Flere børn og unge helt ned til 14-årsalderen lader sig hverve til at sælge euforiserende stoffer i to af Holbæks store boligområder, Ladegårdsparken og Grønneparken, hvor to rivaliserende personkredse holder til.
De kan lynhurtigt bevæge sig ud i noget gæld og problemer med loven
Det oplyser Peter Bjerre, der er politikommissær i forebyggelsessektionen hos Midt- og Vestsjællands Politi.
Det er efter sigende de pågældende personkredse i det kriminelle miljø, som lokker de unge til at arbejde for sig ved at sælge ulovlige stoffer.
- De unge blev set i gadebilledet sælge diverse euforiserende stoffer og prøvede at få noget dominans over for hinanden. Det afstedkom nogle voldelige overfald mellem grupperne, siger Peter Bjerre.
Ved de voldelige sammenstød har de unge blandt andet proklameret, at de enten havde LGP eller Vang i ryggen. Underforstået har de opbakning fra de rivaliserende grupper fra henholdsvis Ladegårdsparken og Grønneparken, der tidligere hed Vangkvarteret.
Tidligere har politiet vurderet, at en stærk gruppe i Ladegårdsparken har overtaget i det kriminelle marked i byen.
- For de mere hardcore grupperinger, der gør brug af de helt unge, er det stort set risikofrit, og de unge kan tage skraldet. Vi ser også, at de unge er enormt risikovillige og voldsparate, når det kommer til at hævde deres egen respekt på gaden, så det er en meget bekymrende tendens, siger Peter Bjerre og tilføjer:
- På den måde bliver de en forlænget arm for de mere etablerede grupper og er med til noget territoriekamp.
Afviser kendskabet til de unge sælgere
Men ifølge politiet afviser personerne fra boligområderne dog selv den udlægning.
- De tunge drenge vil ikke lægge navn til det her, når man taler med dem. Men vi kan konstatere, at der er en gruppe helt ned til 14-årsalderen, der render og siger, at man enten har tilknytning til enten LGP eller Vang, siger Peter Bjerre.
- Vi træffer de her unge mennesker i de pågældende boligområder, hvor de er i besiddelse af noget, der immervæk kræver noget kriminelt netværk at være i besiddelse af, tilføjer han.
Lyt til podcasten
TV2 ØST har netop udgivet et nyt afsnit af podcastserien 5 Skud, der dykker ned i Holbæks kriminelle underverden. Find podcasten her:
Problemet toppede i foråret og sommeren, hvor politiet i samarbejde med boligselskaberne og kommunen satte massivt ind på området med forebyggende arbejde.
- Vi ser det stort set ikke længere. Jeg skal ikke sige, at det ikke forekommer, men den problematik kom vi ret godt til livs, siger Peter Bjerre.
Det resulterede i en række sigtelser om vold og besiddelse af euforiserende stoffer.
Tidligere samme år blev fire unge mænd med tilknytning til gadebanden LGP anholdt for at kidnappe en 22-årig mand, som de truede, slog og frarøvede flere ejendele, mens de var trængt ind i hans lejlighed i Holbæk.
De blev efterfølgende idømt halvandet til to års fængsel.
Netop med den forebyggende indsats over for de unge i Ladegårdsparken og Grønneparken samt fængselsdommene til de fire mænd vurderer politiet, at der er mere roligt i Holbæk på nuværende tidspunkt.
I konflikt med Bandidos
Der har i Holbæk tidligere været en konflikt mellem rockergruppen Bandidos og en gruppering, der af politiet blev kaldet Vanggruppen.
Vanggruppen var ifølge politiet personer fra de to boligområder Vangkvarteret og Ladegårdsparken. Siden er der sket en opsplitning af Vanggruppen.
Ifølge en betjent fra Efterretnings- og Analyseenheden hos Midt- og Vestsjællands Politi, som overvåger rockere- og bandegrupperinger, står LGP-gruppen på den ene side. På den anden er nogle personer, der har en relation til Vangkvarteret.
Ifølge betjenten er der dog ikke dokumentation nok til, at politiet kan konkludere, at personerne fra Vangkvarteret er en egentlig bandegruppering. De er dog en modpol til LGP, og der er konflikter, vurderer betjenten fra efterretningsenheden.
Massivt fokus på området
Selvom der er kommet mere ro i Holbæk understreger Peter Bjerre, at politiet stadig har stor fokus på området med at holde unge væk fra kriminalitet.
- Det er et virkelig bekymrende spor, man bevæger sig ned ad. Ens risikovurdering er måske ikke så stor, når man ikke er ældre. De kan lynhurtigt bevæge sig ud i noget gæld og problemer med loven, siger han.
Det er ret hårdt at bevidne forældrenes bekymring, frustration og magtesløshed
Når de unge dukker op på politiets radar, får de enten besøg af politiet eller bliver kaldt ind på stationen til en bekymringssamtale. Typisk deltager de unges forældre og SSP-ansatte fra kommunen.
- For nogens vedkommende ser vi dem nærmest ikke igen, mens vi møder andre, som skal have en sigtelse, siger Peter Bjerre.
Hvis bekymringssamtalen ikke rækker, kan de unge få tildelt en kontaktperson eller sagsbehandler fra kommunen. Desuden kan de få hjælp til jobsøgning, blive rykket til en anden skole eller komme på efterskole i håbet om, at de ikke bliver forført at det kriminelle miljø.
- Nogle kan dog være rigtig svære at nå, fordi de på rekordtid får akkumuleret så mange sager, at selvom man får startet en indsats, så indhenter alle deres forbrydelser dem. Det resulterer ofte i en tur i Ungdomskriminalitetsnævnet, siger Peter Bjerre og tilføjer:
- Det er ret hårdt at bevidne forældrenes bekymring, frustration og magtesløshed i det her, når først en ung har ladet sig lokke elle forføre af det her og gjort det til sin sti.
TV2 ØST har netop udgivet et nyt afsnit af podcastserien 5 Skud, der dykker ned i Holbæks kriminelle underverden. Du kan høre alle afsnit her.