- De her udregninger i notesbogen er for mig helt centrale. Det kan ikke blive mere tydeligt.
- De viser, at der ikke er tale om, at A. (den tiltalte, red.) ville lave en bombe. De viser, at han ville sælge kanonslag. Notesbogen med udregningerne lå endda sammen med de kemikalier, man fandt hjemme hos ham.
Under sin procedure i Østre Landsret understreger forsvarer Berit Ernst flere gange, at den tiltalte syriske mands forklaring blev forkastet som utroværdig i byretten.
Jeg ved, at jeg har et billede på min telefon af en ordre på kanonslag fra januar 2021
Ikke fordi forklaringen lød usandsynlig, men blandt andet fordi han henviste til udregninger og billeder, der ikke blev fremlagt som beviser i sagen.
- Jeg ved, at jeg har et billede på min telefon af en ordre på kanonslag fra januar 2021, sagde den tiltalte, ligesom han flere gange fortalte, at han havde lavet udregninger, der viste, hvor mange kemikalier han skulle bruge for at lave de kanonslag, han skulle sælge.
Men selvom tiltalte altså pegede på beviser, der kunne underbygge hans forklaring, blev de aldrig fremlagt under byrettens behandling af sagen.
Fik den strengeste straf i terrorsag
På udregningerne kan man se, at de baserer sig på 14 kilo kemikalier, hvilket svarer til de mængder, der blev fundet hjemme hos den tiltalte.
- Så han har siddet og regnet ud, hvad er min indkøbspris, og hvad kan jeg tjene, hvis jeg laver kanonslagene ud fra fabrikslavet krudt, og hvad kan jeg tjene, hvis jeg selv indkøber kemikalierne, siger forsvarer Berit Ernst under sin procedure.
I byretten blev den syriske mand, der sidder på anklagebænken, idømt 16 års fængsel, hvilket er den hidtil strengeste straf, der er set i en dansk terrorsag.
Enkelte blandt nævningetinget i Holbæk mente endda, at straffen skulle have været endnu hårdere.
En dom, den syriske-fødte mand valgte at anke til frifindelse eller formildelse.
Fandt våben og kemikalier
Ifølge anklagemyndigheden planlagde og forberedte manden et terrorangreb enten i Danmark eller i udlandet.
Efter et tip fra tysk politi fandt politiet i februar 2021 i den villa i Holbæk, hvor tiltalte boede med sin hustru og deres lille dreng, under en ransagning en maskinpistol, et haglgevær og en riffel med kikkertsigte, ammunition, bombemanualer, elektriske kredsløb, dele til en fjernstyret bil samt 16 kilo kemikalier.
Kemikalierne blev anskaffet med henblik på at lave en eller flere bomber
Ting, der ifølge anklagemyndigheden skulle bruges til at fremstille en eller flere bomber.
Under sin procedure tirsdag hæfter anklager Annemarie Dybdal Christensen sig ved de kemikalier, den tiltalte har købt.
At den tiltalte bestilte varerne til Tyskland, hvor hans bror har en lejlighed, og ikke til Danmark, hvor kemikalierne formentlig ville blive taget i tolden.
Ville selv blande krudtet
Anklageren hæfter sig ved købstidspunktet.
Det var i januar 2021 kort før mandens anholdelse. Det havde netop været nytår, og hun tror ikke på den tiltaltes forklaring om, at han ville være ”i god tid” til næste nytår.
Anklageren hæfter sig desuden ved, at den tiltalte har forklaret, at han kort før anholdelsen havde ændret sin måde at lave kanonslag på.
Tidligere havde han lavet ulovlige kanonslag af andet fyrværkeri, nu ville han pludselig begynde selv at blande krudtet.
- Kemikalierne blev anskaffet med henblik på at lave en eller flere bomber. Han har haft til hensigt at begå bombesprængninger, der skulle begå manddrab og skræmme befolkningen. Han ville begå en terroraktion enten i Danmark eller i udlandet, og det her er hans forberedelser, siger anklager Annemarie Dybdal Christensen i Østre Landsret.
Henrettelses- og selvmordsvideoer
På mandens computer, harddiske og telefon blev der udover bombemanualer, fundet en meget stor mængde propagandamateriale for Islamisk Stat, herunder en del henrettelses- og selvmordsvideoer og skrifter om hellig krig.
En af de bombemanualer, der blev fundet, beskriver, hvordan man kan undgå at ende som martyr, hvis man laver en fjernstyret bombe.
- Jeg ved godt, at den frygt, vi har for terror, er en allestedsnærværende følelse, som vi også tager med ind i retslokalet her. Det rammer noget i os alle sammen, når man læser om det i medierne. Men den frygt må vi lægge væk, når vi går herind i retten.
- Her må vi se på det materiale, vi er blevet præsenteret for. Er der, eller er der ikke, beviser for, at A. (den tiltalte, red.) havde til hensigt at begå et terrorangreb? Antagelser og fortolkninger må man parkere et andet sted, siger forsvarer Berit Ernst under sin procedure.
Der er afsat seks dage til votering i nævningesagen. Sagen afsluttes den 14. maj.