Mureren Henrik Katkjær fra Holbæk følger troligt regeringens opfordring til at blive testet for coronavirus en gang om ugen.
- Jeg lader mig teste, dels fordi man har anbefalet det fra myndighedernes side, og dels for ikke at smitte andre, hvis jeg skulle være smittet selv.
I dag er det dog sidste gang indtil videre, hvor Henrik Katkjær kan få taget en hurtigtest i Holbæk. Opgaven med at udføre gratis hurtigtest overgår nemlig fra Falck til SOS International efter et udbud, og i samme ombæring har regionen valgt, at der ikke længere skal være et fast hurtigtestcenter i Holbæk og i Slagelse.
En beslutning, der ærgrer mureren fra Holbæk, selvom der fortsat vil være et almindeligt testcenter i Holbæk, hvor man kan få taget en af de mere sikre, men langsommere PCR-tests.
- Jeg synes, det er ærgerligt. Det er en nem og fleksibel måde for mig at blive testet på, hvor jeg kan få resultatet med det samme, siger Henrik Katkjær.
Det kommer ikke til at ske. Det ville være fjollet at bruge så lang tid på landevejen
Som håndværker omgås han mange mennesker. Derfor er der hver dag mange, han kunne blive smittet af eller bringe smitten videre til. Med lukningen af det faste hurtigtestcenter i Holbæk skal han dog ud på en længere omvej, hvis han skal have svar efter kort tid.
- Det betyder, at jeg skal køre til Roskilde, Kalundborg, Ringsted eller Slagelse. Det kommer ikke til at ske. Det ville være fjollet at bruge så lang tid på landevejen, forklarer Henrik Katkjær.
14.000 hurtigtests om dagen
Når opgaven med at hurtigteste i Region Sjælland mandag overgår til SOS International, vil der dagligt kunne udføres 14.000 hurtigtests, som kan supplere de 15.000 daglige PCR-tests.
Hele 60 procent af kapaciteten vil være mere mobil i form af lokale pop-up teststeder og udekørende biler. Selvom der bliver færre faste steder, er den mobile løsning bedre, fordi testene kan rykkes derhen, hvor behovet er, mener regionen.
Borgmesteren i Holbæk Kommune, Christina Krzyrosiak Hansen (S), er dog ikke begejstret over, at byens hurtigtestcenter forsvinder.
- Jeg er selvfølgelig super frustreret over, at lyntestcentret lukker. Vi har haft et helt vildt godt samarbejde med Falck, da de lå her, og jeg ved, at rigtig mange borgere har været rigtig glade for det. Så det er jeg selvfølgelig ærgerlig over, siger hun til TV2 ØST.
Hellere tæt på borgerne
Christina Krzyrosiak Hansen (S) sætter pris på regionens løfter om, at kapaciteten for PCR-tests og mere mobile tests vil blive øget. Men samtidig understreger borgmesteren, at hurtigtestcentrene har været en rigtig god løsning for for eksempel de mange håndværkere i Holbæk, fordi de kan komme forbi tidligt om morgen uden at booke tid og kan have svar kort efter.
Skulle regionen beslutte sig for igen at lave et hurtigtestcenter i Holbæk, vil kommunen gøre alt for at hjælpe dem på vej - for eksempel med at finde en passende lokation, fortæller borgmesteren.
Ligesom i Holbæk vil der også i Slagelse fortsat være et almindeligt testcenter, hvor man kan få foretaget en PCR-test. Men det er bare ikke nok, mener folketingspolitiker og byrådsmedlem i Slagelse Kommune Stén Knuth (V).
- Ved at lukke ned i både Holbæk og Slagelse er vi rigtig mange, der skal køre meget langt for at få de her hurtigtests, siger han.
Han frygter, at færre vil blive testet, hvis man skal vente længe på svar på en PCR-test eller skal køre langt for en hurtigtest.
- Det skal være tæt på borgerne, ellers gør de det ikke, siger Stén Knuth til TV2 ØST.
Det har ikke været muligt at få Region Sjælland til at stille op til et interview i dag. Regionen oplyser dog, at de faste teststeder er placeret i tæt dialog med kommunerne ud fra kriterier som blandt andet geografi set i forhold til regionens eksisterende testcentre.