Kunde overfusede Sofie ved kassen - nu kommer hendes chef med opråb

En kunde nedgjorde 15-årige Sofie, mens hun sad ved kassen i SuperBrugsen. Hendes chef delte episoden på Facebook, og nu strømmer støtten ind.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

15-årige Sofie sad bag kassen i Superbrugsen i Jyderup onsdag eftermiddag, da en episode med en kunde forandrede den ellers gode arbejdsdag til en rigtig træls en af slagsen. 

Kunden havde nemlig lagt fire bakker æg på båndet, men da Sofie scannede varerne ind, gik æggene ind til en anden pris, end kunden havde regnet med.

Det gjorde kunden sur, fordi han mente, Sofie måtte have lavet en fejl.

Hun tilkaldte en lukkeansvarlig, som kunne konstatere, at varerne var scannet korrekt ind, men det fik ikke kunden til at holde inde. Tværtimod. 

Gik grædende fra kassen

Mens den lukkeansvarlige prøvede at finde en løsning i systemet, så kunden alligevel kunne få den fjerde bakke æg til tilbudspris, blev kunden mere ubehøvlet overfor Sofie. 

Det fortæller hendes chef Jonas Schmidt, der er souschef i SuperBrugsen i Jyderup. 

- Kunden siger, at hun ikke kan regne, at hun er uduelig i kassen og ikke burde varetage sådan et job. Og så begynder hun at græde, siger Jonas Schmidt og tilføjer: 

- Sofie er en pige, der i forvejen har nogle usikkerheder, så hun reagerer selvfølgelig på det her, fordi hun begynder at tænke, at der nu er noget mere, hun ikke kan finde ud af. Selvom hun jo har gjort det helt rigtige. Hun ender med at gå grædende derfra.

quote Kunden siger, at hun ikke kan regne, at hun er uduelig i kassen

Jonas Schmidt, souschef i SuperBrugsen

Selv kan Sofie ikke huske episoden i detaljer, men mere følelsen, hun sad med, mens det stod på. 

- Jeg gik lidt i chok, så jeg kan faktisk ikke helt huske det. Jeg var helt lammet og bange, fordi jeg troede, jeg havde gjort noget helt forkert, fortæller Sofie. 

Støtte fra flere tusind mennesker

Jonas Schmidt besluttede sig efterfølgende for at dele episoden på facebook. 

- Jeg skrev opslaget, fordi jeg synes, vores medarbejder skulle vide, at hun er mere end god nok. At det absolut ikke er hende, der er galt på den. Jeg vil også gerne vise hende, at det ikke kun er idioter, der er derude, men der også er sindssygt mange gode kunder. Det kan vi jo virkelig se med alle dem, der har skrevet og delt opslaget, fortæller han. 

Opslaget har fået flere tusind kommentarer og er blevet delt 2600 gange. Blandt andet på facebookprofilen Andershemmingsendk, der har 394.000 følgere. 

Facebookopslag Superbrugsen Jyderup
Foto: Lærke Schmidt Jensen - TV2 ØST

Mange af kommentarerne indeholder støttende ord til Sofie og ros til Jonas Schmidt for hans ledelsesstil. Det betyder meget, fortæller Sofie. 

- Det er megarart at få den støtte og opbakning i, at det ikke er mig, der har gjort noget forkert. Og så synes jeg også, det er fedt, at der er støtte til Jonas' budskab, for det er ikke kun mig, der har oplevet det her. Det er der mange butiksansatte, der har, siger hun. 

Tonen er blevet hårdere

Selvom buskabet i opslaget har mødt stor opbakning, er Jonas Schmidt stadig ærgerlig over, at Sofie skal starte sit arbejdsliv med sådan en oplevelse. 

- Det er hendes første gang på arbejdsmarkedet, så det er også en skrækkelig oplevelse at starte ud med, når man er lidt usikker i forvejen. Jeg forstår godt, hvis man bliver skræmt fra at tage sådan et job, siger han. 

Selv har Jonas Schmidt arbejdet i butik, siden han var 13 år. I dag er han 31 og har de sidste syv år været i Superbrugsen i Jyderup. 

Læs også
Pressede kunder lader frustrationer gå ud over butiksansatte
Læs også
Pressede kunder lader frustrationer gå ud over butiksansatte

Han oplever, at tonen overfor butiksansatte er blevet hårdere de sidste par år. Og Jonas Schmidt står ikke alene med den oplevelse. 

1. december lancerede fagforeningen HK i samarbejde med Salling Group, der blandt andet har butikkerne Bilka, Føtex og Netto, en kampagne, der netop satte fokus på tonen overfor butiksansatte. 

Det skete i kølvandet på en undersøgelse foretaget af HK Handel, som viste, at otte ud af ti butiksansatte havde oplevet at blive talt grimt til inden for det seneste år.

Spørg i stedet for at skælde ud

Jonas Schmidt håber, at hans opslag kan være medvirkende til, at tonen overfor butiksansatte bliver bedre fremadrettet. 

- Jeg håber, at det får folk til lige at tænke sig om en ekstra gang, når de går ind i en butik. At de tænker over, at det er mennesker af kød og blod og ikke maskiner, der sidder i kassen. 

- Hvis man har en dårlig dag, og der er en vare, der ikke lige er der, eller varen går ind til en forkert pris, så er det ikke altid medarbejderens skyld. Så kan man måske spørge ind til det med et smil på læben i stedet for at skælde ud, siger han. 

Budskabet er i hvert fald nået frem til den pågældende kunde, som fik overfuset Sofie. Ifølge Jonas Schmidt har han, efter Jonas Schmidts opslag er gået viralt, henvendt sig med en undskyldning. 

Sofie fortæller, at hun fortsat er lidt rystet over episoden, men at hun ellers er ved godt mod og klar til at tage sin næste vagt ved kassen på mandag. 



Nyhedsoverblik