I 1979 kom Rune Renato Hansen til Danmark som adoptivbarn fra Chile. Dengang var han lige knap fem år gammel.
At have troet på en løgn i 40 år - det er hårdt - det er hårdt
- 16. juli 1979 indrejse i Kastrup. Det er 14 dage før,, jeg fylder fem år, siger Rune Renato Hansen og viser stemplet fra Kastrup Lufthavn i den lille røde pasbog.
Den lille pasbog er den eneste genstand, han har med fra Chile.
Har altid haft en fornemmelse
Rune Renato Hansen har altid fået at vide, at han blev fundet på gaden som et hjemløst barn. Men via en række BBC-artikler blev han opmærksom på, hvordan chilenske adoptivbørns historie i en lang række tilfælde ikke har rod i virkeligheden.
Det i dag 45 år gamle adoptivbarn fik en fornemmelse af, at det samme gjorde sig gældende for ham.
- Jeg har altid haft en fornemmelse i kroppen af, at der er noget, der ikke stemmer, fortæller han til TV2 ØST i hjemmet i Tølløse.
Snart skulle Rune Renato Hansen finde ud af, at netop det børnehjem, han boede på, Casa Nacional Del Niño, skal have spillet en nøglerolle i illegal adoption af chilenske børn. Med hjælp fra organisationen Chilean Adoptees Worldwide, CWA, har han fået grund til at tro på sine bange anelser.
Vi skal huske, adoptivfamilierne har været fuldstændig udvidende om det her
Ifølge organisationen er Renato – som er hans chilenske fødenavn – stadig medlem af folkeregistret i Chile. Et tegn på, at han ikke er adopteret efter reglerne.
- Så jeg er sandsynligvis blevet taget væk fra min familie. Kidnappet. Taget imod mine forældres vilje, siger han.
Rune Renato Hansen er både ked af det og vred.
Artiklen fortsætter under billedet
- Vi har fået en historie at vide – jeg har fået en historie at vide – at det var sådan, det var. Det har jeg troet på, siger han.
- At have troet på en løgn i 40 år – det er hårdt – det er hårdt.
Fik intet at vide
Fra 1970 til 1990 er omkring 20.000 børn fra Chile ifølge den chilenske adaptivorganisation blevet stjålet fra gaden og taget fra fattige familier og sendt til Europa og USA. Det skete i diktatoren Augusto Pinochets forsøg på at fjerne fattigdom i landet.
Rune Renato Hansen begriber ikke, hvordan nogen har kunnet få sig selv til at stjæle børn for at videresælge dem som adoptivbørn til blandt andet Danmark, hvor intetanende adoptivforældre tog imod.
- Jeg kan ikke forstå, at der er nogle mennesker, der kan gøre det her, siger han og forklarer samtidig, at hans forældre i Danmark intet har vidst.
- De fik at vide, jeg var fundet på gaden.
Møde med ministeren
Det var Rune Renato Hansens veninde, Christina Birkemose – der også er viceborgmester i Faxe (S) – som gjorde ham opmærksom på Chilean Adoptees Worldwides afsløringer og artiklerne på BBC.
- Vi skal huske, adoptivfamilierne har været fuldstændig uvidende om det her. Vi sætter også dem i en situation, som er rigtig, rigtig prekær. Derfor er det kun rimeligt, de får hjælp og støtte. Både af psykologisk art, men også rent formelt i forhold til at få svar på de spørgsmål, de må have, siger Christina Birkemose.
- Børnene er uforskyldte, det samme er deres familier og ikke mindst deres familier i Chile, siger hun.
Vil hjælpe andre
Christina Birkemose var fredag aften med til at arrangere et møde mellem Socialdemokratiets social- og indenrigsordfører, Camilla Fabricius, og ledelsen fra Chilean Adoptees Worldwide, som kom til Danmark, hvor de fortalte om alt det, de ved om Rune Renato Hansens sag.
- Jeg vil gerne hjælpe adopterede chilenere i Danmark med at blive opmærksom på det her. Man siger, der er 108, siger Rune Renato Hansen.
Han frygter, der sidder forældre tilbage i Chile, som er blevet fortalt en løgn om deres barns skæbne.
- De har ikke gjort noget forkert, siger han. Men han retter en anklage mod Danmark for ikke at have holdt styr på sandheden om de adopterede børns historie, da de kom til Danmark.
Rune Renato Hansen har nu sat sig et mål: Han vil finde sin biologiske familie i Chile.