Høje bygninger og skorstene midt i landskabet. Et kæmpe industriområde med tung trafik døgnet rundt og lugtgener.
Det er nogle af de bekymringer, som borgere fra flere landsbyer uden for Holbæk går rundt med i øjeblikket.
For politikere i Holbæk Kommune har vedtaget at igangsætte opførelsen af et biogasanlæg. Forslaget lyder på at det skal ligge syd for Regstrup i et erhvervsområde, der skal opføres i samme forbindelse.
Vi frygter, at der vil være støj og larm fra trafik hele døgnet. Vi kan jo risikere, at det er nogle meget store virksomheder, som vil placere sig der, og som kører i døgndrift
Derfor var op mod 70 borgere mødt op tirsdag morgen foran rådhuset i Holbæk, hvor klima- og miljøudvalget holder møde med netop biogasanlægget på dagsordenen.
- Vi er meget bekymrede. Det er noget, der optager rigtig mange i området, og de er rigtig trætte af det, siger Jesper Iversen, der er en af de bekymrede borgere, som var mødt op foran rådhuset.
Artiklen fortsætter under billedet.
Frygter industri i døgndrift
Jesper Iversen bor selv i Sdr. Jernløse, der ligger tæt ved det sted, hvor man vil placere biogasanlægget. Bekymringerne fra ham og de øvrige borgere fordeler sig både på lugtgener fra biogasanlægget og så selve industriområdet.
- Vi har jo set eksemplet fra Kalundborg, og det var jo ikke noget godt eksempel, siger Jesper Iversen og fortsætter:
- Og så er der det, at de vil opføre et kæmpe industriområde med 20 meter høje bygninger og 60 meter høje skorstene, og det er jo noget stort midt i mellem vores tre små landsbyer, siger han.
Artiklen fortsætter under kortet.
Det er især trafikken til industriområdet, der ligger ham og de øvrige borgere på sinde.
- Der ligger ikke landbrug så tæt ved, så derfor skal lastbilerne ligge og køre gylle rundt på vores små veje, hvor vores børn cykler til og fra skole, siger Jesper Iversen.
Samtidig er tanken om et industriområde meget tæt på hans hjem meget bekymrende.
- Vi frygter, at der vil være støj og larm fra trafik hele døgnet. Vi kan jo risikere, at det er nogle meget store virksomheder, som vil placere sig der, og som kører i døgndrift, siger han.
Borgerne har samlet 1200 underskrifter ind mod biogasanlægget og industriområdet, de har, ifølge Jesper Iversen, indgivet 69 høringssvar til sagen.
Bliver ved til det sidste
I yderste konsekvens frygter borgerne, ifølge Jesper Iversen, at de bliver stavnsbundede til området.
- Vi har allerede set faldende huspriser, bare fordi der er snak om biogasanlæg. Så det er vi helt sikre på, at det vil få den konsekvens, og så frygter jeg, at vi bliver stavnsbundne herude, fordi vi ikke kan sælge husene, siger han.
I dag, tirsdag den 27. november, beslutter politikerne i Holbæk Kommune, om der skal laves et tillæg til kommuneplanen, som skal lægge til grund for opførelsen af biogasanlægget og erhvervsområdet.
Hvis det bliver vedtaget, skal det behandles i økonomiudvalget 5. december og endeligt på byrådsmødet 12. december.
Ifølge Jesper Iversen vil de bekymrede borgere blive ved med at råbe op.
- Vi bliver ved lige til det sidste. Det er noget, der bekymrer os rigtig meget, siger han.
Klima- og miljøudvalget i Holbæk Kommune valgte til tirsdagens udvalgsmøde at finde en anden placering til biogasanlægget.
- Det er gået sådan, at udvalget er blevet enige om, at det er ikke det rigtige sted at placere et biogasanlæg, og at vi arbejder videre med en ny placering, siger formanden for udvalget, John Harpøth (DF) efter udvalgsmødet til TV ØST.
- Det som jeg fornemmede på mine udvalgsmedlemmer, det var, at nu er der altså lige behov for en time-out. Lige at få sunket spyttet en ekstra gang og tænke os godt om, siger han.