Henrik kender Orø som få - har fundet folk, hvor politiet måtte give op

Få steder findes der i dag en sognefoged. Men på Orø har de en, hvor tidligere landmand og skolepedel, Henrik Iversen, er øens øverste myndighed.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For 50 år siden fandtes der mange sognefogeder i Danmark. Det var folk, der var udpeget og autoriserede til at udøve en begrænset politimyndighed og dermed assistere politiet typisk på øer og yderområder, hvor politiet ikke kan nå hurtigt frem.

I dag er der kun få sognefogeder tilbage. En af dem finder man på Orø, hvor sognefogeden gennem 40 år hedder Henrik Iversen.

quote Jeg kan nå at stoppe ham i bilen – der kan politiet slet ikke nå herover

Henrik Iversen, sognefoged, Orø

Rollen som sognefoged giver blandt andet Henrik Iversen ret til at bære politiskilt, hvilket der dog kun sjældent er i brug, fortæller han:

- De fleste kender mig herovre. Det er kun i tilfælde, hvor jeg skal ud til nogen i en opgave, hvor de ikke kender mig. Så er det rart at have den i baglommen.

Rollen som sognefogeden giver blandt andet Henrik Iversen ret til at bære politiskilt. Det er dog sjældent, det er nødvendig at vise skiltet frem, fortæller han.
Rollen som sognefogeden giver blandt andet Henrik Iversen ret til at bære politiskilt. Det er dog sjældent, det er nødvendig at vise skiltet frem, fortæller han. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Henrik Iversen er ikke selv uddannet politibetjent, men er tidligere landmand, pedel på øens skole og brandmand i Orø brandværn.

- Og så har jeg været interesseret i idræt af alt mulig forskellig ting også, fortæller han.

Når frem før politiet

Som sognefoged bliver Henrik Iversen adviseret af Midt- og Vestsjællands Politi, når der er behov for hans assistance.

- Sommetider er det også, hvis det skal gå lidt hurtigt. Så kan politiet ikke nå at komme hertil så hurtigt. Så kan jeg altid køre derud og være der, indtil de kommer.

Der kan gå uger imellem, at Henrik Iversen bliver bedt om at rykke ud. Efter mange års virke er det alligevel blevet til et utal af opgaver, fortæller han:

- Der er mange opgaver, vi klarer på telefonen. Og jeg har en god dialog med vores lokale betjent, Henning (Jørgensen, red.). Vi snakker jævnligt sammen.

quote Jeg kalder ham lidt min forlængede arm på Orø

Henning Jørgensen, betjent, Midt- og Vestsjællands Politi

Den seneste opgave for Henrik Iversen lød således på at køre ud og standse en bilist, der kørte rundt uden kørekort.

- I og med jeg kan nå at stoppe ham i bilen - der kan politiet slet ikke nå herover.

Orø ligger i Isefjorden nord for Holbæk og har knap 1.000 fastboende indbyggere – et indbyggertal, der fordobles i sommerhalvåret med turister og sommerhusejere.
Orø ligger i Isefjorden nord for Holbæk og har knap 1.000 fastboende indbyggere – et indbyggertal, der fordobles i sommerhalvåret med turister og sommerhusejere. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Arbejdet som sognefoged er ifølge Henrik Iversen alsidigt, ligesom der også er de sager, man aldrig glemmer.

- Det er for eksempel, hvis der eventuelt har været selvmord – det påvirker en. Det er klart.

- Men der også mange flere andre gode ting at opleve. Det kan være, man finder frem til nogle mennesker, som politiet ikke kan finde nogen steder. Jeg er lokalkendt, og det ender sommetider med en god ting, tilføjer han.

Stor hjælp for politiet

Foruden sognefogeden har Orø også sin faste betjent fra Midt- og Vestsjællands Politi. Han hedder Henning Jørgensen og besøger øen et par gange i måneden, hvor han mødes efter fast aftale med Henrik Iversen for at vende de sager, der har været på øen.

Læs også
Politi på rutinebesøg på ø - endte med anholdelse og tre sigtelser
Læs også
Politi på rutinebesøg på ø - endte med anholdelse og tre sigtelser

Henning Jørgensen fortæller om sin kollega på øen:

- Han har begrænset politimyndighed, men han forkynder stævninger, retsindkaldelser og han kan også foretage en anholdelse og en anmeldelse, ligesom han også kører ud til små opgaver.

- Jeg kalder ham lidt min forlængede arm på Orø, tilføjer lokalbetjenten og siger videre:

- Det betyder rigtig meget – det betyder, jeg sparer en masse ture herover (til Orø, red.) – måske ikke kun mig, men også politiet generelt, at han lige kan klare det. Det er jo lidt upraktisk at skulle over med en færge hver eneste gang.

Betjent Henning Jørgensen fra Midt- og Vestsjællands Politi besøger Orø et par gange i måneden, hvor han mødes efter fast aftale med Henrik Iversen for at vende de sager, der har været på øen.
Betjent Henning Jørgensen fra Midt- og Vestsjællands Politi besøger Orø et par gange i måneden, hvor han mødes efter fast aftale med Henrik Iversen for at vende de sager, der har været på øen. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Henning Jørgensen er ligesom sognefogeden et kendt ansigt på øen.

- Jeg har været betjent ovre på øen de sidste cirka otte år, hvor jeg har arbejdet med nærpolitiopgaver derovre. Så lærer man selvfølgelig folk at kende, fortæller han.

Foruden besøget hos sognefogeden er patruljen på Orø som ofte en tur rundt til de sager, der har været. Det kan eksempelvis være indbrud – noget der ellers hører til sjældenhederne – eller anmeldelser om ulovligt fældede træer.

­- Der er flere sager herovre om sommeren. Hvis det er sager, der ikke haster, så pakker jeg dem lidt, så jeg kan klare dem alle på den samme tur, forklarer Henning Jørgensen.

Kriminalitetsraten på Orø er generelt meget lav. Formålet med turen er derfor også i høj grad om at lave forebyggende indsatser og tale med borgerne.


Nyhedsoverblik