Holbæk vil være vild og grøn - borgere skal hjælpe med at vælge hvor

For at styrke biodiversiteten spørger Holbæk Kommune borgerne til råds om, hvilke dele af kommunen, de synes, der kan gøres mere vild.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I Holbæk vil kommunen arbejde for at give naturen endnu bedre vilkår. Som et led i det skal nogle af kommunens grønne områder laves om for at give mere plads til at lade den vilde natur udfolde sig.

Det arbejde får kommunens borgere mulighed for at blive en del af. Det er nemlig input fra dem, der skal afgøre, hvilke områder der skal gøres lidt vildere og grønnere. 

Idéen med at tage borgerne med på råd, er at skabe en bedre forståelse for de forandringer, der er på vej.

quote Det betyder jo, at områderne får et andet udseende, og det er nemmere at acceptere, hvis man selv har været med til at vælge det

Karen Thestrup Clausen (EL), formand af Udvalget for Klima, Miljø og Natur, Holbæk Kommune

- I det øjeblik man får borgernes input, så får man også borgernes engagement. Det vil være rigtig godt, hvis de er med til at sige: "Vi har et område her. Det kunne vi godt tænke os, I bruger". I stedet for at vi sender kommunale medarbejdere ud for at vælge. Det betyder jo, at områderne får et andet udseende, og det er nemmere at acceptere, hvis man selv har været med til at vælge det, siger Karen Thestrup Clausen (EL), formand af Udvalget for Klima, Miljø og Natur, Holbæk Kommune.

Ikke kun vigtigt for kommunen

Projektet er en del af Holbæk Kommunes deltagelse i den landsdækkende kommunedyst "Danmarks vildeste kommune", hvor landets kommuner frem mod slutningen af 2022 skal konkurrere om at udvikle de bedste biodiversitetsprojekter.

- Biodiversitet er ikke kun vigtigt for Holbæk Kommune. Jeg synes jo, det er vigtigt for os alle. Men det er vigtigt, at vi allesammen tager ansvaret på os. Det er vi heldigvis også enige om, meget bredt, i kommunalbestyrelsen, siger Karen Thestrup Clausen.

- Vi har et ansvar lige så vel som alle andre. Det ansvar, skal vi tage seriøst. Det skal ikke bare være i nogle hensigtserklæringer og nogle fine løfter til et valg hvert fjerde år. Vi skal faktisk gøre noget for det, tilføjer hun.

Natur i byen

I projektet her er det altså alle borgere, der opfordres til at komme med deres forslag til vilde områder. Det kan de gøre frem til den 30. januar i år, hvorefter det skal besluttes, hvor der skal være mere vildt.

Der er allerede kommet nogle forslag. Søren Nørgaard Meinert, der bor i Vipperød, er en af dem, der har været hurtig til at sende sin idé ind. Han vil gerne give naturen en mere central plads i Vipperød.

Læs også
Kommuner gør klar til kamp om at blive Danmarks vildeste kommune
Læs også
Kommuner gør klar til kamp om at blive Danmarks vildeste kommune

-  Det er oplagt at kommunale arealer ikke ligger som øde græs-ørkener, men i stedet omdannes til værdifulde nicher for små økosystemer og øget biodiversitet. Og for det andet, fordi det er så uendeligt vigtigt, at vi selv og vores børn oplever, at naturen er noget, vi er fælles om at nyde, skriver Søren Nørgaard Meinert i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Det kan vi vise ved at lukke naturen ind som en helt naturlig del af vores hverdag.

Udvalgets mål er, at Holbæk Kommune kommer i gang med at omlægge minimum 20 grønne arealer forskellige steder i kommunen i 2022.



Nyhedsoverblik