Der er stor forskel på, hvor mange penge familier har til at fejre konfirmandernes store dag i foråret. Derfor søger flere familier om finansiel støtte til konfirmationen.
I juli 2019 fik Søs Gren en blodprop i hjernen. Det har ikke kun haft konsekvenser for hendes helbred, men også for hendes økonomi.
Jeg har lært mig selv, at der ikke er noget skamfuldt i at være nødt til at spørge om hjælp
I dag modtager Søs Gren nemlig kontanthjælp, og derfor er højtider og store begivenheder i livet svære at finansiere - og ikke mindst sønnen Sebastians konfirmation til maj.
Derfor har hun søgt om konfirmationshjælp hos Dansk Folkehjælp.
- Folk kan godt rynke lidt på næsen, og sige kan du ikke klare dig selv? Og nej, det kan jeg ikke, og det har jeg måttet erkende. Jeg har lært mig selv, at der ikke er noget skamfuldt i at være nødt til at spørge om hjælp. Men til gengæld er jeg meget taknemmelig, siger Søs Gren fra Næstved.
Ikke længere nervøs
Hjælpen består af 2000 kroner, som enlige forsørgere på overførselsindkomst, der har hjemmeboende børn, kan søge. Pengene består af et gavekort, som kan bruges i forskellige forretninger.
Familierne vælger selv, hvilke ting pengene skal bruges til.
- Gavekortet har gjort, at jeg ikke har lige så mange bekymringer. Nu er jeg ikke nervøs og har ikke ondt i maven over, om jeg kan give min søn en ordentlig gave, siger Søs Gren.
Fordobling i hjælp
Konfirmationshjælpen blev lanceret i 2016. I år har 1.135 familier på landsplan søgt om hjælp til at finansiere festlighederne, og knap 500 familier vil modtage hjælpen i år.
Vi bliver ved med at opleve, at der er stigning i antallet af henvendelser
I 2018 hjalp Dansk Folkehjælp 250 familier, hvilket betyder, at organisationen næsten har fordoblet deres bidrag på to år. Men der er stadig mange økonomisk trængte familier, som ikke modtager hjælp.
- Vi bliver ved med at opleve, at der er stigning i antallet af henvendelser, og uanset hvordan vi gør det op, så er det et udtryk for, at flere og flere familier i Danmark, og specielt dem der er på overførselsindkomst, at hvis de skal have deres højtider til at hænge sammen, så har de brug for hjælp fra anden side af, siger Klaus Nørlem, generalsekretær i Dansk Folkehjælp.
I 2019 søgte 180 familier i vores sendeområde om økonomisk hjælp til konfirmation fra Dansk Folkehjælp.
Artiklen fortsætter under grafikken.
Vigtigt at give noget videre
Søs Gren har købt vaser på loppemarkeder, og når der har været servietter og lys på tilbud, har hun slået til. Hun har ligeledes selv lavet invitationerne til festen for at holde udgifterne til festen så langt nede som muligt.
Sebastian skal ikke bekymre sig om at komme tomhændet til hans bedste kammerats konfirmation
- Det er en stor lettelse, at jeg har fået gavekortet. Sebastian kommer ikke på samme måde til at mærke, at jeg ikke har særligt mange penge. Når han kommer i skole efter konfirmationen, så har han også haft en dejlig dag og fået nogle gode ting, siger Søs Gren.
Ifølge Nordea brugte danskerne i 2016 i gennemsnit 30.000 kroner på en konfirmation, hvilket svarer til mere end 3 måneders udbetalt kontanthjælp.
Søs Gren regner med, at sønnens fest i maj kommer til at koste 7.500 kroner.
- Jeg har sørget for, at der ud fra gavekortet også er blevet mulighed for at give noget videre, så Sebastian ikke skal bekymre sig om at komme tomhændet til sin bedste kammerats konfirmation, siger Søs Gren.