Der er umiddelbart ganske tyst i Schulin Parken og Barnekow Parken i den vestlige del af Tølløse by. I hvert fald på en grå og kold novemberdag.
Men beboerne i de to nabolag råber højt for tiden. Gennem en håndfuld år har en rågekoloni vokset sig større og større i de poppeltræer, der står på byens nedlagte genbrugsplads, og det kan høres, når fuglene yngler.
Beboerne frygter, at de endnu engang skal tilbringe foråret i et støjhelvede.
- Det er ret slemt. Vi kan ikke sove med åbne vinduer på grund af støjen, ellers ville vi blive vækket omkring klokken 05.00-05.30 af en voldsom skræppen, fortæller Anders Nielsen, der har boet i Barnekow Parken, der ligger cirka 100 meter fra rågekolonien, i 15 år.
De har haft skudt og sat en drage op, men min oplevelse er, at der kommer flere og flere fugle hvert år
Morten Hylleberg, der bor lidt tættere på rågekolonien, i Schulin Parken, deler samme frustration over de larmende fugle.
- Når vi sidder ude på terrassen om aftenen, så begynder man nogle gange at råbe lidt højere til hinanden og til sidst rykke indenfor, fordi det bliver så generende, siger han.
Har klaget til grundejer
Rågekolonien ligger på en grund, der tilhører forsyningsselskabet Fors, som er ejet af Holbæk, Lejre og Roskilde kommuner. Fors lukkede genbrugspladsen i juni 2020. Erhvervsgrunden er sat til salg og står til i øjeblikket til en pris på 6.250.000 kroner.
Udsigten til endnu et sommerhalvår med støj fra rågekolonien har fået beboerne og den lokale grundejerforening til at rette henvendelse til Fors. For beboerne ser kun én løsning på problemet, og det er at fælde træerne hurtigst muligt. Træer med rågereder må nemlig ikke fældes efter 1. februar.
- Som nabo vurderes den eneste holdbare løsning at poppeltræerne fjernes/fældes. Dette skal ske nu i efterår/vinterperioden, inden rågerne igen etablerer reder i træerne, står der blandt andet i en mail, som Grundejerforeningen Barnekow Parken har sendt til Fors.
Støjniveauet fra rågekolonien er ifølge beboerne på det højeste i foråret og i forsommeren, når rågerne yngler.
Vil forsøge med regulering og skræmmeprodukter
Fors har ikke haft mulighed for at medvirke i et interview, men har i stedet sendt et skriftligt svar. Her fastslår selskabet, at der ikke er planer om at iværksætte en træfældning på grunden, fordi den er sat i udbud.
- Vi lytter naturligvis til vores kunder og har også i den konkrete sag forståelse for naboernes situation, men grunden, hvorpå træerne med rågerne befinder sig, er til salg, og der er dialog med flere potentielle købere. Det betyder, at vi ikke kan foretage ændringer på grunden på nuværende tidspunkt, skriver Fors.
Selskabet vil ikke fjerne træerne, men har dog tænkt sig at gøre en indsats for at begrænse støjgenerne på anden vis
- Vi har allerede i foråret foretaget regulering af råger og søger om lov til at gøre det, når der igen den 15. december er mulighed for dette. Desuden arbejder vi på en konkret plan for at opstille skræmmeprodukter, der kan holde fuglene på afstand og dermed bidrage til at mindske problemet, skriver Fors.
Skræmmetiltag virker ikke
Det er ikke kun i Tølløse, at naboer føler sig genereret af larmende råger. Gennem de seneste 20 år er der kommet flere rågekolonier i byerne. Ifølge biolog ved Dansk Ornitologisk Forening, Knud Flensted, skyldes det, at fuglene er blevet drevet ud af skovene.
- Den (rågen, red.) er blevet bekæmpet voldsomt ude på landet, og så har fuglene efterhånden fundet ud af, at det er smartere at bo inde i byen, hvor er mere fred og ro, og det skaber konflikter, fordi naboerne synes, de larmer for meget, siger han.
Forsyningsselskabet Fors vil forsøge at skræmme fuglene bort med regulering og skræmmeprodukter.
Men det har ingen effekt, mener beboerne.
- Det med at skyde og skræmme har vi set før, og jeg tror ikke på det, siger Anders Nielsen.
- De har haft skudt og sat en drage op, men min oplevelse er, at der kommer flere og flere fugle hvert år, fortæller Morten Hylleberg.
Udover at have rettet henvendelse til Fors, har grundejerforeningen også klaget til Holbæk Kommune.
Men selvom forsyningsselskabet, som ejer grunden, hvor rågekolonien er, er delvist ejet af Holbæk Kommune, så kan kommunen ikke pålægge forsyningsselskabet at gøre noget i sagen.
Og det mener den kommende formand for kommunens Klima,- Natur,- og Miljøudvalg, Karen Thestrup Clausen (EL), heller ikke, at kommunen bør.
- Jeg tror ikke, at det giver mening at fjerne træerne. Så flytter man jo bare problemet. Det vil måske give mening for de borgere, der er genereret lige nu, men man risikerer, at fuglene slår sig ned i nabohaven i stedet for, siger hun.
Rågen
Længde: 46-48 cm
Vægt: 470 g
Vingefang: 81-99 cm
Yngleperiode: Marts
Antal æg/kuld: 3-6 æg/kuld
Antal kuld/år: 1 kuld/år
Rugetid: 16-18 dage
Ungetid: 28-30 dage i reden
Bestand: 40.000-50.000 par (2000)
Levealder (max.): 20 år
Udbredelse, verden: Det meste af Europa, østpå gennem Asien til Japan
Udbredelse, Danmark: Hyppigst i Østjylland, på Fyn, Sjælland og Bornholm. Spredt forekommende andre steder i landet
Beskyttelse: Ungerne må reguleres 1. maj-15. juni. Årligt skydes 70.000-95.000 unger
Anvendelse: Ungerne kan sagtens spises
Fjender: Duehøg, stor hornugle, ravn
Stand/trækfugl: Over-vejende standfugl. Enkelte kan i strenge vintre trække til Kanalegnene
Stemme: Dybt, hæst ’kråh’. I kolonien høres mange andre lyde
Kilde: Naturhistorisk Museum