I dag blev et udspil til en ny tryghedspakke præsenteret af regeringen. Pakken indeholder en lang række punkter, der skal øge trygheden i nattelivet. Blandt andet skal der være overvågning på S-togstationerne omkring hovedstadsområdet og vagter til at patruljere.
Men i Holbæk drømmer flere politikere om det samme. Byens station har nemlig i årevis været plaget af utryghed og kriminalitet - senest lørdag, hvor et formentligt banderelateret slagsmål med knive fandt sted.
Holbæk Station er bygget til ballade
Kommunens socialdemokratiske borgmester har et konkret foreslag til, hvordan utrygheden på Holbæk Station kan mindskes:
- På sigt kunne jeg rigtig godt tænke mig, at vi får revet hele stationen ned og får bygget en ny. Holbæk Station er bygget til ballade. Der er for mange små kroge og mørke gange. Den er simpelthen ikke tidssvarende, og rigtig meget af dét gør, at der simpelthen er utrygt at være, siger Christina Krzyrosiak Hansen (S).
Høj prioritet hos borgmesterkandidater
Det er ikke kommunen, der ejer bygningen, men borgmesteren forsikrer, at hun vil gøre, hvad hun kan for at komme utrygheden til livs.
- Jeg har det sådan, at så længe der er borgere i Holbæk, der er utrygge, når de bare skal tage toget eller bussen eller bare skal gå rundt, så er jeg jo ikke tilfreds. Jeg anerkender fuldt ud, af vi har et utryghedsproblem, fortsætter borgmesteren.
Fredag indviede Holbæk Kommune et lokale på stationen, der skal huse blandet Natteravnene, SSP-medarbejdere og kommunens gadeteams. Folk, som på forskellige vis forsøger at nå ud til de unge, der skaber uro og utryghed. Men spørger man Venstres borgmesterkandidat, Camilla Hove Lund, skal der også gøres mere.
- Jeg kan i hvert fald love, at hvis jeg bliver borgmester, vil det være en af mine højeste prioriteter, at nu skal vi have sat handling bag ordene, siger hun til TV2 ØST.
Hun foreslår blandt andet, at hele området omkring stationen rengøres og saneres i samarbejde med DSB, at der skal være flere SSP-medarbejdere i området, og at der skal skabes et stærkere samarbejde med politiet.
Utrygge kvinder frygter vold
De mænd, TV2 ØST møder i dag, er ikke utrygge ved at opholde sig på stationen. Men det er samtlige kvinder, TV2 ØST får i tale:
- Det er især, hvis du er der alene, og der ikke rigtig er nogen på stationen. Så tænker du altid "åh nej, er der nogen", siger Louise Hansen.
- Nu har man hørt så meget om, at nogen er blevet overfaldet. Det er sådan noget, man er bange for, siger Ann-Sofie Johannessen.
Også Anouk Brandt Mikkelsen fra Knabstrup kan genkende følelsen:
- Man hører hele tiden, at der sker noget her. I går var det et overfald. Man ved, at der hele tide kan ske noget, og at det mest sker om aftenen. Så ja, jeg er bange for det, siger hun.
Overvågning skal fange kriminelle
Ifølge Camilla Hove Lund (V) kan kommunen dog ikke løse opgaven alene. I nogle tilfælde skal der nemlig skrappere midler i brug.
- Det er jo en forholdsvist lille gruppe, der laver den her massive ballade. Nogle af dem er så kriminelle, at de burde komme i fængsel. Men hvis man har overvågningskameraer på stationen, kan mange fange dem, når de gør det, og så kan man sætte hurtigere ind, siger borgmesterkandidaten.
Borgmesteren er enig, men foretrækker fortsat en total nedrivning af hele stationen.
- Holbæk Station er bygget på en måde, der gør, at der er utrygt at være. Vi skal i samarbejde med DSB have bygget en ny station, siger Christina Krzyrosiak Hansen.
Kvinderne, der bruger stationen, håber bare, at der sker noget. Vagter og overvågning er en god start, mener flere.
- Det ville være meget betryggende. I hvert fald i de sene afgange, mener Olga Olefir fra Vig.