Heidi kæmper med kronisk hovedpine - sygehus behandler smerter med musik

På Holbæk Sygehus har de gang i et usædvanligt forskningsprojekt, som kombinerer lægevidenskab med musik til at behandle kroniske smerter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Piller, drop og indsprøjtning er typisk det, man anvender til at smertedække på et sygehus.

Men på Holbæk Sygehus tager de utraditionelle metoder i brug og prøver kræfter med musik.

Overlægen på stedet har eget musikstudie med alverdens musikudstyr. Peter Michael Nielsen behandler nemlig også sine patienter med musikken.

- Alle, der har været til en stor stadion-rockkoncert eller på et kraftigt diskotek, ved, at bassen kommer ikke kun ind igennem ørerne. Bassen kommer ind igennem hele kroppen.

quote Bassen giver en effekt, der stimulerer nogle bestemte nerver, vi har kørende fra de indre organer og op til hjernen

Peter Michael Nielsen, overlæge på Medicinsk Afdeling, Holbæk Sygehus

Bassen stimulerer vores nerver

Rent neurofysiologisk sker der noget i menneskets sansesystem, når bassen pumper - og det kan man bruge til noget ifølge overlægen.

- Det er, fordi bassen giver en effekt, der stimulerer nogle bestemte nerver, vi har kørende fra de indre organer og op til hjernen. Nerven hedder vagus, og det er der altså ingen andre i verden, der har fundet ud af, siger Peter Michael Nielsen, overlæge på Medicinsk Afdeling, Holbæk Sygehus.

Artiklen fortsætter under billedet.

Overlægen på Medicinsk Afdeling, Peter Michael Nielsen, har sit eget musikstudie på afdelingen.
Overlægen på Medicinsk Afdeling, Peter Michael Nielsen, har sit eget musikstudie på afdelingen. Foto: Camilla Laursen - TV2 ØST

I urtiden brugte mennesker deres sansesystem til at opfange advarsler om uvejr, rovdyr og andre trusler. Men det smarte ved systemet er, at når vibrationerne kombineres med rar musik, så giver det signal til hjernen, som virker helbredende på patienter med kroniske smerter, depression og epilepsi.

Om overlægen og hans eksperiment:

  • Peter Michael Nielsen har udført flere end 3000 testbehandlinger på cirka 100 patienter.
     
  • Forskningen, der udgives i Brain and Behavior, omhandler specifikt nogle kliniske forsøg på patienter med depression, og den viser, at behandlingen er fire gange mere effektiv, end hvis man får medicin alene, lyder det fra Peter Michael Nielsen.
     
  • Næste skridt bliver at få udviklet medicinsk udstyr og få behandlingen godkendt til brug på markedet. Lige nu samarbejder Peter Michael Nielsen med hospitaler i Island, London, Italien, Spanien og Holland.

- Det er ikke for sjovs skyld, det her. Det er en behandling, som skal hjælpe mennesker, siger Peter Michael Nielsen.

Speciallægen har brugt mere end 30 år på at undersøge og opfinde den nye behandling mod epilepsi, depression og kroniske smerter.

Artiklen fortsætter under videoen.

Her kan du høre et eksempel på den musik, Peter Michael Nielsen bruger i sin nye smertebehandling med bas.

Patient: - Jeg troede heller ikke på det

En af de patienter, som kommer flere gange om ugen for lydbehandlingen, er Heidi Clausen. Sidste år fik hun en blodprop i hjernen, og siden har hun kæmpet med kronisk hovedpine.

- Man føler, man er ude på en eng, hvor man hører alt muligt, og så kommer der bare alt den bas dér, siger Heidi Clausen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Heidi Clausen er en af de patienter, der modtager den musikalske smertelindrende behandling.
Heidi Clausen er en af de patienter, der modtager den musikalske smertelindrende behandling. Foto: Camilla Laursen - TV2 ØST

quote Jeg troede heller ikke på det – men jeg tror, det er musikken

Heidi Clausen, patient

Behandlingen tager tyve minutter i stolen med en specialbygget bas, som sidder bagpå og sender bassens vibrationer ud i hele kroppen

- Det hjælper mig i den tid, jeg sidder i stolen, og det hjælper mig tre-fire timer efter. Jeg troede heller ikke på det – men jeg tror, det er musikken. Det er rystelser inde i kroppen.

Lige nu er de på afdelingen med Peter Michael Nielsen i spidsen i gang med at forske på området og samle resultater, før kan man ikke udbrede behandlingen. Især forskes der på afdelingen i, hvilken effekt musikken har på ældre med smerter

- Som det ser ud nu, kan det hjælpe rigtig mange mennesker - ovenikøbet de patienter, hvis almindelige behandling ikke har kunne hjælpe.


Nyhedsoverblik