til demonstration
Læs også
Voldsomme kommunale besparelser fører til demonstration

- Jeg forstår godt, hvis borgerne og ernæringsmedarbejderne er bekymrede, men vi har ikke andre muligheder. Det er som at tisse i bukserne for at holde varmen – det er en kortsigtet løsning, siger han og fortsætter:

- Mange af de ting, der nu fjernes, er forebyggelse, som vi har indført for flere år siden. Det er som at gå to skridt frem og fire tilbage. Vi kan kun beklage det.

Fortvivlede medarbejdere

Regionsformand for Kost og Ernæringsforbundet i Region Sjælland, Rikke Kristensen, fortæller, at hun sammen med medlemmerne har skrevet høringssvar, læserbreve og deltaget i demonstrationer.

quote Jeg har rådet dem til at holde fast i deres job og tage deres opsigelsesperiode

Rikke Kristensen, regionsformand for Kost og Ernæringsforbundet i Region Sjælland

Og torsdag var hun på Holbæk Madservice for at snakke med de fortvivlede medarbejdere og for at prøve at svare på deres spørgsmål, herunder at fortælle dem om deres muligheder og konsekvenser. 

Regionsformand for Kost og Ernæringsforbundet i Region Sjælland, Rikke Kristensen, er ærgerlig over, at kommunen vælger at spare en ernæringsmedarbejder væk på plejecentrene, Tysingehave, Stenhusbakken og Samsøvej. Hun mener, at man burde kunne finde de 650.000 kroner et andet sted
Regionsformand for Kost og Ernæringsforbundet i Region Sjælland, Rikke Kristensen, er ærgerlig over, at kommunen vælger at spare en ernæringsmedarbejder væk på plejecentrene, Tysingehave, Stenhusbakken og Samsøvej. Hun mener, at man burde kunne finde de 650.000 kroner et andet sted Foto: Rikke Kristensen

Medlemmerne skulle fredag klokken 12 beslutte sig for, om de ville sige ja til en fratrædelsesordning, og medarbejdere over 52 år er blevet tilbudt at gå ned i tid, men samtidig beholde deres pensionsordning.

- Jeg har rådet dem til at holde fast i deres job og tage deres opsigelsesperiode. I øjeblikket er alle kommuner ramt, så det er jo ikke sikkert, at der vil være et job et andet sted. Og det er trods alt nemmere at få et job, når man er i job, siger hun.

Læs også
Overvejer én rengøring hos ældre hver tredje uge - kommune på vej med store besparelser
Læs også
Overvejer én rengøring hos ældre hver tredje uge - kommune på vej med store besparelser

Rikke Kristensen vil også være på Holbæk Madservice den 30. marts, når medlemmerne får at vide, hvem der bliver fyret.

- Det er vigtigt for mig at være til rådighed. Jeg tror på, at nærhed betyder rigtig meget i den her pressede situation, siger hun.


Nyhedsoverblik