Drømmen er 12 år gammel og handler om husbåde.
Adressen er Bryggen 5, 7, 9 og 11 og ligger i havnebassinet i den østlige ende af Holbæks gamle industrihavn. I dag lagde slæbebåden til med den første husbåd ud af de fire, der er givet tilladelse til, og initiativtageren er i den syvende himmel.
Det er ikke noget, man gør lige fra den ene dag til den anden. Alting tager tid, når man ikke har prøvet det før
- Det hele begyndte med, at jeg gerne ville bo på en husbåd. Men det kunne ikke lade sig gøre at få tilladelse til at lægge en enkelt husbåd til i Holbæk Havn, så derfor endte vi med at søge om fire for at få det behandlet i lokalplanen, fortæller Kasper Kaas, der er iværksætter og ejer af firmaet Waterconstruct.
Ikke noget matrikelnummer
Men ting tager tid – og det gjorde det også i dette tilfælde.
- Det er ikke noget, man gør lige fra den ene dag til den anden. Alting er tidskrævende, når man ikke har prøvet det før. Et eksempel er, at der ikke var nogen adresse, der kunne skrives ind i lokalplanen, og det er svært, når der ikke er noget matrikelnummer. Og så kræver det forhandlinger med kommunen, om hvordan husbådene skal se ud, og hvor tæt skal de ligge på hinanden, fortæller Kasper Kaas.
Artiklen fortsættes under billedet.
Og derudover er der alle de uforudsete ting, der kan ske.
- I sidste uge fandt vi ud af, at der lå et gammelt slæbested på havbunden lige der, hvor vi skulle banke pælene i til at tøjre husbådene. Der kunne jeg godt have smidt handsken. Så sad vi til klokken fire om morgenen. En skibsarkitekt, en husbådsleverandør og en projektmand og lavede beregninger på, hvordan vi kunne gøre det, så det holdt. Så alt, hvad der foregår på vand, er dyrt og tidskrævende, siger Kasper Kaas.
Lige nu er jeg i tvivl, om jeg er den stædigste eller den dummeste mand i verden. Jeg ligger nok et sted midt i mellem. Det havde været nemmere, hvis jeg havde besluttet mig for at åbne en kiosk
- Lige nu er jeg i tvivl, om jeg er den stædigste eller den dummeste mand i verden. Jeg ligger nok et sted midt i mellem. Det havde været nemmere, hvis jeg havde besluttet mig for at åbne en kiosk eller var blevet gartner – men det her er min drøm, det er min passion. Og det er nemmere at arbejde for noget, når det er noget, man glæder sig til hver dag, fortæller han.
Otte forskellige modeller
Den oprindelige plan var at sælge eksklusive husbåde på over 200 kvadratmeter til omkring fem millioner. Men det viste sig hurtigt på de tilbagemeldinger, som de lokale ejendomsmæglere fik, at husbådene var for store.
- Mange af dem, som viste interesse, var folk, hvor de mindste børn var flyttet hjemmefra, så ret hurtigt sadlede vi om på projektet.
- Så nu er der otte forskellige mindre og billigere modeller til cirka 2,5 millioner kroner at vælge imellem, fortæller Kasper Kaas.
Artiklen fortsættes under billedet.
Foreløbig er der solgt to husbåde ud af de fire, som der er givet tilladelse til. Den ene husbåd har Kasper Kaas selv købt, den anden er solgt til en kvinde i 40érne. Hun er fra Holbæk og har altid drømt om at bo på en husbåd.
Savnede naturen
Husbåden er i løbet af i nat blevet fragtet fra Vejle Havn med en slæbebåd og bliver løftet endelig på plads på adressen i morgen tidlig af en kran.
Der er tale om en såkaldt prøvebolig, hvor interesserede købere kan komme forbi, få en rundvisning og stille spørgsmål. Kasper Kaas har valgt selv at flytte ind i den for at kunne stå for fremvisningerne, og bliver båden solgt, flytter han ud og ind i den sidste af de fire husbåde på havnekajen, der altså har fået navnet Bryggen.
- Det hele begyndte, da jeg boede i København. Jeg savnede naturen. Så kontaktede jeg Københavns Kommune, og ventelisterne er på 30 år. Det er nærmest et teoretisk niveau. Tanken om, at jeg skulle vente 30 år på at sidde i min sofa og fiske, det gad jeg ikke.
Alt er forandret
Og så begyndte Kasper Kaas' tanker at gå mod Holbæk, hvor han er født. Og det viste sig at være det rette sted at rette blikket hen, for der er store projekter i gang i Holbæk Havn.
Den gamle industrihavn er væk, der skal bygges nye boliger, og Nationalmuseet har planer om at rykke tre historiske skibe til Holbæk, hvor de skal indgå i formidling af maritime håndværk og den maritime kulturarv i det gamle skibsværft ved Holbæks gamle havn.
- Jeg sidder her og kigger ud på min kommende udsigt, og her er helt forandret. Da jeg boede i Holbæk, var det stadig en industrihavn. Jeg husker høje siloer, jeg husker togskinner på kajen og lastbiler, der kørte med korn. Det er dejligt at være en del af en udvikling, hvor man også fra kommunens side har valgt at prioritere det her og være progressive og sige, at det kan godt være, at vi ikke har haft husbåde før, men det er en god ide, fortæller Kasper Kaas.