Holbæk er propfyldt med gasfyr - nu skal de væk

I Holbæk Kommune opvarmes næsten halvdelen af boligerne med naturgas. Det skal være slut, mener regeringen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når Thorben Lundsgaard går i bad eller skruer op for radiatoren i sit hus i Tølløse, er det blandt andet russisk gas, der brændes af i husets gasfyr.

Men det skal være slut, hvis man spørger regeringen. Tirsdag formiddag præsenterede den socialdemokratiske regeringen et omfattende energiudspil.

Centralt i udspillet er planen om helt at udfase naturgas som opvarmningsform i private boliger. Målet er, at 50 procent af alle husstande, der fyrer med gas, skal være overgået til fjernvarme senest i 2028. Resten skal vælge andre løsninger, for eksempel luft-til-vand-varmepumper.

quote Nu er det pludselig meget udskældt. Det er vi selvfølgelig rigtig kede af

Susan Markeprand, Vipperød

Selvom Thorben Lundsgaards gasfyr med hans egne ord "fungerer ganske fint", er han helt med på at sende det på pension.

- Det er jo fremtiden. Der er ikke nogen tvivl om, at det er den grønne energi, der skal frem, mener Thorben Lundsgaard.

I Holbæk Kommune opvarmes næsten 46 procent af boligerne med naturgas.
I Holbæk Kommune opvarmes næsten 46 procent af boligerne med naturgas. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Ud med den russiske gas

Ifølge statsminister, Mette Frederiksen (S), skal naturgassen ud, fordi den ikke er tilpas klimavenlig, og fordi vi i Europa er nødt til at gøre os uafhængige af gas fra Rusland.

At gøre sig uafhængig af gas er bare lettere sagt end gjort i netop Holbæk Kommune. Her får hele 47 procent af husstandene nemlig varmen fra et gasfyr - langt mere end de andre kommuner på Syd-, Midt- og Vestsjælland. Helt konkret er der ifølge Danmarks Statistik 10.229 boliger i kommunen, der varmes med gasfyr.

Meldingen om naturgassens afsked skaber blandede reaktioner på gaden i Holbæk by - og en del usikkerhed.

- Det lyder rigtigt. Men det spændende er, hvornår det skal udfases, og hvornår de er klar med noget nyt, siger Ebbe Lyng Nielsen fra Holbæk.

Ebbe Lyng Nielsen savner især klarhed over, præcis hvornår gassen skal udfases.
Ebbe Lyng Nielsen savner især klarhed over, præcis hvornår gassen skal udfases. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Susan Markeprand fra Vipperød er også en smule spændt. For to år siden købte hun nemlig et nyt, dyrt gasfyr, fordi hun blev rådet til at holde sig til naturgas.

- Nu står står vi så i en situation, hvor det pludselig er meget udskældt. Det er vi selvfølgelig rigtig kede af, siger hun.

Susan Markeprand har for få år siden købt et nyt gasfyr. Dengang var beskeden, at det var en både grøn og billig løsning. I dag er beskeden en helt anden.
Susan Markeprand har for få år siden købt et nyt gasfyr. Dengang var beskeden, at det var en både grøn og billig løsning. I dag er beskeden en helt anden. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Borgmester: Virkeligheden har ændret sig hurtigt

Over for Politikens klimamedie Klimamonitor har viceborgmester John Harpøth tidligere erkendt, at kommunen måske nok holdt lidt for længe fast i troen på, at naturgas var værd at holde fast i. Men over for TV2 ØST betoner borgmester Christina Krzyrosiak (S) også, at virkeligheden har ændret sig meget hurtigt.

quote - Jeg håber bare, at der fra samfundets side kan gives lidt støtte

Thorben Lundsgaard, Tølløse

- Det er klart, at man altid kunne have gjort hurtigere. Men man må også bare sige, at virkeligheden i hele verden - særligt i Europa - bare har ændret sig det sidste stykke tid, siger hun med henvisning til Ruslands invasion af Ukraine.

Hun understreger samtidig, at kommunens økonomiudvalg onsdag skal behandle kommunens fremtidige strategi for netop at sikre grønnere varme i kommunen.

Christina Krzyrosiak Hansen (S) mødes onsdag med kommunens økonomiudvalg, der skal behandle fremtidens varmeplan i Holbæk Kommune.
Christina Krzyrosiak Hansen (S) mødes onsdag med kommunens økonomiudvalg, der skal behandle fremtidens varmeplan i Holbæk Kommune. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Regeringens ambition er, at gaskunder inden udgangen af 2022 skal have at vide, om de kan forvente at få fjernvarme, eller om de skal finde en anden varmekilde som erstatning for gasfyret. 

- Jeg håber bare, at der fra samfundets side kan gives lidt støtte, siger Thorben Lundsgaard fra Tølløse. 

Han håber selv på, at der kan udrulles fjernvarme til hans hus i Tølløse, da det som regel er den billigste løsning for den enkelte. 


Nyhedsoverblik