Foran flere prestigefyldte byggerier har Holbæk Sportsby i dag vundet titlen som Årets Idrætsbyggeri. Prisen uddeles af virksomheden Nohrcon, som har ladet en offentlig afstemning og fagjury tilsammen udpege vinderen.
Holbæk Sportsby løber med titlen foran Helsingør Stadion, Amager Bakke i København samt K.B. Hallen på Frederiksberg.
- Holbæk Sportsby er et visionært bud fra Holbæk Kommune på, hvordan man kan samle hovedparten af kommunens idrætsfaciliteter under et tag. Holbæk Sportsby har potentialet til at blive en referencefacilitet for kommuner i Danmark, skriver fagjuryen, der består af personer fra forskning, arkitektbranchen samt DGI, i en pressemeddelelse.
Fagjuryen har sammen udvalgt fire projekter blandt de indstillede byggerier, som efterfølgende har været til en offentlig afstemning.
- Holbæk Sportsby er for mig blevet det nye La Santa sport. Kun solen og det varme vejr mangler, siger en af de gdot 1200 stemmedeltagere i en meddelelse fra Nohrcon.
Prisuddeleren fremhæver de mange positive kommentarer i afstemningen.
- De vidner om stor tilfredshed og tilslutning, både i idrætsforeningerne, lokalsamfundet, men også regionalt, til de flotte faciliteter, der inspirerer til fællesskab.
Stolt borgmester
Det er en glad Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk Kommune, som TV2 ØST fanger på en telefon til et interview om dagens pris.
- Det betyder meget for Holbæk Kommune og sportsbyen og også brugerne at vinde den her pris, fordi det er et projekt, vi selv er stolte af, men som også bliver anerkendt udefra af andre, siger hun og tilføjer:
- For mig at se er sportsbyen i virkeligheden meget mere end rammerne. Det er alle de mennesker, som kommer der hver eneste dag og de foreninger, som er flyttet derud. Det er det, der gør, at sportsbyen er så godt et projekt. For mig at se er prisen også en ros af de mennesker.
Dagens prisvinder er dog ikke kun historien om et anerkendt byggeri.
Meget at lære
Det 23.000 kvadratmeter store byggerier til 363 millioner kroner har gennem de seneste år været omdrejningspunkt for politiske slagsmål, forsinkelser, byggesjusk, manglende ledelse og fejl til stor frustration og skuffelse for de idrætsudøvende.
Byen skulle have været åbnet 1. januar 2019, men kunne først slå dørene op 30. maj 2019 efter at have været udskudt på ubestemt tid.
- Jeg synes, at vi som kommune har meget at lære af hele arbejdet og hele processen med sportsbyen. Jeg har sagt før, at jeg har været frustreret over forsinkelserne. Når vi så får den anerkendelse, vi får i dag, at slutresultatet står, som det gør, så betyder det selvfølgelig rigtig meget for mig, siger borgmesteren og tilføjer:
- Men det som gør mig mest stolt, er når jeg kommer i sportsbyen og ser, hvordan den summer af liv. Det er den største gevinst.
29 glade foreninger
Også direktør for Holbæk Sportsby, Carsten Damgård, oplever, at sportsbyen trods problemerne er blevet taget godt imod af brugerne:
- Min oplevelse er, at Holbæk Sportsby har været anerkendt længe. Vi har haft åbent siden 30. maj 2019, og hverdagen går rigtig godt. Vi er ikke helt i mål med nogle mindre detaljer, men vi har 29 foreninger her, som alle er glade for at være her.
Nohrcon er en kursus og konferencevirksomhed henvendt til blandt andet byggebranchen.
Det er første gang, Nohrcon uddeler Årets Idrætsbyggeri, efter virksomheden i flere år har tildelt priser til skolebyggerier og sundhedsbyggerier.
TV2 ØST var med, da sportsbyen blev indviet. Se med her: