Da Birgit Kløve i 1960'erne voksede op på landet i Midtjylland, var forberedelserne til julen ganske anderledes fra den, mange kender i dag.
For mig er det jo en mulighed for at være med til at formidle noget af min barndom
Nu kan det meste købes i supermarkedet – men sådan var det ikke dengang. Og netop den historie er Birgit Kløve som frivillig hos Oplevelsescenter Nyvang med til at fortælle i forbindelse med dette års Jul i Nyvang.
- For mig er det jo en mulighed for at være med til at formidle noget af min barndom, siger Birgit Kløve og tilføjer:
- Det er jo med til også at gøre opmærksom på de juletraditioner, der typisk har været tilbage i den tid.
Her blev det meste, hvis ikke alt, lavet fra bunden – herunder bagværket, som hører julen til.
- Det var jødekager, vaniljekranse, fedtebrød og risengrøden, den lavede vi i høkasse for at spare på energien – men det gør også, den ikke brænder på, hvilket er ret smart, fortæller Birgit Kløve begejstret.
Birgit Kløve er langt fra den eneste frivillige på Oplevelsescenter Nyvang, der formidler historien om andelsbevægelsen fra perioden 1920'erne til 1960'erne.
Faktisk har i omegnen af 600 frivillige tilknytning til Nyvang.
- De frivillige er Nyvangs bankende hjerte, siger Mie Ellekilde.
Hun er historiker og ansvarlig for arrangementet Jul i Nyvang.
- Vi kan ingenting uden de frivillige. Vores rolle som ansatte er at skabe nogle rigtig gode rammer for de frivillige, for det er de frivillige, der driver det og fortæller historien herude.
Slagtede selv julegrisen
Denne første søndag i advent har mange gæster lagt vejen forbi og lytter interesseret til Birgit Kløves fortælling i det lille husmandshjems stue og fra køkkenet ved siden af, hvor ilden brænder lystigt i komfuret.
Det er jo også fantastisk at møde mennesker, som er født og opvokset på steder som det her
- Mange af de ting, vi oplever her nu – for eksempel i dag, der slagter vi en gris – det gjorde vi også hjemme på min fødeegn, fortæller Birgit Kløve og tilføjer:
- Det var noget af det, som var med til at holde min familie kørende.
Ikke alene var grisen med til at sikre en god flæskesteg og medisterpølse til julen. Det var også en vigtig indtægt i svære tider, husker Birgit Kløve.
- I perioder, som min mor sagde, jamen så sendte vi det gode kød til England, og så måtte vi selv nøjes med det, der var det ringeste, men vi overlevede.
Hvor mange i dag begynder forberedelserne til julen et par uger – nogle måske måneder – før juleaften, var det at blive klar til julen førhen en noget mere langt strakt affære for en selvforsynende familie.
- Vi har høstet alle grøntsagerne ude på marken. Det er egen avl af rødkål og grønlangkål til julemiddagen – og kartoflerne er taget op, påpeger Birgit Kløve.
- Der er både til hvide kartofler og de små brune kartofler, så det bliver en ren fest.
Hun oplever en stor glæde ved at formidle om den svundne tid, som oplevelsescenteret er med til at vække til live.
- Jeg formidler til unge og gamle, børn og børnebørn, som aldrig har været et sted, hvor der ikke er centralvarme og gulvvarme. Der er ikke engang vand i køkkenet – det skal vi ud og hente ved pumpen, fortæller Birgit Kløve.
- Det er jo også fantastisk at møde mennesker, som er født og opvokset på steder som det her. Den der oplevelse, hvor de så kommer i køkkenet, hvor der er varme på, smurte fedtemadder og Rich's kaffe – altså vi kan næsten ikke sparke dem ud igen.
Birgit Kløve har været frivillig i Nyvang siden foråret 2024, hvor hun gik på pension.
- Det har egentlig været noget, jeg har tænkt på et stykke tid, jeg gerne ville, siger hun og uddyber:
- Der er jo masser af formidling i mig, og det her er jo vores allesammens DNA. Det er det her, vi er rundet af langt tilbage i tiden med fællesskabet om at kunne hjælpe hinanden.
1. december var sidste åbningsdag i Oplevelsescenter Nyvang for i år, hvor man igen kan komme på besøg fra foråret 2025.