Boligområde skiftede navn for at få bedre omdømme - nu er det tilbage på ghettolisten

Sidste år røg boligområdet Grønneparken i Holbæk af regeringens liste over ghettoområder. Nu er området tilbage på listen over udsatte boligområder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det negative omdømme som tidligere ghetto skulle viskes væk.

Derfor skiftede Agervang i Holbæk tidligere i år navn til Grønneparken, ligesom der løbende blev iværksat en række forskellige initiativer for at holde boligområdet langt væk fra regeringens liste over parallelsamfund - tidligere kendt som "ghettolisten".

Sidste år røg boligområdet af den upopulære liste, hvilket skabte stor glæde blandt beboerne og borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S). Det var ifølge hende to års fokuseret politisk arbejde, der omsider var lykkedes.

quote Ghettobetegnelsen er misvisende

Kaare Dybvad Bek (S), indenrigs- og boligminister

- Det er vildt, at vi på så kort tid er kommet dertil, hvor vi ikke længere er på ghettolisten. Det er dygtige medarbejdere i kommunen, alle dem i boligorganisationerne og beboerne i Agervang, som fortjener den helt store ros, sagde hun dengang til TV2 ØST.

Hun udstedte samtidig en garanti til beboerne om, at politikerne ikke vil glemme boligområdet.

- Vi kommer ikke til at slippe det politiske fokus, og de midler, vi bruger lige nu i Vangkvarteret, vil fortsætte med at være der, for vi skal stadig arbejde med området og den helhedsplan, vi har besluttet, sagde hun.

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk Kommune, lovede sidste år, at der fortsat ville blive arbejdet med boligområdet.
Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk Kommune, lovede sidste år, at der fortsat ville blive arbejdet med boligområdet. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Men præcis et år efter er området igen kommet på listen over udsatte boligområder samt listen over parallelsamfund, oplyser Indenrigs- og Boligministeriet.

Det sker til trods for, at antallet af udsatte boligområder og boligområder, der betegnes som parallelsamfund i Danmark, er faldet siden sidste år. 

Listen over parallelsamfund

  • Aldersrogade, København
  • Mjølnerparken, København
  • Tingbjerg/Utterslevhuse, København
  • Tåstrupgård, Høje-Taastrup
  • Grønneparken, Holbæk
  • Vollsmose, Odense
  • Nørager/Søstjernevej m.fl., Sønderborg
  • Stengårdsvej, Esbjerg
  • Sundparken, Horsens
  • Skovvejen/Skovparken, Kolding
  • Bispehaven, Aarhus
  • Gellerupparken/Toveshøj, Aarhus

Kilde: Indenrigs - og Boligministeriet.

Små marginaler gør forskellen

Den 1. december er der registreret i alt 20 udsatte boligområder mod 25 områder sidste år. Blandt andre boligområderne Motalavej og Ringparken i Slagelse Kommune er faldet af listen.

Dermed er Grønneparken i Holbæk Kommune ifølge regeringen det eneste udsatte boligområde i TV2 ØSTs område.

At området igen er på listen skyldes, at der er en højere andel af dømte i området end ved sidste opgørelse. For at være på listen, skal to ud af fire kriterier opfyldes. Ét af dem er, at andelen af dømte for brud på straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer skal udgøre maksimalt 2,35 procent.

I Grønneparken/Agervang er dét tal steget til 2,36 procent af beboerne, som er dømt for kriminalitet. Det er altså blot 0,01 procentpoint, som får området over grænsen.

Konkret betyder det, at omkring 32 af de 1362 beboere i området er dømt for kriminalitet. I sidste års opgørelse var omkring 29 ud af 1425 beboere dømt for kriminalitet, svarende til 2,06 procent af borgerne.

Den seneste opgørelse af andelen af kriminelle i boligområderne er dog baseret på tal fra 2019-2020. Derfor er det ikke dugfriske tal, der bestemmer, hvorvidt områder kommer på eller af listen.

Læs også
Tidligere ghetto skifter navn - boligforening håber på et bedre omdømme
Læs også
Tidligere ghetto skifter navn - boligforening håber på et bedre omdømme

Samtidig ryger Grønneparken ind på listen over boligområder, som ministeriet betegner parallelsamfund. Her huserer blandt andre boligområderne Mjølnerparken, Vollsmose og Tingbjerg.

Ved et parallelsamfund forstås ifølge regeringen som et alment boligområde med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 procent, og hvor mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt:

Sådan defineres et parallelsamfund

  1. Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 procent opgjort som gennemsnittet over de seneste to år.

  2. Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst tre gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste to år.

  3. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grundskoleuddannelse, overstiger 60 procent.

  4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) udgør mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.


Kilde: Indenrigs - og Boligministeriet.

Der er fire boligområder, som ikke længere opfylder kriterierne for at være på listen over parallelsamfund, mens Grønneparken som det eneste område altså er kommet på listen.

Det er boligområderne Solbakken i Odense Kommune samt Ringparken og Motalavej i Slagelse Kommune, der er fjernet fra listen på grund af færre dømte i forhold til landsgennemsnittet.

Nøjsomhed/Sydvej i Helsingør Kommune udgår fra listen, fordi antallet af beboere i området er faldet til under 1.000 beboere.

Beboer Ayan Ahmed kunne sidste år glæde sig over, at boligområdet i Holbæk ikke længere var på regeringens ghettoliste. Men et år efter betegnes området som udsat boligområde og et parallelsamfund.

Dropper ghetto-betegnelse

Danmark har siden 2010 haft en officiel liste over udsatte almene boligområder. Den såkaldte ghettoliste. Siden 2018 har listen officielt skelnet mellem udsatte boligområder, ghettoer og hårde ghettoer.

Men i marts oplyste regeringen, at man går væk fra ordet ghetto i lovgivningen om de områder, der er under omdannelse.

Læs også
Ghetto-exit skaber glæde: - Det betyder rigtig meget for os
Læs også
Ghetto-exit skaber glæde: - Det betyder rigtig meget for os

- Ghettobetegnelsen er misvisende. Jeg bruger den ikke selv, og jeg mener, den er med til at skygge for det vigtige arbejde, der skal gøres i boligområderne. Hele denne indsats handler jo om at bekæmpe parallelsamfund og skabe en positiv udvikling i boligområderne, så man gør dem attraktive for et bredt udsnit af befolkningen, sagde indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S).

Indenrigs- og boligministeren glæder sig samtidig over, at der endnu en gang er færre boligområder på regeringens liste over parallelsamfund.

TV2 ØST har forgæves forsøgt at få en kommentar fra boligselskabet Lejerbos forretningsfører Lis Franciska Jensen.


Nyhedsoverblik