Folkeskolerne i Holbæk Kommune skal have et økonomisk løft og en ny struktur. Det er overskriften på et udspil af borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) til forhandlingerne om næste års budget.
Konkret skal udspillet tilføre 34,5 millioner kroner til folkeskoleområdet i 2021 og ændre skolestrukturen, så der fremover skal være 11 skoler med særskilt ledelse i stedet for de nuværende fire.
- I Holbæk Kommune har der i rigtig mange år været store besparelser på folkeskolen, og jeg tror ikke, det kommer som et chok for nogen, at vores skoler har brug for mere økonomi at gøre godt med, siger Christina Krzyrosiak Hansens (S).
- De 21,3 mio. kr. skal jo gå til at lappe det hul, der er i skolernes økonomi lige nu. Så man ikke skal sidde gang på gang i skolebestyrelserne og se ind i, at der skal laves besparelser, uddyber hun.
Desuden skal tre millioner kroner gå til den nye struktur, og de sidste 10 millioner kroner skal gå til flere lærere og pædagoger for at højne kvaliteten, forklarer borgmesteren.
En mere nær skole
På nuværende tidspunkt er Holbæk Kommunes folkeskoler samlet under fire afdelinger, som administrerer de forskellige folkeskoler. Med udspillet skal fire dog blive til 11 for at give en mere nær oplevelse for elever og forældre.
Det her er noget, der er bred politisk opbakning til fra alle partier
- Kun at have fire skoleledere til en hel kommune, som er så stor som vores, er det vi gerne vil væk fra. Vi vil gerne have en skole, hvor man kender den daglige leder, hvor der er én skolebestyrelse, hvor der er ét elevråd, og hvor man føler, man har indflydelse på den skole, man er en del af, siger Christina Krzyrosiak Hansens (S).
I den nye struktur vil seks af skolerne kun have én adresse, mens der i resten af tilfældene vil være en lokal skoleleder med to eller tre skoler under sig.
Sådan vil de 11 afdelinger inddeles i den nye struktur
Bjergmarkskolen
Absalon og Orø Skole
Svinninge Skole
Gislinge Skole
Tuse Skole og Udby Skole
Nr. Jernløse Skole, Knabstrup og Undløse Skole
Kildebjergskolen
Jyderup Skole
Tølløse Skole
Ugerløse Skole, Stestrup og St. Merløse Skole
Vipperød Skole og Ågerup Skole
Det er ifølge borgmesteren flere ting, der gør, at Holbæk Kommune, der har haft sit at slås med økonomisk, nu kan give flere penge til skoleområdet, som udspillet lægger op til.
- Der er landet en udligningsreform, der giver Holbæk Kommune flere penge i kassen. Der er finansieringstilskud, som også betyder flere penge at gøre godt med. Vi har derudover også fået 3,7 mio. kr. fra finansloven, der kan gå til flere lærere, forklarer hun.
Bred opbakning
Planerne er lige nu blot et udspil, som skal tages med ind i efterårets forhandlinger om næste års kommunale budget. Men der er ifølge Christina Krzyrosiak Hansens (S) ikke lang vej politisk til at realisere det.
- Alle partier har tilkendegivet, at de rigtigt gerne vil være med til at lave kvalitetsløftet og den nye struktur. Så det her er noget, der er bred politisk opbakning til fra alle partier, siger hun
Hvis udspillet bliver til virkelighed, vil det ikke være første gang, at lærere og andre ansatte skal igennem en omstrukturering. Borgmesteren er dog optimistisk på baggrund af deres foreløbige reaktion.
- Det, jeg har oplevet hos lærerne det sidste døgns tid, er, at nogen ånder lettet op. Andre har sagt ”uha, endnu engang, hvad betyder nu det”. Men det her med, at vi kommer med et kvalitetsløft samtidigt, det er der opbakning til.
Hvis forslaget vedtages, vil ændringerne blive gennemført ved skolestarten i august 2021. De enkelte skoler vil uanset ledelse hedde det samme som i dag.