Lærermangel i Holbæk – nu skal aftale sikre flere lærere i fremtiden

I Holbæk mangler de folkeskolelærere. Men nu vil kommunen og professionshøjskolen Absalon forsøge at løse problemerne sammen i en ny aftale.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er stor mangel på lærere, der kan undervise i folkeskolen i Holbæk. Men nu vil man forsøge at løse problemet med en ny samarbejdstale.

Torsdag eftermiddag skrev bestyrelsesformand for professionshøjskolen Absalon, Jens Stenbæk, og borgmesteren i Holbæk Kommune, Christina Krzyrosiak Hansen (A), nemlig under på en samarbejdsaftale.

Aftalen skal sikre flere lærere i kommunens folkeskoler i fremtiden.

Derfor har professionshøjskolen fokus på at udvikle læreruddannelsen og de studerendes praktikforløb, forklarer bestyrelsesformanden. 

quote Det er en aftale, der gør, at vi begynder meget aktivt nu at arbejde for, at vi også i fremtiden kan få rigtig dygtige lærere i fremtiden til vores skoler

Christina Krzyrosiak Hansen (A), borgmester i Holbæk Kommune

- Vi vil gerne i tættere samarbejde med kommunerne om at udvikle vores læreruddannelse, og give nogle rigtig gode forløb for vores studerende i praktikperioden, siger Jens Stenbæk og tilføjer;

- Sådan så når de kommer ud og er færdige  med læreruddannelsen, så kan de meget bedre finde sig til rette i deres job som lærer.

Torsdag eftermiddag underskrev Holbæks borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen (A), og bestyrelsesformand for professionshøjskolen Absalon, Jens Stenbæk, samarbejdsaftalen, der skal sikre flere lærere i Holbæk.

Det er generelt svært at rekruttere lærere i Holbæk, Odsherred og Kalundborg kommuner. Men det håber Christina Krzyrosiak Hansen, at aftalen kan lave om på.

- Det er en aftale, der gør, at vi begynder meget aktivt nu at arbejde for, at vi også i fremtiden kan få rigtig dygtige lærere i fremtiden til vores skoler, siger hun.

Vil forbedre de studerendes skolepraktik

Det er Absalons Center for Skole og Læring, der indgår i det nye samarbejde med kommunen.

Og den nye aftale betyder blandt andet, at lærerjobbet skal sælges bedre ude på ungdomsuddannelserne i Nordvestsjælland. Samtidig skal der laves brobygning mellem uddannelserne og folkeskolerne.

Håbet er nemlig, at man på den måde kan få flere elever på de gymnasiale uddannelse til at vælge at læse til lærer.

Desuden vil parterne i aftalen gerne styrke de nuværende lærerstuderendes praktikforløb, så de får en stærkere tilknytning til folkeskolerne i Holbæk. 

- Jeg tror, at noget af det, der er enormt vigtigt er, at vi med aftalen kobler uddannelse og praksis. Vi har gjort det med sygeplejerskeuddannelsen, hvor de studerende er meget fysisk til stede på sygehuset. Det er samme model, vi bruger her, hvor de lærerstuderende skal være meget til stede på vores skoler, siger hun og tilføjer; 

- Og så har vi som kommune et vigtigt ansvar i forhold til, at de får den rigtige praktikvejledning, når de er på vores skoler. Det er der vi skal lægge en rigtig stor indsats. 

Artiklen fortsætter under billedet.

På Kildedamsskolens afdeling Tølløse har de svært ved at finde lærere til deres elever. Men det skal en ny samarbejdsaftale lave om på.
På Kildedamsskolens afdeling Tølløse har de svært ved at finde lærere til deres elever. Men det skal en ny samarbejdsaftale lave om på. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Når de færdiguddannede starter i job, kan det godt være en stor mundfuld for dem. Sådan lyder erfaringerne på professionshøjskolen Absalon.

- Desværre er der i dag alt for mange færdiguddannede, der får sådan et praksischok, når de egentlig skal ud i lærergerningen og møde eleverne, siger Jens Stenbæk.

Derfor vil man med aftalen også skabe nye fællesskaber blandt læreruddannere, erfarne lærere og nyuddannede, så de nyuddannede har nogle at støtte sig til. 

Vil styrke lærervikarers kompetencer

Lærervikarer ude på skolerne bliver også tilbudt et kompetenceløft i form af et minikursus. En af dem, der kan få glæde af det, er Mikkel Engelsmann Gjerrild.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mikkel Engelsmann Gjerrild er lærervikar på Kildedamsskolens afdeling Tølløse, og han synes det er en god idé, at man vil give lærervikarer et kompetenceløft.
Mikkel Engelsmann Gjerrild er lærervikar på Kildedamsskolens afdeling Tølløse, og han synes det er en god idé, at man vil give lærervikarer et kompetenceløft. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Han er lærervikar i en af specialklasserne på Kildedamsskolens afdeling Tølløse. Og han er positiv overfor idéen.

- Det synes jeg er en rigtig fin idé. Det giver ligesom et indblik i nogle andre ting, end det at man bare er lærervikar. Så det, synes jeg, lyder som en spændende idé.

Kan godt bruge ekstra kompetencer

Indimellem har Mikkel Engelsmann Gjerrild selv haft brug for nogle flere kompetencer.

Særligt i de tilfælde, hvor han har skulle undervise en klasse, men hvor der ikke lige har været en overlevering fra den lærer, han vikarierede for.

- Helt sikkert. I starten er man på dybt vand. Man bliver sendt ind i en klasse, og så står man der. For det meste har læreren skrevet noget til en, inden man skal vikariere. Men enkelte gange sker det, at man ikke har noget, og der må man improvisere, siger han.

Fra 30 ansøgere til seks

På Kildedamsskolens afdeling Tølløse kan de godt mærke, at interessen for at arbejde som lærer i Holbæk er dalet de seneste par år.

Det kan Yvonne Pedersen, der er pædagogisk leder,  i hvert fald se på skolens ansøgerbunke til de opslåede stillinger.

- Når vi slog en stilling op, var der ikke kun seks ansøgninger, men der var 20-30 ansøgere. Det er der ikke mere, siger hun.

quote Når vi slog en stilling op, var der ikke kun seks ansøgninger, men der var 20 eller 30 ansøgere. Det er der ikke mere.

Yvonne Pedersen, pædagogisk leder, Kildedamsskolens afdeling Tølløse

Og hun mener, at udviklingen kan hænge sammen med lukningen af Holbæk Lærerseminarium et par år tilbage.

- Vi mærker det, når vi slår stillinger op. Så kan vi se det på det antal af ansøgere, der er i vores bunke. Og det er blevet markant lavere, efter at lærerseminariet i Holbæk lukkede, siger Yvonne Pedersen.

For frem til 2014 havde Holbæk sin egen læreruddannelse placeret i byen. Men på grund af faldende optag af studerende valgte University College Sjælland at lukke uddannelsen i sommeren 2014.

Den nye samarbejdsaftale skal forløbigt køre fra i år og frem til studieåret 2022/2023. Og den kan forlænges, hvis begge parter ønsker det. 


Nyhedsoverblik