Jyderup får Danmarks første kvindefængsel - de indsatte er ikke begejstrede

Jyderup Fængsel skal fra 2020 huse kvinder. De fængslede kvinder selv mener dog ikke, at et fængsel udelukkende for kvinder er en god idé.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Landets første kvindefængsel skal ligge i Jyderup, og fra 2020 skal alle landets dømte kvinder afsone der.

Det er en beslutning, som Justitsministeriet har indgået med Kriminalforsorgen.

Ifølge Kriminalforsorgen oplever de fængslede kvinder blandt andet seksuel chikane og tvang fra de mandlige medindsatte – og det skal et fængsel udelukkende for kvinder forhindre.

- Vi er nødt til at sikre et miljø, som beskytter så mange som muligt, og hvis vi kigger på de lande, vi sammenligner os med, altså Norge, Sverge, Tyskland, Holland og så videre, så har de alle sammen kvindefængsler, lyder det fra områdedirektør i Kriminalforsorgen, Rasmus Andersen.

quote Det siger næsten sig selv, at det er perverst at dele mennesker op på baggrund af køn, sådan så man ikke kan være sammen med det modsatte køn. Det modvirker resocialisering

Claus Bonnez, landsformand for KRIM

Skal ombygges først

Jyderup Fængsel huser i dag omkring 150 indsatte med både korte og lange straffe og nogenlunde det samme kommer til at gælde, når kvinderne rykker ind.

Inden da skal fængslet dog bygges om. Blandt andet skal den lukkede afdeling udvides, ligesom besøgsfaciliteterne skal forbedres.

- Jeg håber, det bliver et sted, hvor der bliver gode muligheder for at give de her kvinder en god og meningsfuld afsoning, siger Nina, der er fængselsbetjent i Jyderup Fængsel.

071007AD_Ungdomsfaengsel.jpg
Læs også
Regeringen vil omdanne Jyderup Fængsel til kvindefængsel
071007AD_Ungdomsfaengsel.jpg
Læs også
Regeringen vil omdanne Jyderup Fængsel til kvindefængsel

Indsatte frygter hønsegård

De kvindelig indsatte er dog ikke begejstrede for idéen om et kvindefængsel.

- Man ved jo selv, at hvis man er i en venindegruppe på fem-seks stykker, så kan der hurtigt opstå alt muligt fnidder. Så kan man lige forestille sig over 100 kvinder samlet, altså, det bliver jo en hønsegård uden lige, ikke?

Sådan lyder det fra talskvinde for afdeling 18 i Horserød Fængsel, Camilla Johansen, som kommer fra Ringsted.

Hun afsoner en dom på fire år for grov narkokriminalitet, og for hende har samværet med de mandlige indsatte været af stor betydning.

- For mig betyder det meget, for jeg kan godt lide at snakke med mænd, og jeg kan godt lide at være social sammen med mænd. Der behøver ikke være alt muligt i det, men bare som gode kammerater, fortæller hun.

Kønsopdeling modvirker resocialisering

Ifølge den nye aftale skal alle dømte kvinder fra hele landet afsone deres straf i Jyderup i fremtiden.

Jyderup_Statsfaengsel1.jpg
Læs også
Søren Pape: Kvindefængsel skal sikre indsatte mod overgreb
Jyderup_Statsfaengsel1.jpg
Læs også
Søren Pape: Kvindefængsel skal sikre indsatte mod overgreb

Hos Landsforeningen KRIM er man imod, at kvinderne ikke får noget valg, men bliver tvunget til at afsone udelukkende i Jyderup.

- Det siger næsten sig selv, at det er perverst at dele mennesker op på baggrund af køn, sådan så man ikke kan være sammen med det modsatte køn. Det modvirker resocialisering, det modvirker det her sunde, velfungerende menneske, der kommer ud i den anden ende, lyder det fra landsformanden for KRIM, Claus Bonnez.

Hos Kriminalforsorgen giver man dog ikke meget for den kritik. Her er argumentet, at mange af kvinderne kommer fra misbrugs- og prostitutionsmiljøer og derfor er lette ofre.

- Jeg er fuldstændigt overbevist om, at vi meget bedre kan behandle kvinderne, så de ender i et liv uden kriminalitet, siger områdedirektør Rasmus Andersen.

Både i FN og EU anbefaler man kønsopdelte fængsler.

Kvinderne begynder at rykke ind i Jyderup Fængsel i 2020. Præcist hvornår på året, ved man ikke endnu.


Nyhedsoverblik