I lære som muslingefisker - han er Danmarks eneste

Et lille skub eller to fra skipper på muslingekutteren Fortune endte med, at Albert Labori Olsen kom i lære som - landets eneste - muslingefiskerlærling.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det lå ikke i kortene, at Albert Labori Olsen skulle være muslingefisker. Men skipper på muslingekutteren Fortune, Ivan Strøh Bartholdy, så et potentiale i den unge mand, og tog ham i hyre som lærling. En titel, som han er ganske ene om.

Albert Labori Olsen er nemlig landets eneste lærling i muslingefisker-faget.

- Det fede er bare at være herude, og så får man noget frisk luft, man vågner i hvert fald op herude, fortæller Albert Labori Olsen, imens han hiver travl fulde af muslinger op af Issefjorden.

Spildte sin tid

Egentlig ville Albert Labori Olsen være mekaniker, men for meget computerarbejde og for lidt arbejde, der gav sorte fingre, betød, at den unge mand endte med at gå og kede sig.

- Han gik og spildte sin tid, hvis jeg skal være helt ærlig. Det kan jeg ikke holde ud at se på, siger Ivan Strøh Bartholdy fra broen på Fortune.

Artiklen fortsætter under billedet.

Om to år kan lærlingen svinge med sit - naturligvis blå - svendebrev som fisker. Og Albert Labori Olsen forudser, at han bliver længe i faget.
Om to år kan lærlingen svinge med sit - naturligvis blå - svendebrev som fisker. Og Albert Labori Olsen forudser, at han bliver længe i faget. Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

Først havde Albert Labori Olsen ingen planer om at stikke til søs.

- Det syntes han ikke rigtig, han ville. Det var ikke rigtig noget for ham, fortæller Ivan Strøh Bartholdy, som derfor lagde en plan for at få sin søns kammerat med ud på de blå bølger.

- Jeg fik ham lokket ned på havnen, da skulle vi male båd i sommer og sådan noget – det ville han godt, siger skipperen.

Og sådan gik det til, at når Albert Labori Olsen nu alligevel var ombord, kunne han da lige så godt give en hånd med - med muslingerne - og snart stod landkrabben i lære som fisker.

Men hvad sagde vennerne til det?

Artiklen fortsætter under billedet.

- Jeg fik ham lokket ned på havnen, da skulle vi male båd i sommer og sådan noget – det ville han godt, siger skipper Ivan Strøh Bartholdy.
- Jeg fik ham lokket ned på havnen, da skulle vi male båd i sommer og sådan noget – det ville han godt, siger skipper Ivan Strøh Bartholdy. Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

- De troede jeg var rablende sindssyg første gang, jeg sagde det, men nu har jeg holdt ved det, fortæller Albert Labori Olsen.

I dag er der sat flueben ved første skoleophold på Fiskeriskolen i Thyborøn. Men der skal mere skole til, og mere praktik på de store have, før uddannelsen er slut om to år.

- Han skal kunne tingene. Og det skal han kunne til UG. Han skal ikke køre wiren i skruen, og han skal lære og reparere en trawl, hvis den er gået i stykker. Der er sådan mange ting. Vi skal også ned holde motoren vedlige, skifte olie og holde øje med, det kører, som det skal, siger Ivan Strøh Bartholdy.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Det fede er bare at være herude, og så får man noget frisk luft, man vågner i hvert fald op herude, fortæller Albert Labori Olsen.
- Det fede er bare at være herude, og så får man noget frisk luft, man vågner i hvert fald op herude, fortæller Albert Labori Olsen. Foto: Søren Kiehn

Om to år kan lærlingen svinge med sit - naturligvis blå - svendebrev som fisker. Og Albert Labori Olsen forudser, at han bliver længe i faget.

- Jeg har i hvert fald ikke planer om at smutte foreløbigt.


Nyhedsoverblik